Wanneer je wel eens met de trein tussen Den Bosch en Oss hebt gereisd zul je vast wel eens de Nulandse Heide hebben gezien. Een gebied met stuifzand en heide wat er vanuit de trein al mooi uitziet, is in het echt nog veel mooier!


Download GPX track - Nulandse Heide en Karregat

Vanaf een kleine parkeerplaats aan de Bergstraat in Nuland kun je de 10 kilometer lange wandeling starten over de Nulandse Heide en het Karregat. Sla je de ‘uitstap’ naar het Karregat over, dan kom je op een totale afstand van 5,5 kilometer.

Je loopt het gebied in middels een poort, het hele gebied is namelijk omheind en de wegen door het gebied zijn voorzien van wildroosters. Eenmaal door de poort is het heerlijk rustig!

_MG_2981_MG_2982

Je loopt nu door het gebied van Brabant Water, de Nulandse Heide is namelijk de grootste leverancier van drinkwater in Brabant.

_MG_2983_MG_2986

Je komt hier al van alles tegen zoals groepen meesjes, spechten maar ook allerlei libellen zoals de gewone oeverlibel die op de paden gaan zitten.

_MG_3001_MG_3005

Na een open stuk steek je de Elzenstraat over en via klaphekjes ga je weer het gebied in.

Je passeert een ven en je loopt verder over een redelijk open terrein met her en der een boom. In de verte hoor en zie je de schapen, waarvan je overal de keutels ziet liggen.

_MG_3008_MG_3009

Je verlaat het gebied weer via een klaphekje en je loopt een stuk door het bos en al snel verandert het landschap in een stuifduin landschap. Nadat je de Driekoningenstraat bent overgestoken is het een grote zandbak waar je doorheen moet proberen te lopen.

_MG_3031_MG_3035

Ondanks de grote hoeveelheid zand kom je hier allerlei insecten tegen zoals heidelibellen, zandloopkevers maar ook roofvliegen. De pootjes van de zandloopkever kunnen temperaturen verdragen tot maar liefst 60 graden Celsius! Wat ook wel nodig is als de zon schijnt in de zomer dan wordt het zand ongelooflijk heet!

_MG_3037_MG_3038

Je verlaat nu de Nulandse Heide en via een fietspad en even later een straat loop je richting de spoorwegovergang. Nadat je het spoor bent overgestoken loop je langs het spoor richting Karregat. Een klein natuurgebied waar niet veel mensen komen aangezien het redelijk afgezonderd ligt.

_MG_3043_MG_3044

Het Karregat bestaat ook uit stuifzand, heide, een ven en naald- en loofbos. Kortom een heel divers klein gebied, maar de moeite waard om hiervoor de extra kilometers te lopen langs de spoorlijn.

_MG_3052_MG_3054

De route loopt aan de rand van het open terrein door de bossen waar je soorten tegenkomt zoals meesjes maar ook het bont zandoogje.

Eenmaal terug bij het open terrein kijk dan ook zeker bij de bloeiende struikheide. Je komt hier namelijk sprinkhanen tegen die niet zo algemeen zijn zoals de sikkelsprinkhaan.

_MG_3069_MG_3070

In de verte zie je het ven liggen en via hetzelfde pad als op de heenweg verlaat je het terrein weer.

_MG_3077_MG_3079

Je loopt weer via het zandpad parallel aan de spoorlijn richting de spoorwegovergang. Je steekt het spoor over en slaat vervolgens weer rechtsaf. Je blijft de straat volgen die even verderop een fietspad wordt.

Je blijft nu dit pad ongeveer een kilometer volgen, waarbij je aan de rechterzijde de Nulandse Heide ziet liggen en ook de omheiningen van het gebied.

_MG_3080_MG_3081

Uiteindelijk kom je weer bij het startpunt van de route uit.

ProRail heeft op het punt waar je de Nulandse Heide verlaat richting het fietspad een hek geplaatst zodat hier niet het spoor overgestoken wordt. Maar helaas is dit hek vernield zodat er toch gebruik gemaakt kan worden van deze illegale en levensgevaarlijke route! Liever de veilige omweg van 1,5 kilometer maken via de spoorwegovergang dan hier illegaal oversteken.