Vanwege de warmte, of beter gezegd, de hitte, dit keer een route door het bos. Regionaal Landschap Lage Kempen heeft in samenwerking met nog een aantal andere organisaties de website wandeleninlimburg.be opgezet. Op deze website kwam ik diverse wandelingen tegen door het Kolisbos en heb de route iets aangepast zodat de route van 7,5 kilometer alleen maar door het bos blijft lopen. Wel zo prettig bij deze temperaturen!
Vanaf de parkeerplaats aan de Torenstraat in Kolisheide (Neerpelt) kun je diverse wandelingen starten zoals ook de wandeling die ik gemaakt heb.
Download GPX track - Kolisbos
Vanaf de parkeerplaats kijk je tegen de 40 meter hoge brandtoren aan, die nu volop in gebruik is om de omgeving in de gaten te houden naar bosbrand(en).
Vervolgens loop je het bos in en meteen is duidelijk dat de natuur hier ook dorst heeft! Door het extreme weer dit jaar is alles in ruststand gekomen of al helemaal bruin geworden.
Al vrij snel loop je door een wat meer open gebied en hier is helemaal duidelijk wat de droogte met de natuur doet. Berkenbomen zijn helemaal geel gekleurd, heidestruiken zijn bruin en bosbesstruiken zijn bruin en de bessen zijn helemaal verschrompeld!
Je passeert na ongeveer 1 kilometer gelopen te hebben een oude zandgroeve (althans het lijkt niet meer in gebruik te zijn, aangezien het ook niet omheind is.
Je komt hier allerlei insecten tegen, zoals de goudwesp. Maar ook volop vlinders zoals citroenvlinder en boomblauwtje. Kijk ook goed naar holletjes in de grond, de Duitse wesp heeft hier namelijk ook een nest in de grond.
Je verlaat vervolgens de zandgroeve en vervolgt de route over een redelijk smal pad. Je komt hier allerlei insecten en spinnen tegen zoals bont zandoogje en kruisspin, maar ook sporen van bijvoorbeeld de vos. Op een omgevallen boom ligt een uitgedroogde drol, typisch gedrag van de vos om uitwerpselen hoog neer te leggen zodat de geur goed kan verspreiden.
Je loopt nu verder over een breed zandpad en vervolgens sla je weer linksaf. Hier heb je kans om de zeldzame beekoeverlibel tegen te komen! Waarschijnlijk leven de larven van deze libel in de Kolisloop, een smal beekje die door het gebied stroomt.
Al vrij snel passeer je ook daadwerkelijk de Kolisloop, al is er van water geen enkele spoor te bekennen. De vraag is dan ook wat de gevolgen daarvan zijn voor de beekoeverlibellen in dit gebied.
In het zuidoosten van de route loop je over smalle paden die begroeid zijn met gras. Binnen 5 minuten had ik al 5 teken op mijn broekspijpen zitten. Controleer dus regelmatig je broekspijpen en ook zeker na het wandelen op teken!
Dat het Kolisbos vroeger een heide gebied is, wordt nu snel duidelijk. Op enkele plekken is geplagd en is er een ven ontstaan. Je komt hier ook weer de oorspronkelijke planten tegen, zoals kleine zonnedauw. Een redelijk zeldzame soort sprinkhaan de moerassprinkhaan kom je hier ook tegen.
De moerassprinkhaan maakt hetzelfde geluid wanneer je met één nagel langs een andere nagel trekt. Let maar eens op wanneer je bij een van de twee vennen staat.
Naast kleine zonnedauw kom je hier ook gagel tegen, een struik waarvan de bladeren een hele zachte geur afgeven wanneer je ze fijn maalt.
Je loopt nu parellel aan de Torenstraat en je komt hier allerlei gallen tegen op de eikenbomen. Zoals de ananasgal en de satijnknoopgal. Bijzonder dat een wesp eitjes legt op de bladknopen legt en dat er dan iets groeit wat lijkt op een ananas bijvoorbeeld! Je komt ook nog de algemene orchideeënsoort brede wespenorchis hier tegen.
Het Kolisbos is naast een bos om rustig te wandelen ook ingericht voor kinderen om lekker te kunnen klauteren en klimmen. Allerlei spelletjes kom je onderweg tegen.
De wandeling door het Kolisbos leek een gewone boswandeling te worden, met misschien wat struikheide onderweg. Maar het heeft me erg positief verrast! Ondanks de droogte kom je er nog allerlei insecten tegen en bijzondere planten zoals kleine zonnedauw en gagel! Het zien van de beekoeverlibel is natuurlijk helemaal super!