Veel stuifzand- en heidegebieden zijn in het bezit van het Rijksvastgoedbedrijf. Het Rijksvastgoedbedrijf is namelijk de officiële naam voor het onderdeel van Defensie dat verantwoordelijk is voor het grondbezit van de militaire oefenterreinen, zoals de Oirschotse Heide, Aarlesche Heide, en Weerterheide.
Deze gebieden zijn vrij toegankelijk zolang je geen militaire oefeningen verstoort en zodoende kun je op en top genieten van deze mooie natuurgebieden!
In het westen van Noord-Brabant ligt de Rucphense Heide, een militair oefenterrein dat bestaat uit naald- en loofbossen, maar ook uit grote heidegebieden!
Download GPX track - Rucphense Heide
Vanaf de parkeerplaats aan de Nederheidsebaan in Schijf (op de kruising met de Antwerpsebaan) kun je de 11 kilometer lange wandeling starten.
De wandeling loopt eerst door de bossen waarbij je al meteen de sporen van de vos kan vinden.
Maar ook kom je een spin tegen die een vlinder in zijn web heeft gevangen en de rozenkever.
Na ongeveer 2 kilometer kom je bij de grote vlakte uit vol met heide! De wit-rood gekleurde paaltjes vallen ook op, deze kleuren markeren aan welke kan militairen mogen komen.
Je loopt over een smal pad tussen de heideplanten door over de heide. Let goed op waar je loopt, want waarschijnlijk zie je net voor je voeten de groene zandloopkever zitten. Deze zal pas opvliegen of lopen als je er bijna op gaat staan.
Blijf nu gerust even stilstaan en luister en kijk goed om je heen! Waarschijnlijk hoor je de boompieper en de roodborsttapuit fluiten en als je goed kijkt zie je ze ook nog in het topje van een van de bomen zitten!
Tussen de heide en het gras kwam ik nog een opvallende oranje sluipwesp tegen maar ook eitjes van de nachtvlinder, de veelvraat.
Op sommige plekken kun je goed zien dat de heide gechopperd is. Het is een vorm van beheer die tussen maaien en plaggen in zit. Het is goedkoper dan plaggen en zorgt dat de bodem intact blijft.
De route loopt nu verder aan de rand van het heidegebied en gaat weer even de bossen in. Ook hier kom je de sporen van een vos tegen, maar ook het bont zandoogje en op wat open plekken in het bos libellensoorten zoals de gewone oeverlibel.
Weer eenmaal bij de heide aangekomen heb je kans om een grote sluipwesp te zien. Met een lange legboor zetten ze eitjes diep in de boom af.
Vervolgens loop je weer over de heide en kom je allerlei insecten tegen zoals de gewone wegwesp (ook wel roodzwarte borstelspinnendoder genoemd). Het is een soort insect dat spinnen vangt om ze vervolgens als voedsel bij een eitje te leggen. De larve die uit het eitje komt heeft zodoende al voedsel om grote te kunnen groeien.
Naast de gewone wegwesp kom je ook de kniptor tegen en je hoort op warme zonnige dagen de veldkrekels ‘zingen’.
In de buurt van de chaletpark De Oliepot is het merkbaar natter en je loopt door een groene oase van eiken, grassen en nog veel meer planten. Het is er ook merkbaar koeler dan op de heide!
Ook hier kom je volop veldkrekels tegen bij een groot veld. Alsof je op vakantie bent in Zuid-Europa en dan ‘s avonds de krekels hoort ‘zingen’.
De route loopt nu verder door de bossen met voornamelijk Douglassparren en dennenbomen. Ook hier kom je sluipwespen tegen die met hun lange legboor eitjes in bijvoorbeeld een stronk afzetten.
Naast naaldbomen kom je hier ook rododendrons tegen! De bloemen zorgen meteen voor heel wat kleur is het vrijwel groen-bruine bos!
Ter hoogte van de Roosendaalsebaan (geen zorgen, dit is gewoon een zandpad en dus geen straat midden door het gebied) kom je bij ‘nieuwe’ natuur uit. Een opengemaakt stuk bos met een hoogteverschil waarbij er veel neerslag vennen/poelen ontstaan. Het zorgt meteen voor wat afwisseling qua begroeiing in het bos en je komt hier bijvoorbeeld het icarusblauwtje tegen.
Even later loop je weer over een klein heideveld en het is hier erg rustig! Een smal pad loopt over de heide tussen de heidestruiken door. Een ideale manier om allerlei vlinders en insecten van dichtbij te kunnen bekijken zonder het gebied te verstoren.
Op een kaal stukje grond kun je bijvoorbeeld de rupsendoder tegenkomen, maar ook de gewone vlinderdoder (op bovenstaande foto). Je komt er ook de eikenbladrolkever en platbuik tegen.
Op enkele plekken langs het zandpad is een grote kuil gegraven. Een mooie kans om te zien uit welk soort grond de bodem bestaat. Maar ook om de kleurverschillen goed te kunnen zien!
Je verlaat nu het heidegebied en via de bossen loop je terug naar het startpunt van de route.
Van de militaire activiteiten is gelukkig niet veel te merken, af en toe vliegen er helikopters over. Verder is het een en al genieten van de natuur om je heen en ook de afwisseling van bossen, heide en als laatste nog een klein heidegebied maken het een erg fraaie wandeling!
Kleine stukken van de route lopen over een mountainbikeroute. Kijk dus altijd goed uit voor mountainbikers! Verder kun je onbezorgd wandelen en rondkijken en genieten van al het moois om je heen!