Laatst ben ik met de padenwerkgroep van IVN Veldhoven-Eindhoven-Vessem mee op pad geweest om de wandelroute door de Oerlesche en Zandoerlesche Bossen weer op orde te maken. Door de nieuwe weg die midden door de bossen loopt moest de bestaande wandelroute aangepast worden.

unnamed

Nu de route bijna weer op orde is (er ontbreken nog enkele paaltjes die binnenkort alsnog geplaatst gaan worden) heb ik de wandeling van 3,5 kilometer door de bossen gelopen.


Download GPX track - Oerlesche en Zandoerlesche bossen

De route kun je starten vanaf het centrum van Zandoerle maar bijvoorbeeld ook vanaf de kruising met de Zittardsestraat en Eindhovensebaan. Je loopt bij de optie vanaf de Zittardsestraat meteen door de bossen. Na ongeveer 100 meter sla je rechtsaf om de route door het bos te volgen.

_MG_1815_MG_1818

Het is een gemengd bos met naald- en loofbomen en veel lage struiken. Je komt ondanks dat de zomer begonnen is ook paddenstoelen tegen zoals aardappelbovisten. Wanneer er meerdere exemplaren bij elkaar liggen lijkt het net alsof ze van de kar gevallen zijn nadat de aardappels gerooid zijn.

Je steekt nu de nieuwe weg over, Zilverbaan,  en je loopt nu een ronde door de bossen om vervolgens weer op dit punt uit te komen. In tegenstelling tot de meeste bermen in Veldhoven zijn deze bermen nog niet gemaaid! Gelukkig maar, want de bloemen in de bermen staan nu volop in bloei!

_MG_1819_MG_1820

De route loopt door een stuk productiebos, te herkennen aan de recht-toe-recht-aan manier van waarop de bomen staan. Maar vooral ook doordat de ondergrond meestal niet begroeid is. De bomen staan namelijk zo dicht op elkaar dat er vrijwel geen licht op de bodem kan komen en dus ook geen nieuwe bomen en struiken kunnen groeien.

_MG_1822_MG_1827

Maar naast een productiebos kom je ook ‘nieuwe’ natuur tegen. Gebieden die weer vol staan met bloemen en struiken en dus een voedselbron zijn voor insecten zoals de steenhommel.

Ter hoogte van de Heerbaan loop je over een erg smal pad parallel aan de weg richting het bos om vervolgens linksaf te slaan.

_MG_1829_MG_1830

Je loopt nu verder door het bos richting de Zilverbaan. Nadat je het bos hebt verlaten om de Zilverbaan over te steken kom je het mooie vingerhoedskruid tegen.  Maar ook bramenstruiken zijn een ideale voedselbron voor bijvoorbeeld vlinders zoals het witje.

_MG_1832_MG_1835

Kijk tijdens het oversteken goed naar rechts, niet voor aankomend verkeer, want de weg is momenteel nog niet geopend. Maar naar de eekhoornbrug.

In eerste instantie zou er een boom in de middenberm blijven staan zodat de eekhoorns daar kunnen schuilen tijdens hun oversteek, maar helaas bleek de boom te slecht om te laten staan tijdens de aanleg van de weg. Eekhoorns moeten nu wel een erg grote afstand afleggen zonder enige beschutting.

_MG_1843

De route loopt nu verder door het bos en je komt hier de heerlijk ruikende kamperfoelie tegen. Zeker de moeite waard om even te ruiken als deze in bloei staat!

_MG_1844_MG_1848

Kijk ook goed rond tijdens het wandelen, want je hoort en ziet van alles zoals de boomklever. Te herkennen aan dat deze vogel omhoog én omlaag kruipt terwijl de boomkruiper alleen maar omhoog klimt.

_MG_1853

De route loopt nu verder naar het centrum van Zandoerle toe waarbij je net voor het einde van de bossen de grote reuzenbereklauw ziet staan. Het is een schitterende plant om te zien en veel vliegen en zweefvliegen komen op deze plant af. Jammer genoeg is het wel een invasieve exoot, waarbij je van het sap van de plant ernstige brandwonden kunt krijgen.

Na Zandoerle loop je weer verder door de bossen. Zandoerle staat bekend om de vele grafheuvels die er in de buurt liggen.

_MG_1856_MG_1858

Je steekt de Zittard over en ruim 3,5 kilometer verderop zie je de 82 meter hoge toren van ASML liggen!

_MG_1859

Vervolgens loop je parallel aan het terrein van het crematorium richting de Eindhovensebaan. Je komt hier bijvoorbeeld het kruipklokje tegen. Waarschijnlijk verwilderd vanaf de aangrenzende begraafplaats.

_MG_1860_MG_1861

Maar als je goed kijkt zie je ook sporen staan van reeën. Dus met een beetje geluk kom je ook nog een ree tegen!

Na ruim 3,5 kilometer gewandeld te hebben kom je weer uit bij de kruising met de Eindhovensebaan.

Het is een korte route, maar wel een leuke gevarieerde route. In het najaar zou het vol staan met paddenstoelen, dus wordt nog vervolgd!