Laatst las ik op internet een interview met Janneke de Groot van Staatsbosbeheer over de Sonse Bergen. Daardoor was mijn interesse gewekt naar het gebied en zodoende heb ik een wandeling uitgetekend van iets meer dan 2 kilometer door het gebied.


Download GPX track - Sonse Bergen en Dommel

Vanaf de Hoefbladlaan in Son loop je meteen het gebied in en je ziet vrij snel een grote boom liggen.

_MG_4480_MG_4485

Bekijk de boom eens van dichtbij, want je ziet er van alles op zitten zoals het gewoon ijsvingertje. Het ijsvingertje is een slijmzwam, vroeger dacht men dat het een soort paddenstoelen was. Maar tegenwoordig is het een aparte groep in het planten- en dierenrijk.

_MG_4481_MG_4487

In de verte zie je de ‘bergen’ liggen van de Sonse Bergen en Thermae Son, een wellnessresort. Net voor de omheining van het resort is de overgang tussen naald- en loofbos erg duidelijk zichtbaar; de bodem onder de grote douglassparren is vrijwel onbegroeid, maar waar bijvoorbeeld berkenbomen groeien is de bodem bedekt met lage struiken.

_MG_4489_MG_4490

Je loopt verder door het bos en in de verte zie je een oude arm van de Dommel liggen. Er zitten hier volop eenden in het water en op de oevers tref je grote zwanenmossels aan.

_MG_4491_MG_4493

Als je langs de oude arm van de Dommel loopt, valt ook op hoeveel dood hout er in het bos ligt en staat! Vogels die daar van profiteren zijn de spechten. Met een beetje geluk kun je de veren van de specht ook op de grond vinden.

_MG_4495_MG_4499

Wanneer je de oude arm van de Dommel verlaat om naar de Dommel te lopen kom je een hoornaarsnest tegen! Ze zijn een stuk groter dan wespen, maar ze zullen je gewoon met rust laten.

Blijf gerust even staan kijken bij het nest. Je ziet altijd enkele hoornaars bij de ingang zitten om eventuele vijanden aan te vallen. Daarbij kun je het nest ook goed zien zitten in de dode boom. Naast hoornaars kom je hier ook slijmzwammen tegen, zoals de boomwrat; een roze ‘wrat’ en oudere exemplaren zijn bruin gekleurd.

_MG_4517_MG_4500

Net voor de Dommel kom je twee verroeste fietsen tegen. Waarschijnlijk zijn ze uit het water gevist tijdens het maaien van de beekoever.

_MG_4529_MG_4530

Aan de overkant van de Dommel zie je runderen staan en in het water staat erg veel pijlkruid. Deze plant is makkelijk te herkennen aan de puntvormige bladeren die lijken op pijlpunten.

_MG_4531_MG_4537

Je blijft de Dommel nu een eindje volgen en soms kun je redelijk dichtbij het het water komen. Je ziet dan bijvoorbeeld de weidebeekjuffer vliegen, maar ook schaatsenrijders zie je op het water ‘schaatsen’.

_MG_4540

Ook hier heb je af en toe zicht op de ‘bergen’ van de Sonse Bergen.

_MG_4541_MG_4544

Je komt hier erg oude bomen tegen, zoals bomen met een diameter van meer dan 1 meter! Waarschijnlijk is deze boom al meer dan 100 jaar oud! Je verlaat nu de Dommel en loopt via een een smal pad loop je naar de Hoefbladlaan toe.

_MG_4546_MG_4547

Waar de weg links afbuigt loop je rechtdoor de ‘berg’ op. Je blijft nu bovenop de ‘bergen’ lopen en al vrij snel zie je in de verte de stuifzandvlakte liggen.

_MG_4549_MG_4550

Na de stuifzandvlakte loop je over hetzelfde pad als op de heenweg.

Het is maar 2,5 kilometer wandelen, maar er valt van alles onderweg te zien zodat je al snel meer dan een uur aan het wandelen én kijken bent!

Het is een verrassend gebied, aan de rand van een woonwijk (wat ook weer een nadeel is doordat je voornamelijk mensen tegenkomt die hun hond aan het uitlaten zijn), waarbij je bos, beek, ‘heuvels’ en een stukje stuifzand onderweg tegenkomt.