Een van de bewoners van dit gebied heeft een rol in de film ‘Holland, natuur in de delta’ gespeeld, namelijk het pimpernelblauwtje. Het pimpernelblauwtje vliegt pas van eind juni tot en met augustus, maar gelukkig valt er nog veel meer moois te ontdekken in dit gebied!


Download GPX track - Moerputten

Vanaf de parkeerplaats aan de Deutersestraat kun je een wandeling van 5 kilometer door het gebied maken, hierbij volg je grotendeels de gele pijlen behalve op het laatst stuk dan volg je een andere route.

IMG_0341IMG_0345

Meteen na de parkeerplaats valt op hoeveel bloemen hier staan, soorten zoals dagkoekoeksbloem, boterbloem, pinksterbloem, zuring en nog heel veel andere soorten. Via een trappetje ga je omhoog en je blijft nu dit pad voor ongeveer 700 meter volgen. In de bermen kom je soorten tegen zoals kers, eik, brandnetels en nog veel meer soorten. In de verte zie je een brug liggen. De Moerputtenbrug is maar liefst 600 meter lang en is een voormalige spoorbrug die nu fungeert als wandelbrug.

IMG_0348IMG_0354

De rails en spoorbielzen liggen er nog alsof er elk moment een trein kan passeren! Vanaf de brug heb je een fraai uitzicht op het gebied en ook op Den Bosch in de verte. Grauwe ganzen met hun pullen (jonge vogels) zwommen snel naar een veilige plek toen er wandelaars passeerden.

IMG_0353IMG_0355

Na de Moerputtenbrug blijf je het rechte pad volgen en je hebt mooi zicht op de veengebieden. Waarbij je ook veenpluis ziet staan en na ongeveer 600 meter sla je linksaf.

IMG_0365

Bij een soort van ven kom je allerlei soorten vogels tegen zoals de wilde eend, maar ook de kievit kom je hier tegen. Gelukkig hoeft de kievit hier niet te vrezen dat zijn nest wordt weggemaaid of omgeploegd zoals dat wel gebeurt op akkers en weilanden. De kievit-ouders hielden de jonge kieviten goed in de gaten en wandelaars laten ze duidelijk merken dat ze moeten ‘wegwezen’ door al luid roepend en met duikvluchten over de wandelaars te vliegen.

IMG_0373IMG_0378

Je volgt het pad met de bocht mee naar links en als je achterom kijkt, zie je in de verte de kerktoren van Vlijmen liggen. Even later passeer je een ‘uitkijk’ om het pimpernelblauwtje te kunnen zien (als deze vliegt natuurlijk).

IMG_0382

De route loopt nu langs mooie bosranden met voornamelijk zomereiken. Omdat het relatief fris was en de zon niet scheen, houden veel insecten zoals libellen en juffers zich op in de bomen. Dat maakt het wel weer erg makkelijk om de juffers en libellen van dichtbij te kunnen bekijken. Maar ook andere insecten zoals elzenhaantje, rozenkever, schorpioenvlieg en nog veel meer andere soorten.

IMG_0392IMG_0403IMG_0436IMG_0438

Als je goed kijkt kom je op sommige plekken meer dan 4 juffers tegen! Of een libel zoals de glassnijder.

IMG_0439

Op eiken leven meer dan 1000 verschillende soorten organismen, als je een paar minuten bij een eik blijft staan en kijkt hoeveel kevertjes, vliegjes, juffers en andere beestjes er zitten dan kun je dat getal wel voorstellen.

De relatief zeldzame eikenpage (vlinder) komt ook in het gebied voor, de vlinder was nog niet te zien, maar de rups kwam ik wel al tegen.

IMG_0420

Een soort waar we als mens zijnde minder blij mee zijn op eikenbomen is de eikenprocessierups. Deze rupsen hebben namelijk brandharen en kunnen jeuk, uitslag of irritatie aan ogen of luchtwegen opleveren. Maar van een afstand zijn het toch mooie rupsen om te zien, ook als ze zo massaal bij elkaar zitten.

IMG_0470

De route loopt nu weer langs wat open velden met volop bloemen zoals boterbloemen, pinksterbloemen en echte koekoeksbloem.

IMG_0471IMG_0474IMG_0487IMG_0488

Tijdens het wandelen door de Moerputten valt op het grote aantal spuugbeestjes. Deze zijn te herkennen aan de op spuug lijkende substantie die je op bomen, struiken en planten aantreft.

IMG_0491

Je komt allerlei plankenpaden tegen op stukken waar het erg nat is, de plankenpaden liggen hier dan ook niet zomaar! Vanaf het pad kun je dan ook weer mooi de planten bekijken die in dit moerassige gebied groeien. Zoals riet waarop je de rups van de rietvink kunt aantreffen, of de bloedcicade.

IMG_0492IMG_0496

Maar ook gele waterkers en de gele lis.

IMG_0511IMG_0515

Je komt hier ook bomen tegen die helemaal kaal zijn, maar wel ingepakt lijken te zijn met een fluwelen doek. Het werk van de spinselmot, die je ook nog kan zien zitten als je goed kijkt.

IMG_0499IMG_0504

Je komt vervolgens weer op het rechte pad uit en al vrij snel sla je weer rechtsaf om de route te vervolgen over plankenpaden. Je verlaat hierbij dus de gele route!

Op dit stuk van de route kom je ook weer van alles tegen, zoals de rupsen van de donsvlinder, maar ook roest, een soort paddenstoel.

IMG_0516Donsvlinder

Je loopt nu vervolgens over een graspad met aan weerszijden heel veel riet, een ideale plek voor libellen om te gebruiken als uitvalsbasis.

IMG_0533IMG_0535

Vervolgens kom je weer bij de parkeerplaats uit.

Gelukkig heeft dit gebied veel meer te bieden dan alleen het pimpernelblauwtje! Ik ga zeker nog een keer terug om dan een lange wandeling te maken, met ook het Vlijmens Ven erbij.

Het is zeker een route die aan te raden is voor in het voorjaar en de zomer (al is het wel afzien in de zomer met de muggen, die er nu al in erg veel zitten!).