Tussen de snelwegen A2, A67 en spoorlijn Geldrop – Heeze ligt de Leenderheide, onderdeel van Natuurgrenspark De Groote Heide.

Vanaf de parkeerplaats aan de Huisvenseweg kun je diverse wandelingen maken, maar ook de ruim 10 kilometer lange wandeling die ik heb gemaakt.


Download GPX track - Leenderheide

Je loopt vanaf de parkeerplaats al vrij snel het bos in en je passeert een van de vele vennen die je onderweg tegen gaat komen. Net zoals in de rest van Nederland is het overal kurkdroog en dat is ook goed te zien aan de vennen die allemaal droog staan.

_MG_3600_MG_3607

Loop deze wandeling niet zonder lange broek! Op een wandelpad met hoog gras zaten er maar liefst 15 teken op mijn broek! Ook al lees je overal dat door de droogte de teken minder actief zijn, let goed op tijdens én na het wandelen op teken!

_MG_3608

In het noordoosten van de route passeer je twee vennen waarbij een ven nog vol met water staat. Je komt hier ook meteen meer dieren tegen zoals de groene kikker en de pantserjuffer.

_MG_3616_MG_3630_MG_3622_MG_3626

Even later passeer je nog een groot ven, waarbij een grote groep Canadese ganzen zich in het ven op zoek waren naar voedsel. Aan de oevers van het ven kom je ook bloeiende moerashyacinten tegen. Vaak is het een soort die uit particuliere vijvers komt en dus niet van nature ergens groeit.

_MG_3633_MG_3634

Je passeert nog een ven, waarbij de reiger door de lage waterstand het erg gemakkelijk heeft om voedsel te vinden.

_MG_3640

Ondanks de droogte kom je ook nog zeldzaamheden tegen. Althans, men gaat er vanuit dat het een zeldzaamheid, maar de laatste tijd wordt steeds duidelijker dat de gewone spinselwesp niet zo zeldzaam is. De wesp zelf zul je niet zo snel aantreffen, maar je kan wel de mijnen vinden van de larven van de gewone spinselwesp. De mijnen lijken een beetje op uitgebloeide katjes van de berkenboom en zitten aan kleine jonge gewone dennenboompjes vast.

_MG_3641

Wanneer je over een breed zandpad met fietspad loopt, kijk dan goed naar rechts! Hier kom je namelijk nog een erg hoge mierenhoop tegen, van dit formaat zie je nog maar zelden!

_MG_3644_MG_3648

Aan het einde van het zandpad leek het even herfst. De zon die de verkleurde bladeren van de beuken doet oplichten.

_MG_3653

In de buurt van de straat De Sandermannen passer je wederom een ven, maar bij dit ven kun je het vleesetende plantje kleine zonnedauw aantreffen. Maar ook het zeldzame moeraswolfsklauw.

_MG_3655_MG_3657

De route loopt nu verder door het bos waarbij je op veel plekken activiteit van wilde zwijnen kunt zien. De randen van de paden zijn namelijk flink omgewoeld.

_MG_3667

Bij de Kastanjedreef sla je rechtsaf waarbij de bomen aan de linkerkant ook een soort dreef vormen. Je passeert een maïsveld, maar de maïs is dit jaar duidelijk niet zo hoog vanwege de droogte.

_MG_3672_MG_3673

Je loopt nu aan de rand van een groot heidegebied, eventueel kun je hier ook over de heide lopen, maar vanwege de hoge temperaturen heb ik de route in de schaduw gekozen.

_MG_3674_MG_3677

In de verte kun je het ecoduct zien liggen over de snelweg A2. Waarmee de Leenderheide een natuurlijke verbinding heeft gekregen met Valkenhorst en het Leenderbos.

_MG_3678

Uiteindelijk loopt de route sowieso over de heide, waarbij je duidelijk kunt zien wat de invloed van de droogte is. Complete heidestruiken die bruin zijn, terwijl andere nu volop in bloei staan.

_MG_3681_MG_3682

Op een Y-splitsing sla je rechtsaf en al snel je zie bloeiende klokjesgentianen staan. Een blauw/paars bloemetje dat op dezelfde plekken groeit als dopheide.

_MG_3688

Je hoeft niet van het pad af om ze te kunnen zien, ze groeien namelijk aan de rand van het wandelpad!

_MG_3693

Je verlaat vervolgens de heide weer en loopt over een grasland naar het bos toe.

_MG_3697

Je blijft het laatste stuk van de wandeling de Huisvenseweg volgen tot aan de parkeerplaats. Vanwege de slagboom verderop de weg hoef je niet bang te zijn voor auto’s op dit stuk van de weg.

_MG_3703_MG_3706

Net voor de parkeerplaats kwam ik nog een bloedrode heidelibel tegen. Vaak vliegen ze op als je dichterbij komt, maar vervolgens landen ze vaak weer op dezelfde plek als waar ze zaten. Zo kun je ze mooi van dichtbij bekijken.

Na ruim 10 kilometer gelopen te hebben kom je weer bij de parkeerplaats uit.

Heel vaak heb ik in het noordwesten van de Leenderheide gelopen en dan vaak in combinatie met de Stratumse Heide (Eindhoven). Het was dus een leuke verrassing om te zien dat er op de Leenderheide (Groote Heide) nog veel meer vennen liggen en je daar dus zonnedauw en moeraswolfsklauw kunt vinden.

Wanneer het niet zo heet is, is het zeker aan te raden om het westelijk gedeelte van de route over de heide te lopen in plaats van door het bos aan de rand van de heide.