Net over de grens bij Brunssum ligt in Duitsland de Teverener Heide. Dit gebied grenst aan de Brunsummerheide, maar is een stuk vlakker en waarschijnlijk kom je hier ook een stuk minder wandelaars tegen! De gele route is 9,5 kilometer lang en is erg makkelijk te volgen.


Download GPX track - Teverener Heide

De wandeling kun je op drie plekken starten, maar vanuit Nederland is parkeerplaats aan de Hohenbusch in Gangelt het makkelijkst te bereiken.

Meteen na de parkeerplaats kom je ogen tekort! Je loopt over een graspad met links bomen en struiken en rechts een kruidenrijk grasland. Er vliegen hier allerlei vlinders en libellen, zoals gewone oeverlibel, azuurwaterjuffer, bloedcicade, langpootmuggen en je hoort veldkrekels!

youtube

IMG_9845Geoogde bandspanner

Je slaat de hoek om en je ziet de NAVO basis Geilenkirchen liggen. Je loopt nu ongeveer 2 kilometer parallel aan de basis, waarbij je over een breed zandpad loopt met her en der allerlei bloemen en struiken.

IMG_9848IMG_9850

Op een plek waar ruimte is gemaakt in het bos zie je allerlei libellen vliegen en hoor je volop veldkrekels!

youtube2IMG_9858

In de maand mei kom je de meikever tegen, een erg fraaie verschijning met schitterende antennes die als een waaier uiteen kunnen staan! Daarnaast is de meikever redelijk groot en daardoor een indrukwekkende verschijning!

IMG_9870IMG_9872

Naast kevers kom je hier ook bloeiend blauw walstro (ondanks de roze bloemen heet het blauw walstro) en ereprijs tegen.

IMG_9888IMG_9890

De route loopt nu verder een heuvel op, nog steeds parallel aan de omheining van de NAVO basis. Je ziet links op de basis al heel wat struikheide staan en rechts kom je bij een heideven uit.

IMG_9896IMG_9906 

Tussen de bomen heb je een prachtig zicht op het ven en de libellen laten zich van erg dichtbij zien! Zelfs zo dichtbij dat je ze in vlucht kunt fotograferen! Wanneer je rechtsaf slaat bij het ven zul je merken dat het relatief druk is met wandelaars. Je komt namelijk in de buurt van de grootste parkeerplaats van dit natuurgebied en veel wandelaars zullen een korte wandeling maken van ongeveer 3 kilometer. Je hebt dus maar relatief kort ‘last’ van de wandelaars hier.

IMG_9918IMG_9921

Je ziet het heideven nu van de andere zijde en de gagelstruiken zijn hier erg goed zichtbaar! Ook de citroenvlinders zie je hier volop vliegen!

Een soort die redelijk zeldzaam is kom je hier ook tegen, namelijk het bont dikkopje, maar ook een soort die van een afstand er op lijkt, het boterbloempje. Het boterbloempje is een wat meer algemene soort vlinder.

IMG_9924IMG_9925

De route loopt nu door een bos met adelaarsvarens en ook hier kom je weer citroenvlinders tegen. Dit keer een koppeltje citroenvlinders die een poging ondernamen om te paren tijdens de vlucht.

IMG_9929IMG_9969

Na het bos kom je uit bij een grote akker waarbij je weids uitzicht hebt over de omgeving. In de verte zie je bijvoorbeeld de kerk van Grothenrath liggen, de St. Kornelius (1,5 kilometer afstand). Maar ook de kerk van Scherpsenseel, de St. Maria Himmelfahrt (2 kilometer afstand).

IMG_9982IMG_9986

Je loopt vervolgens weer door een klein stuk door het bos en vanaf nu zal de route vooral bestaan uit heide. Het aantal plekken met schaduw is ook beperkt, dus op een zonnige dag is insmeren met zonnebrandcrème zeker aan te raden!

IMG_9990IMG_9996

Je komt hier allerlei soorten vlinders tegen zoals het boterbloempje maar ook het hooibeestje (lijkt veel op het oranje en bruine zandoogje bij gesloten vleugels).

IMG_0001

Je kijkt hier nu meer dan 10 meter naar beneneden! Het is ook duidelijk welk soort grond hier te vinden is, vuursteen en kiezelstenen. Op diverse plaatsen heb je een mooi uitzicht op de heidevelden.

IMG_0004IMG_0008

Bij een vennetje kun je gerust even gaan zitten, want er vliegt van alles rond. Hoornaars die komen drinken, platbuiken, azuurwaterjuffers en nog veel meer! Daarnaast hoor en zie je de groene kikkers ook zitten.

IMG_0009IMG_0011IMG_0017IMG_0018

De route loopt nu door een oude groeve. Aan de overkant van de groeve ligt Nederland en wat nu nog rest is een soort van moeras en enorme vlakte met heidestruiken!

IMG_0030IMG_0032

Na deze enorme vlakte kom je bij enkele waterplassen uit, ook hier kom je weer volop libellen tegen. Zoals waterjuffers die aan het paren zijn.

IMG_0033IMG_0035

Na de Teewensee slaat de route linksaf, maar sla hier even rechtsaf. Vanaf de vogelkijkhut heb je een mooi uitzicht over de Christopherussee. Met een beetje geluk zie je hier de Koninginnepage vliegen! Maar op het water zie je vogelsoorten zoals de kuifeend zwemmen.

IMG_0047IMG_0049

Na de vogelkijkhut vervolg je weer de originele route en je komt ook hier weer allerlei libellen tegen zoals de smaragdlibel.

Smaragdlibel

Op de zanderige paden moet je uitkijken waar je loopt, want je hebt zomaar kans om de erg grote rups van de wilgenhoutvlinder te zien kruipen! Deze rups is maar liefst 10 centimeter lang!

IMG_0061IMG_0072

Na de Schwalbensee kom je ook weer allerlei insecten tegen zoals de vuurjuffer en een sluipwesp die haar eitjes aan het afzetten was in een boomstronk.

IMG_0078IMG_0099

De eikenbomen zitten vol insecten, zoals de eikengalboorder, aardappelgalwesp, maar ook de eikenprocessierups kom je hier tegen! Het oude nest van de rupsen was nog te vinden en de nieuwe rupsen kropen al volop over elkaar heen!

IMG_0110Eikenprocessierups

Na bijna 10 kilometer gelopen te hebben kom je weer bij de parkeerplaats uit.

Het lijkt in het begin een ietwat tegenvallende route te worden, maar na 1 kilometer is het volop genieten van al het moois wat je onderweg tegenkomt! Zeker een aanrader voor in het voorjaar en in de zomer (met zonnebrandcrème vanwege het ontbreken van schaduw op lange stukken van de route).