Ondanks het feit dat je letterlijk aan de rand van Eindhoven loopt kom je op deze 9 kilometer lange wandeling vrijwel niemand tegen! Een minpuntje van de wandeling is dat het struinpad ten zuiden van de Oude Toren in Nederwetten gesloten is. Daardoor moet je anderhalve kilometer over de Soeterbeekseweg lopen. Gelukkig is de gemeente al aan het kijken hoe het struinpad toch weer geopend kan worden!


Download GPX track - Nederwetten Dommel

Vanaf de parkeerplaats bij de kerk in Nederwetten start de wandeling, waarbij je dus een ruime kilometer de Soeterbeekseweg moet volgen. Gelukkig kom je hier vrijwel geen verkeer tegen. In de verte zie je ook de Oude Toren liggen.

IMG_5237IMG_5240

Je loopt nu tussen akkers en weilanden verder richting de kruising Boord en Soeterbeekseweg.

IMG_5241IMG_5243

In de verte zie je de hoogbouw van Eindhoven liggen, maar kijk ook omhoog. Misschien zie en hoor je de buizerd wel vliegen!

IMG_5244IMG_5261

Net voor kruising kom je allemaal knotwilgen tegen waarvan het midden van de bomen helemaal weg is, maar ze blijven toch groeien!

IMG_5262

Vanaf de Willem Hikspoorsbrug kijk je uit over de Dommel, de wandeling wordt nu alleen maar mooier!

IMG_5264IMG_5265

De situatie ter hoogte van de Soeterbeekseweg – Kosmoslaan is erg verwarrend. Er staat namelijk een hek en allerlei borden dat de weg afgesloten is. Loop gewoon links langs de hekken en vervolgens kun je gewoon rechts afslaan om de route te vervolgen.

IMG_5266

Het wandeltempo zal nu een stuk lager zijn, want er valt hier van alles te zien; heidelibellen, vruchten van de kardinaalsmuts (deze heester heet zo omdat de vruchten lijken op een ‘muts’ die een kardinaal op heeft),  gewone pendelvlieg, bloemen van de winde en nog veel meer!

IMG_5268IMG_5273
IMG_5277IMG_5278

Je loopt over een mooi graspad en kijk ook eens omhoog! Want populieren kunnen gemakkelijk meer dan 25 meter hoog worden!

IMG_5271IMG_5280

Ter hoogte van de Spijker (een soort vijver) kijk dan ook eens op de steiger. Wanneer de zon schijnt in het najaar heb je grote kans om hier heidelibellen te zien!

IMG_5284

Je blijft vervolgens anderhalve kilometer de Dommel volgen waarbij je in de bochten weer libellen kunt vinden zoals de paardenbijter.

IMG_5289IMG_5291IMG_5292

Je verlaat nu de Dommel en loopt richting de Anconalaan om vervolgens via een klaphekje door een ruig grasland te lopen. In de verte zie je de kerk van Nederwetten liggen. Je komt nog volop bloeiend Jakobskruiskruid tegen, ideaal voor een hoop insecten. Maar je komt ook bloeiend watermunt tegen, pluk maar een blaadje en wrijf het fijn. Je zal de munt vrij snel ruiken.

IMG_5304IMG_5305IMG_5307

Je loopt vervolgens onder een 60 meter hoge hoogspanningsmast door. Het is het hoogspanningsnetwerk tussen Eindhoven en Geertruidenberg met 3 x 380 kVolt.

IMG_5308

In het gras lag nog een stuk ruggenwervel van een dier, het moet wel een groot dier zijn geweest te zien aan het formaat wervels.

IMG_5311

Vervolgens loop je een klein stuk langs de Dommel om de Dommel vervolgens over te steken. Je ziet voor de tweede keer deze wandeling de Oude Toren liggen.

IMG_5313IMG_5314
IMG_5316IMG_5317

Nadat je de Dommel bent overgestoken loop je langs de Oude Toren. Het is een restant van wat ooit de kerk was die hier naast de Dommel lag. Waarschijnlijk lag Nederwetten eerst hier en is de dorpskern in de loop der jaren opgeschoven naar waar nu de kerk staat.

Uiteindelijk kom je weer bij de Sint-Lambertuskerk uit, het eindpunt van deze wandeling.

Het is erg jammer dat het struinpad ten zuiden van Nederwetten enkele maanden geleden is opgeheven. Het zou deze wandeling een stuk mooier maken, want het eerste gedeelte van de wandeling loopt nu over verharde wegen. Maar gelukkig maakt het tweede gedeelte van de wandeling alles weer goed!

Daarnaast is het ook mooi om te zien dat er zoveel groen ligt aan de rand van Eindhoven waar het nog echt stil kan zijn!