Afgelopen nacht zat half Nederland buiten om naar de hemel te staren. Er was namelijk een maansverduistering te zien waarbij de maan rood gekleurd zou zijn. De aarde stond precies tussen de maan en de zon in, waardoor er geen direct zonlicht op de maan terecht kon komen. Maar door het afbuigen van het rode licht aan de rand van het aardoppervlak was de maan zichtbaar maar dan met een rode gloed.

Uniek aan deze maansverduistering was dat het maar liefst 1 uur en 43 minuten heeft geduurd! Daarmee is het de langste maansverduistering van deze eeuw!

Iets na half tien ging de zon onder en op dat zelfde moment kwam de maan op. De zonsondergang was niet zo spectaculair aangezien een brede strook bewolking de zon bedekte tijdens het ondergaan.

_MG_3367_MG_3370

Even leek het erop dat de maan niet zichtbaar zou worden door de bewolking, maar gelukkig werd de maan toch zichtbaar aan de horizon. Met het blote oog was het moeilijk waar te nemen, maar met een fotocamera was het goed te volgen!

_MG_3383_MG_3393

Meteen viel ook de heldere ster rechtsonder van de maan op. Dat is Mars die ongeveer 60 miljoen kilometer van de aarde staat en momenteel op de kortst mogelijke afstand met de aarde staat.

Rond elf uur was het pas echt donker en dat was ook goed te zien aan de maan die nu nog mooier gekleurd was!

_MG_3406

Rond kwart over elf bereikte het licht van de zon de maan weer en langzaam werd de maan weer ‘normaal’. Van een rood gekleurde bol, werd het weer een witte/grijze bol.

_MG_3414

Om half twaalf was de maan al voor een kwart zichtbaar en rond 1 uur ‘s nachts was de maan weer geheel zichtbaar.

_MG_3434

Het was erg leuk dat er zoveel mensen buiten naar de maan aan het kijken waren! Natuurlijk was het ook perfect weer om de maansverduistering te bekijken!

De volgende maansverduistering is in de nacht van zondag 20 en maandag 21 januari 2019, waarbij het hoogtepunt zal zijn om 6:12 uur (5:12 UTC).