In grenspark Kempen-Broek heb je heel veel mooie natuurgebieden liggen waaronder de Laurabossen en militair oefenterrein Kruispeel-Achterbroek.

Voor 1900 bestonden de Laurabossen uit heide- en stuifzandgebieden, maar door de aanplant van dennenbomen voor de Laura mijn in Zuid-Limburg is er van de heide niet veel meer overgebleven. Na 1950 is er een oefenterrein van Defensie gekomen waarbij er volop bomen zijn gekapt en er weer ruimte is gekomen voor heide.

Vanaf de parkeerplaats aan de Lozerweg kun je de blauwe route door het gebied volgen en een extra lus maken over het militair oefenterrein Kruispeel-Achterbroek. De route komt zo op een afstand van bijna 8 kilometer.


Download GPX track - Laurabossen

Je loopt via een fietspad meteen het gebied in. Pas op voor loslopende honden! Want de eigenaar van het huis dichtbij de parkeerplaats laat gewoon de honden loslopen in de tuin en door het natuurgebied.

_MG_3865_MG_3866

Dat er in de regio Weert momenteel een neerslagtekort van 300 mm is, kun je goed zien! Het is er bruin gekleurd en kurkdroog! Zelfs tussen de bomen waar schaduw is, is het gras ook bijna geheel bruin gekleurd.

_MG_3867_MG_3871

Je komt ook vrijwel geen vlinders tegen tijdens de wandelen. Een enkele witje of oranje zandoogje, maar verder niets. Een insect dat wel profiteert van dit droge weer is de mierenleeuw. De larve van de mierenleeuw maakt kuiltjes in de grond van los zand. Wanneer bijvoorbeeld een mier in een kuiltje loopt zal de mier niet meer uit het kuiltje kunnen kruipen. De larve van de mierenleeuw die onder het kuiltje in het zand verstopt zit, zal de mier vastgrijpen en opeten.

Als je goed kijkt, kom je overal tientallen van dit soort vangkuilen tegen.

_MG_3868_MG_3874

Op een enkele plek kom je nog heidestruiken tegen, die gelukkig in bloei staan en niet verdroogd zijn.

_MG_3887

Je loopt via een klaphek een begrazingsgebied in waar Schotse Hooglanders staan. Helaas heb ik er geen enkele gezien.

_MG_3920

Je loopt nu langs een groot ven midden in de bossen. Een ideale plek om te drinken voor het vee in dit gebied, maar ook voor de insecten. Je ziet er bijen, zweefvliegen en nog veel meer insecten water drinken. En waar insecten komen, tref je ook weer libellen aan om kleine insecten te vangen.

_MG_3928_MG_3933

Na het grote ven loop je richting het militair oefenterrein Kruispeel-Achterbroek. Zeker de moeite waard om de blauwe route hiervoor even te verlaten, want je loopt over een groot heideterrein vol bloeiende heide.

_MG_3942_MG_3967

Jammer genoeg kun je niet over het gehele gebied lopen, want een gedeelte is ‘handgranaatbaan’. Je slaat voor het bord rechtsaf over een mooi begroeid pad vol struikheide.

_MG_3968

Je komt hier sporen tegen van militaire oefeningen, zoals losse flodders gemaakt in Duitsland door MEN – Metallwerk Elisenhütte GmbH in 2016.

_MG_3969_MG_3970

Het begroeide pad is erg fraai om te zien, want je kunt zo ook vlinders van dichtbij bekijken die op de bloeiende struikheide afkomen.

_MG_3971_MG_3972

Via een klein pad aan de rand van het bos loop je naar het wandelpad waar ook een bankje staat. Je blijft nu weer de blauwe route volgen.

Je loopt vervolgens weer de bossen in en de bomen die je nu ziet staan zijn al bijna 100 jaar oud. Doordat dit stuk het verst verwijderd ligt van het kanaal, zijn deze bomen gespaard gebleven. Het kanaal was namelijk de afvoer van hout richting de Laura mijn in Zuid-Limburg.

_MG_3992

Vervolgens loop je over een soort ‘dijkje’ richting een gebied waar runderen staan. Ze hebben grote horens, maar zodra ze je zien lopen rennen ze er snel vandoor.

_MG_3997_MG_3998

Op een veilige afstand blijven ze dan vervolgens toe kijken.

_MG_4002

Je loopt weer verder door de bossen en ook hier is duidelijk dat het kurkdroog is. Als het geen 30 graden zou zijn geweest, zou je denken dat het herfst is met al die gekleurde bladeren.

_MG_4004_MG_4005

Vervolgens loop je over een pad richting het fietspad naar het eindpunt van de wandeling.

_MG_4009_MG_4011

De Laurabossen lijken eentonig, wat niet zo gek is aangezien het 100 jaar geleden vol gezet is met dennen puur voor het hout en niet voor de mooie natuur. De extra lus over het militaire oefenterrein is dus zeker de moeite waard en maakt de route ook een stuk aantrekkelijker!