Het is vreemd dat Staatsbosbeheer het gebied in Soerendonk aanduidt als ‘De Putberg’ aangezien oude kaarten alleen maar een heuvel aanduiden als ‘De Putberg’, maar juist het grotere gebied aanduiden met ‘De Heide’. Maar op zich is het ook logisch om voor de naam ‘De Putberg’ te kiezen, want ‘De Heide’ is een wel erg algemene naam voor een natuurgebied.

De Putberg, De Heide zijn een groot heidegebied en de Vloeten is het bosgebied ten oosten van beide heidegebieden.


Download GPX track - De Putberg, De Heide en Vloeten

Vanaf de parkeerplaats aan de Strijperdijk in Soerendonk kun je een ruim 9 kilometer lange wandeling maken langs heide en door de bossen.

Vanaf de parkeerplaats loop je rechts het gebied in waarbij je een klein stuk door een bos loopt. Maar al vrij snel zie je het heidegebied voor je liggen.

_MG_4015_MG_4019

Terwijl je aan de rand van het heidegebied loopt hoor je allerlei vogels zoals de grote bonte specht, buizerd maar ook de roodborsttapuit. Vanaf een topje in de boom hoor je het kenmerkende geluid van deze vogel.

_MG_4020_MG_4023

Het is duidelijk dat de droogte ook hier zorgt voor weinig bloeiende struikheide. Maar gelukkig trekken de libellen zich niets van de droogte aan en paren er lustig op los.

Soms kun je het zogenaamde paringswiel zien van parende libellen midden op het wandelpad. In dit geval zijn het de gewone oeverlibellen die aan het paren zijn.

_MG_4031

Ondanks de droogte staat er in een poeltje toch nog water. Hier zullen veel dieren en insecten dankbaar gebruik van maken!

_MG_4035

Des te verder je loopt des te duidelijker zijn de gevolgen van de droogte zichtbaar. De heide bruint steeds meer van paars naar bruin.

_MG_4043_MG_4042

Wanneer je linksaf slaat om het pad te volgen kijk dan ook zeker even naar rechts. Hier staat namelijk een jeneverbes. Een redelijk zeldzame struik die momenteel vol met rijpe bessen zit.

_MG_4050

De heide gaat nu steeds meer over naar pijpenstrootje en uiteindelijk passeer je zelfs een maïsveld. Het is erg vreemd dat aan de rand van heide maïs fatsoenlijk zou kunnen groeien. Het is dus ook niet zo vreemd dat de boeren hier volop aan het sproeien zijn om de maïs in leven te houden.

_MG_4052_MG_4054

Net voordat je linksaf slaat om over een verharde weg te lopen kom je allerlei sporen tegen in het losse zand. Van muizen, vogels en wat lijkt op een ree.

_MG_4056

Overal in Brabant kom je de eikenprocessierups tegen, maar hier zijn de nesten wel extreem groot.

_MG_4057

Je loopt nu verder over de Groenstraat en Witsemdijk. Op beide straten kom je vrijwel geen verkeer tegen, dus het is geen enkel probleem om hier te lopen. De beken bevatten zelfs nog water en in de verte zie je de Putberg liggen. Vanaf de Putberg heb je een mooi uitzicht over het gebied!

_MG_4061_MG_4064_MG_4067_MG_4068

Je loopt nog een stuk verder over de Witsemdijk en vervolgens sla je linksaf richting een bos. Je loopt door het bos richting de heide om net voor de heide rechtsaf te slaan en je blijft dit pad volgen tot aan een hek waar je weer rechtsaf slaat.

_MG_4069_MG_4073

Je verlaat het heidegebied en steekt de straat over om door een ander heidegebied te lopen. Het is een beetje vreemd gebied, want je komt op het einde midden tussen de heide maïsvelden tegen.

_MG_4074_MG_4077_MG_4078

Via een heuvelig zandpad kom je bij de Strijperdijk uit, de weg steek je over en je slaat linksaf en even later rechtsaf. Je blijft nu de rest van de route door een bosgebied lopen waarbij je nog wat struikheide kunt tegenkomen.

_MG_4080_MG_4081

Aan de rand van een wat open veldje was een duif geplukt door een roofvogel. De veren waren de enige getuige van de duif.

_MG_4083

De route loopt over gecombineerde paden voor mountainbikers en wandelaars. Goed uitkijken dus op deze smalle paden, want mountainbikers kunnen met een erg hoge snelheid over deze paden fietsen!

Je passeert Recreatiepark Slot Cranendonck en de route blijft een smal en slingerend pad door de bossen.

_MG_4088_MG_4091

Wanneer je een fietspad bent overgestoken kijk dan ook zeker even naar de grond. Ook hier kom je net zoals in het begin van de route overal vangkuilen van de larve van de mierenleeuw tegen. Maar je kan hier ook de kruipsporen van de larve vinden!

_MG_4092_MG_4094

Uiteindelijk kom je weer bij de Strijperdijk uit en bij het einde van deze wandelroute.

Het blijft erg gek om te zien dat links van een wandelpad struikheide groeit en dat rechts van het wandelpad maïs staat te groeien. Je zou zeggen dat zoiets niet zou kunnen, maar het blijkt toch te kunnen!

Verder is het een mooie route, je merkt vrij weinig van het recreatiepark en er valt veel moois te zien onderweg. De route kun je inkorten door het pad midden over de heide te nemen.