Belangrijke informatie over de route:
Indien er brandgevaar is zal er een rode vlag gehesen worden en is het gehele gebied niet toegankelijk! De actuele status kun je op deze website bekijken:
https://www.hautesfagnes.be/
Maar dat is geen garantie dat alsnog een rode vlag gehesen zal zijn ter plekke!


Je zou verwachten dat een Staatswald in Duitsland ligt, maar in dit geval ligt het in het Duitstalig gedeelte van België!

Vanaf de Duits enclave (het stuk Duitsland wordt geheel omringd door Belgisch grondgebied) start de 15 kilometer lange wandeling door het Staatswald Oberweser, aan de rand van veengebied Kutenhard en langs diverse beken.


Download GPX track - Staatswald Oberweser

hoogteprofiel

Vanaf de parkeerplaats aan de Schwerzfelder Strasse in Roetgen (Duitsland) begint de wandeling over een verharde weg, maar auto’s kom je er niet tegen. Links van de weg ligt België en rechts Duitsland. Even verderop passeer je een slagboom en je loopt nu de rest van de route over Belgisch grondgebied.

_MG_2787_MG_2790

Dat het in tegenstelling tot Nederland hier nog wel vochtig is merk je al vrij snel. Prachtige zonneharpen zijn te zien wanneer je door de bossen loopt!

_MG_2798

Na ongeveer 3 kilometer lopen kom je uit bij veengebied Kuitenhard. Je hebt hier een prachtig weids uitzicht over het gebied!

_MG_2808_MG_2823

Al snel zul je merken dat het ook hier erg vochtig is, mijn broek en schoenen waren al vrij snel doorweekt van het lange natte gras.

_MG_2828

Je komt hier allerlei vlinders tegen zoals het koevinkje en groot dikkopje.

_MG_2814_MG_2819

Na het veengebied loop je weer het bos in langs de Eschbach. Je loopt nu over typische paden die bedekt zijn met boomwortels en stenen.

_MG_2831_MG_2834

Op sommige plekken is het gras kniehoog en gegarandeerd een natte broek tot gevolg. Maar met zomerse temperaturen is dat geen enkel probleem!

_MG_2842_MG_2845

Het bos staat vol met mos en als je goed kijkt kun je zelfs op heel veel plekken veenmos tegenkomen.

Knijp het maar eens uit, het kan namelijk tot 20 keer zijn eigen gewicht aan vocht opnemen!

Na dit erg natte pad, kom je op een verharde weg uit en die blijf je ongeveer 2 kilometer volgen. Het is hier erg rustig en je komt maar enkele fietsers tegen. Kijk eens goed bij een groepje bloeiende planten zoals distels. Je ziet hier namelijk allerlei vlinders vliegen zoals het landkaartje en geelsprietdikkopje.

_MG_2855_MG_2867

Bij de Weser kun je even uitrusten in een mooi hutje. Maar je kunt ook een stuk doorlopen en bij de Weser aan het water gaan zitten.

_MG_2876_MG_2882

Kristalhelder water met allerlei mooi gekleurde stenen liggen er in het water.

_MG_2889

Je blijft nu de Weser volgen en kijk hier ook weer goed bij de bloeiende planten want hier komt de zeldzame keizersmantel voor. Deze vlinder is redelijk groot en is erg fraai getekend. Naast vlinders kom je er ook vliegen tegen zoals de witte reus.

_MG_2904_MG_2923

De route loopt nu steeds verder omhoog en je ziet nu steeds beter de gelaagdheid van de bodem hier.

_MG_2932_MG_2928

Je gaat nu met de bocht mee naar rechts en steekt een bruggetje over en meteen daarna ga je rechts het bos in om de beek te volgen. Je loopt nu weer parallel aan de Eschbach. Dit keer is het pad geheel droog en beter zichtbaar dan vanaf het veengebied.

_MG_2936_MG_2937

Na ruim een kilometer verlaat je de Eschbach en je loopt nu parallel aan de Steinbach. Helemaal geen gekke naam, want deze beek ligt helemaal vol met stenen!

_MG_2956_MG_2957

Ook hier loop je over paden vol met boomwortels maar je komt hier ook paddenstoelen tegen. Sommige paddenstoelen kun je al van verre ruiken zoals de stinkzwam. Het ruikt alsof er een dood dier ligt te rotten. Maar je komt hier ook het kleverig koraalzwammetje tegen. Een opvallende paddenstoel door de oranje kleur.

_MG_2958_MG_2960

Je komt langs de Steinbach bosbessen tegen maar ook struikheide. Daarnaast zie je op enkele plekken ook rotswanden.

_MG_2966_MG_2969

Wanneer je bijna bij de brug bent om de Steinbach te verlaten kom je een groot rode bosmierennest tegen. Over een omgevallen boom loopt een snelweg van mieren, ze rennen alsof het echt een snelweg is over de boomstam.

_MG_2970_MG_2971

In de verte zie je nu de brug liggen waarover je gelopen hebt op de heenweg. Bij de brug sla je linksaf om dezelfde route als op de heenweg te volgen.

_MG_2975

Je merkt nu pas dat de weg flink steil omhoog loopt richting de parkeerplaats.

De eerste kilometers lijkt de route wat tegen te vallen, maar eenmaal bij het veengebied is het op en top genieten! De verharde wegen tussendoor zijn helemaal geen probleem, want er rijden alleen fietsers. Daarnaast heb je in de bermen volop bloeiende bloemen met allerlei insecten. En wanneer je eenmaal langs de beken loopt kom je ogen te kort en is het genieten van het geluid van het stromende water.