Twee jaar geleden heb ik een wandeling gemaakt langs de Beerze en ik was toch wel benieuwd hoe het gebied er ten zuiden uit ziet, ter hoogte van het Wilhelminakanaal en Landgoed Baest.

Vanaf de Kapel Van de Heilige Eik (Proosbroekweg en Hakkelaren) kun je een wandeling maken van bijna 8 kilometer langs de Beerze, Wilhelminakanaal, Omleidingskanaal, Grote Beerze, Kleine Beerze en Landgoed Baest.


Download GPX track - Landgoed Baest

Je loopt meteen vanaf de parkeerplaats naar de kapel toe door een klein park met allerlei beelden en vervolgens steek je de Beerze over.

_MG_3082_MG_3085

Je komt hier de zeldzame boosbeekjuffer tegen, maar ook de meer algemene weidebeekjuffer (lijkt net een danser als deze juffer rondfladdert).

_MG_3088_MG_3096

Vervolgens loop je het bos uit en je steekt de Beerze weer over een bruggetje (dat lekker mee beweegt als je er overheen loopt). Ook hier kom je weer volop weide- en bosbeekjuffers tegen. Je blijft nu de Beerze volgen tot aan het Wilhelminakanaal. Waarbij je de bloeiende gele plomp kunt zien.

_MG_3102_MG_3103

De Beerze maakt nu een grote bocht en deze bocht is erg breed, het lijkt bijna op een meer. Ook hier kom je allerlei libellen tegen zoals de gewone oeverlibel.

_MG_3105_MG_3106

Je loopt nu via een verharde weg langs het kanaal, al is er door alle begroeiing maar weinig te zien van het kanaal. Je steekt bij de brug het kanaal over en je blijft de Groenewoudsedijk ongeveer 150 meter volgen.

_MG_3108_MG_3110

Je slaat vervolgens rechtsaf en bij het Omleidingskanaal sla je linksaf en je blijft dit kanaal ongeveer 500 meter volgen.

_MG_3111_MG_3112

Je slaat nu rechtsaf en steekt het Omleidingskanaal over. Je loopt nu over een soort van laan richting de gebouwen van Landgoed Baest.

_MG_3114_MG_3119

Vervolgens sla je weer rechtsaf en je loopt over een typisch bospad verder richting de Beerze.

Kijk goed rond want misschien kom je hier wel een ree tegen. Of zoals in mijn geval een reegeit met jong!

_MG_3126-2_MG_3143

Het jong bleef ongestoord verder eten van de rijpe bosbessen.

youtube

Na deze fraaie ontmoeting kom je aan bij bij de Beerze, ook hier heb je weer kans op een fraaie ontmoeting. Namelijk de ijsvogel komt hier voor! Als een blauwe flits zie je de vogel over het water vliegen. Naast de ijsvogel kom je hier ook de koningsvaren tegen, een redelijk zeldzame soort.

_MG_3148_MG_3150

De Beerze splits zich vervolgens in de Grote en Kleine Beerze, waarbij je de Kleine Beerze nu blijft volgen. Je komt hier ingepakte beukenbomen tegen. Deze bomen zijn ingepakt omdat beuken verbranden wanneer de zon de stam kan bereiken. Waarschijnlijk zijn hier enige tijd geleden bomen gekapt waardoor de beukenbomen nu beschermd moeten worden tegen direct zonlicht.

_MG_3155_MG_3158

De Kleine Beerze staat vrijwel droog en de ijsvogel profiteert daar weer enigszins van. Doordat er nog enkele plasjes met water zijn, zitten alle vissen in deze kleine plasjes. De ijsvogel pikt dan simpelweg alle visjes uit deze plasjes.

_MG_3161_MG_3165

Het is wel een vreemd gezicht om langs een beek te lopen die geheel droog staat. De komende weken wordt er nog geen neerslag verwacht, dus de ijsvogel zal op andere plekken op zoek moeten naar voedsel.

Je verlaat de Kleine Beerze en slaat linksaf richting een zandpad. Je loopt over dit brede zandpad richting het Omleidingskanaal. Ook hier is duidelijk te zien dat het water flink gezakt is, ondanks de stuwen die omhoog staan om het water dat er nog is vast te houden.

_MG_3166_MG_3167

Even verderop loop je weer over hetzelfde pad als op de heenweg richting het kanaal. Je steekt vervolgens weer het kanaal over en slaat rechts af. Meteen daarna sla je linksaf om een beekje te volgen. Gelukkig staat hier nog wel water in en je komt er waterweegbree en pijlkruid tegen dat in bloei staat.

_MG_3169_MG_3177

Na dit beekje loop je door een bos vol met varens richting de Kapel Van de Heilige Eik.

_MG_3179

Het was erg verrassend om de reeën te zien, maar ook de manier waarop de ijsvogel aan het vissen is. Normaal zit de ijsvogel op een stokje te wachten tot er een vis voorbij zwemt, maar nu kan de ijsvogel kleine plasjes met vissen leegeten. Een mooie route waarbij je veel langs de Beerze kan lopen, erg fraai!