Schreef ik laatst dat er bijna geen natuurgebieden zijn zonder naam, maar het gebied tussen Waalre en Valkenswaard blijkt ook geen echte naam te hebben. Vroeger werd het gebied Geenhovense Heide genoemd.

Het gebied bestaat uit bossen, vennen, heide en wordt doorsneden door de Eindhovenseweg – Valkenswaardseweg (N69). De wandelroute inclusief een mooie lus door Het Philips-De Jongh Wandelpark is 10 kilometer lang.


Download GPX track - Gemeentebossen Waalre en Valkenswaard

Vanaf een parkeerplaats aan de Vlasrootlaan bij het Meertjesven kun je de wandeling starten. Meteen na de parkeerplaats heb je een mooi uitzicht over het ven! Je kunt hier aan de rand van het water lopen of iets hoger op de oever over een breder pad. Wanneer je vlak langs het water loopt kom je allerlei libellen tegen zoals de azuurwaterjuffer en lantaarntje.

IMG_4782IMG_4784

Je loopt bijna 400 meter parallel aan het Meertjesven en vervolgens loop je door de bossen. Doordat er ook paarden en ruiters over de paden lopen is een voordeel voor de mestkevers. Zodra er een hoop paardenmest ligt, kom je de mestkevers overal tegen.

IMG_4791IMG_4796

Nu het af en toe wat regent kom je ook slijmzwammen tegen zoals het felgeel gekleurde heksenboter.

IMG_4798

Na ongeveer 1 kilometer kom je bij een mooi open stuk in het bos. Er ligt een vennetje (als het veel geregend heeft) en er staat struikheide die nu volop in bloei staat!

IMG_4800IMG_4813

Kijk eens goed bij de heidestruiken, want je komt er allerlei insecten tegen zoals een spin die een nachtvlinder met de naam appeltak heeft gevangen. Maar ook op de eikels van de zomereik kom je allerlei insecten tegen zoals de gewone wesp (te herkennen aan het verticale streep op het gezicht in tegenstelling tot de Duitse wesp die een vlekje heeft).

IMG_4819

Zoals op veel plekken waar jonge grove dennen groeien, kom je ook hier de mijnen tegen van larve van de gewone spinselwesp.

IMG_4822

Net voor je het Oude Spoorbaantracé oversteekt loop dan zeker even naar links om naar een open stuk te kijken. Er ligt een vennetje en aan de rand groeit struikheide en dopheide. Misschien kom je hier nog wel libellen of een levendbarende hagedis tegen.

IMG_4823IMG_4824

De route loopt weer verder door het bos en je steekt tweemaal het Oude Spoorbaantracé over om vervolgens weer bij een erg mooi heideveld te lopen.

IMG_4833

Het wandelpad is erg smal en je loopt tussen de heide door naar het fietspad. Kijk goed op de dode takken en tussen de heidestruiken want je komt hier op een zonnige dag van alles tegen zoals de levendbarende hagedis en groene kikker.

IMG_4837IMG_4839

Wederom steek je tweemaal het Oude Spoorbaantracé over en je loopt nu een stuk over het fietspad richting het Vlasrootven. Ook hier is het erg mooi, een groot ven en bloeiende struikheide op de oevers.

IMG_4842

De route loopt verder door de bossen en wederom passeer je een ven met op de oevers bloeiende struikheide. Het pad loopt letterlijk om dit ven heen.

IMG_4846

Wanneer je een stukje richting het (drooggevallen) ven loopt kom je zeldzame plantjes tegen zoals zonnedauw (vleesetend plantje).

IMG_4848

Je komt nu in de buurt van de sportvelden bij Valkenswaard, maar eerst kom je weer een mooi open stuk tegen met bloeiende struikheide en een soort van ven.

IMG_4851

Dichtbij de sportvelden staan metershoge Douglas sparren en grove dennen. Kijk maar eens omhoog, je voelt je dan opeens heel klein!

IMG_4869IMG_4870

Je loopt nu parallel aan het fietspad en slaat na ongeveer 300 meter linksaf om richting de N69 te lopen.

Je loopt nu via de parkeerplaats naar Het Philips-De Jongh Wandelpark. Een wandelpark waar veel gemeenten jaloers op zouden zijn! Het park bestaat uit bloeiende struikheide, vennen en zeldzame planten zoals moeraswolfsklauw en zonnedauw!

IMG_4876

De zeldzame planten kun je al meteen zien bij het Peetersven. Het ven bestaat tegenwoordig uit 2 vennen, maar vroeger was dit een groot ven.

IMG_4874IMG_4875

Het is nog geen herfst, maar de beukenbomen vallen al goed op tussen de andere bomen. De bladeren beginnen al wat te verkleuren.

IMG_4879IMG_4881

Blijkbaar komen hier wilde zwijnen voor, althans er is een speciaal raster neergezet om wilde zwijnen tegen te houden! Daarnaast heeft de peilstok in het ven momenteel geen werk, want het ven staat al geruime tijd droog. Ooit stond het water 40 centimeter hoog.

IMG_4883IMG_4885

Je steekt nu de N69 weer over (als je pech hebt kan het even duren voordat je hier veilig kunt oversteken) en je loopt verder door het bos.

Je passeert een huis in aanbouw en ook valt hier op dat de wilde zwijnen actief zijn. De grond is hier flink omgewoeld.

IMG_4892

Je loopt over een mooi pad parallel aan het fietspad en via een smal pad loop je door het bos en op diverse plekken kom je bosbesstruiken tegen.

IMG_4896IMG_4897

Dat hier vroeger ook al heide stond kun je goed merken zodra je bij een open plek in het bos komt. Meteen staan hier wat heidestruiken.

IMG_4900

Uiteindelijk steek je het Oude Spoorbaantracé weer over en je komt op het eindpunt van deze wandeling.

Het is een verrassend mooi gebied met erg veel vennen en erg veel heide! Jammer genoeg moet je onderweg een erg drukke weg (N69) oversteken, maar dat is zeker de moeite waard om een ronde te maken in Het Philips-De Jongh Wandelpark!