Tussen de plaatsen Altweerterheide en Stramproy, dicht bij de grens met Nederland en België ligt het natuurgebied Tungelerwallen. Ten westen en zuiden van de Tungelerwallen stroomt de Tungelroyse Beek. Een ideale combinatie voor een mooie wandeling van ruim 7 kilometer over stuifzand, heide, bossen en langs een beek!


Download GPX track - Tungelerwallen en Tungelroyse Beek

Vanaf de Wijffelterbroekdijk kun je op diverse plekken de wandeling starten waarbij je meteen, een restant van wat ooit een groot stuifzandgebied was, zult aantreffen.

_MG_4097_MG_4099

Na de kleine zandvlakte loop je door het bos en even later steek je de Wijffelterbroekdijk over. Je komt nu weer bij een stuifzandgebied uit waarbij je van alles kan zien zoals sporen van de larve van de mierenleeuw; de vangkuilen, maar ook de kruipsporen. Daarnaast kun je hier ook de zeldzame blauwvleugelsprinkhanen zien. Als de sprinkhaan opvliegt zul je de blauwe vleugels meteen zien! Maar als de sprinkhaan op de grond zit, is hij vrij lastig te vinden.

_MG_4103_MG_4104
_MG_4109_MG_4112

Je loopt nu langs een klein heidegebied waar ook duidelijk de sporen van de droogte zichtbaar zijn. Er staat maar amper heide in bloei ondanks het feit dat het augustus is!

_MG_4116

Ook hier kom je tientallen vangkuilen van de larve van de mierenleeuw tegen. Deze soort profiteert echt optimaal van het warme en droge weer!

_MG_4126

De route loopt weer verder door het bos en het ligt hier bezaaid met eikels. Doordat de eikenbomen het zwaar hebben in verband met de droogte laten ze nu massaal eikels vallen om water te besparen.

_MG_4135

Als je goed luistert hoor je misschien wel een vogel een lachend geluid maken. Het is de groene specht die ook een veer heeft laten vallen op het wandelpad.

_MG_4129

Je steekt weer de Wijffelterbroekdijk over en kijk goed uit, want je kan nadat je bent overgestoken zo maar oog in oog komen te staan met een ree midden op de dag! Door de dichte begroeiing is de ree al snel niet meer zichtbaar.

Je loopt even het bos uit richting een maïsveld en al snel zie je bruine ‘kerstbomen’ staan. Hopelijk gaan we dromen van een groene kerst, in plaats van een witte!

_MG_4136

Aan de rand van een maïsveld kom je allerlei sporen in het zand tegen, maar ook in de eikenbomen kom je van alles tegen. Zoals een bloedrode heidelibel.

_MG_4137_MG_4164

Vervolgens sla je linksaf om ongeveer 350 meter over de Heltenbosdijk te lopen richting de Tungelroyse Beek (ook wel Tungelrooysche of Tungelroysche Beek genaamd).

_MG_4167_MG_4168

Je loopt over een graspad parallel aan de Tungelroyse Beek. Je komt hier nog bloeiende bloemen tegen en dus ook vlinders! Zoals het oranje zandoogje, bruin zandoogje en bont zandoogje.

_MG_4170_MG_4182

Je steekt vervolgens De Raam over, een beek die in de Tungelroyse Beek uitmondt.

_MG_4197_MG_4208

Het is hier een prachtig punt om gewoon te gaan zitten genieten! Je komt hier de kleine roodoogjuffer en weidebeekjuffer tegen.

_MG_4201_MG_4206

In en rond de Tungelroyse Beek kom je ook grote grazers tegen, vanwege de warmte lagen ze rustig aan de overkant van de beek in de schaduw.

Naast de grote grazers kom je hier ook allerlei vogels tegen zoals blauwe reigers, gele kwikstaart en de kneu.

_MG_4237
_MG_4212_MG_4234_MG_4257

Met een beetje geluk zie je ook nog een torenvalk die aan het bidden is op zoek naar een prooi.

_MG_4249_MG_4261

Je verlaat nu de Tungelroyse Beek en via de Wijffelterbroekdijk loop je weer het bos in.

_MG_4266_MG_4268

Zodra je even aan de rand van het bos loopt kun je de Heilig Hartkerk in de verte zien liggen in het dorp Altweerterheide.

Je loopt weer terug het bos in en het wordt merkbaar heuvelachtig. De naam Tungelerwallen doet zich steeds meer eer aan.

_MG_4271_MG_4272

Wanneer je weer bij een klein stuifzandgebied komt, kom je rendiermos tegen. Het is een opvallend mos, dat je misschien wel kent van de kerststukjes vroeger op school.

_MG_4273_MG_4274

Na een steile heuvel en wat slingerende paden kom je weer uit bij de Wijffelterbroekdijk om deze vervolgens over te steken om bij het eindpunt aan te komen.

_MG_4276

Het is erg jammer dat er zoveel wandelingen op internet staan die met een boog om de Tungelerwallen heenlopen, terwijl er zoveel mooie paden door het gebied lopen! Ondanks de relatief korte afstand van ruim 7 kilometer kom je heel veel tegen van vogels, insecten maar ook fraaie uitzichten op heide, stuifzand en een beek!