Op tv wordt er de laatste weken volop gesproken over ‘wespenoverlast.’ Er wordt de indruk gewekt dat je nog geen minuut buiten kunt zitten of je wordt lek gestoken door wespen.

Elk jaar in de maanden augustus en september zien mensen wespen vliegen en hebben ze er last van. Er is een hele simpele verklaring waarom wespen mensen in augustus en september gaan vervelen.

_MG_4449

Beginnend wespennest

In het voorjaar en zomer krijgen de werksters (vrouwtjes) zoetigheid van de larven in het nest in ruil voor voedsel. Maar nu er in augustus geen larven meer in het nest te vinden zijn, gaan de wespen op andere plekken zoeken naar zoetigheid. En dat vinden ze veelvuldig bij mensen die buiten zitten met een glas frisdrank bijvoorbeeld.

Door een wesp weg te slaan, voelt een wesp zich bedreigd en zal zich proberen te verdedigen door te steken. In tegenstelling tot een honingbij kan een wesp meerdere malen steken.

_MG_4478

Wespen in vlucht

Onze omgeving wordt steeds sterieler en ook onze tuinen en parken. Waar er vroeger in augustus overal rijpe vruchten te vinden waren, is dat niet niet meer het geval. Die (over)rijpe vruchten waren voor wespen de bron van zoetigheid precies op het moment dat ze geen zoetigheid meer van de larven krijgen.

Een handige oplossing om wespen zoveel mogelijk weg te houden van je terras is door te zorgen dat wespen meer natuurlijke bronnen hebben waaruit ze de zoetigheid kunnen halen.

Wanneer je een appel hebt gegeten, gooi het klokhuis niet weg, maar hang het bijvoorbeeld achter in de tuin op. Door het op te hangen voorkom je dat er slakken op de appel komen en de geur van de appel verspreid zich ook beter door de lucht als de appel is opgehangen.

_MG_4447

Appel met wespen

Binnen een uur zie je al de eerste wespen op de appel zitten. Het is ook een mooie manier om de wespen eens van dichtbij te bekijken want ze zijn druk bezig met het eten van de appel en hebben geen behoefte om je te steken.

Na de eerste nachtvorst (vaak in oktober) zullen de werksters overlijden (en dus ook de ‘overlast’) en de koningin zal wegkruipen om in het voorjaar weer een nieuw nest te gaan bouwen.

Categorieën: Tuin