Na een ietwat tegenvallende wandeling langs de Dommel en Essche Stroom toch maar een nieuwe poging ondernomen.

Dit maal langs de Dommel ten zuiden van Borkel en een ronde door de bossen ten noorden van Borkel.


Download GPX track - Dommel en Malpiebossen

Vanaf het centrum in Borkel start de 10 km wandeling en na 300 meter loop je al parallel aan de Dommel!

IMG_9254IMG_9257

Het kan bij de Dommel erg rumoerig zijn, niet van de waterdieren, maar van de kinderen die aan het kanovaren zijn over de Dommel. Die gaan meestal ook van oever naar oever, in plaats van rechtdoor over de Dommel.

IMG_9272

Je blijft de Dommel ruim 2 kilometer volgen waarbij je diverse keren over prikkeldraad moet heen stappen over een soort opstapjes. Verder kom je allerlei kruidenrijke weilanden tegen met volop vlinders zoals oranjetipje, witjes, dagpauwoog en landkaartjes.

IMG_9264IMG_9268

Naast vlinders kom je ook allerlei libellen tegen zoals de smaragdlibel, azuurwaterjuffer en weidebeekjuffer. Die laatste zat verstopt boven in een boom, maar door de schaduw was hij toch te zien!

IMG_9304IMG_9376

Je komt ook op diverse plekken pootafdrukken tegen van reeën. En met een beetje geluk kom je er overdag zelfs tegen! In een bos zag ik nog net de achterkant van een ree wegschieten tussen de struiken.

IMG_9341

Na het verlaten van de Dommel loop je door een moerasbos, waarbij de muggen je meteen weten te vinden! Het is hier wel lekker koel in de schaduw en doet ook wel enigszins spookachtig aan. Vervolgens loop je parallel aan een beek richting een poel, van verre hoor je de groene kikkers kwaken!

IMG_9333

Kijk ook zeker bij de bloeiende lijsterbessen, die zitten namelijk vol insecten zoals kevers, bijen en vlinders.

LandkaartjeIMG_9360

Via een bloemrijk weiland loop je weer terug naar de route die je op de heenweg ook gevolgd hebt. Vervolgens loop je weer parallel aan de Dommel richting een bruggetje. Je steekt nu over en loopt weer door een soort van moerasbos heen met muggen.

IMG_9379

Even later steek je de Dorpsstraat over en je loopt verder langs een beek en het landschap is meteen een stuk droger, geheel anders dan bij de Dommel.

IMG_9407IMG_9411

Je steekt de Dommel over en loopt nu richting de Malpiebossen. Je komt nu ook dennenbomen tegen en eenmaal in het bos is het een totaal ander landschap dan bij de Dommel. Ook hier zijn de bloeiende lijsterbessen erg in trek bij insecten, maar de bloeiende vuilboom (sporkehout) ook!

IMG_9430IMG_9442IMG_9447IMG_9452

Het is hier lekker rustig en je komt zelfs wat heidestruiken tegen onderweg! Na ongeveer 3 kilometer door de bossen te hebben gewandeld loop je Borkel weer in naar het eindpunt van de wandeling.

Een zeer geslaagde wandeling dit keer! Ook erg fraai dat je twee totaal verschillende landschappen krijgt te zien in een wandeling van 10 kilometer! Zeker een route om in het voorjaar en vooral in de zomer te lopen!