Ingesloten tussen allerlei campings en recreatieparken ligt een verrassend mooi gebied het Buitengoor en Meergoor in Mol (België).

De natuurgebieden Buitengoor en Meergoor bestaan uit moeras, droge en natte heide, kortom alle ingrediënten voor een fraaie wandeling van ruim 4 kilometer lang.


Download GPX track - Buitengoor Mol

Vanaf de parkeerplaats bij Ecocentrum De Goren start de wandeling en al vrij snel moet je een bruggetje over en vrij snel daarna heb je al een erg fraai uitzicht over het gebied!

IMG_5318IMG_5319

Kijk meteen even naar rechts op de grond, want hier groeien zeldzame plantjes zoals kleine zonnedauw en moeraswolfsklauw. Maar ook soorten die algemener zijn zoals tormentil.

IMG_5321IMG_5322IMG_5323

Het pad loopt naar de rand van het gebied toe en hier heb je kans op een kleine vuurvlinder te zien.

IMG_5326

Je loopt nu verder aan het rand van het gebied en rechts zie je de camping Zilvermeer liggen. Hier wordt ook meteen duidelijk dat er een harde overgang is tussen het natuurgebied en de camping.

IMG_5329IMG_5330

Je slaat vervolgens linksaf en je loopt nu echt door het gebied heen over smalle paden met vlonders en plankenpaden.

IMG_5332

Overal waar je kijkt zie je wel iets groeien, bloeien of wegkruipen. Zoals een moerassprinkhaan die te herkennen is aan het tikkend geluid wat lijkt op schrikdraad. Maar ook diverse keren zullen er kleine en grotere kikkers wegspringen van het pad.

IMG_5339

Je loopt nu verder langs de Vleminckloop en je blijft dit beekje ongeveer een kilometer lang volgen.

Wat meteen opvalt is de roestbruine kleur van het water. Soms kom je ook nog plekken in het water tegen waarop een soort van olielaagje drijft. Het water is roestbruin omdat het veel ijzeroxide bevat. Het gebied komt namelijk via kwel veel grondwater omhoog en zodoende komt er ook ijzer omhoog dat blootgesteld wordt aan de lucht en zodoende gaat roesten en de roestbruine kleur krijgt.

IMG_5347IMG_5348

Het is echt een fraai pad langs de Vleminckloop, het is een smal pad waarbij je soms letterlijk tussen de bomen door moet lopen! Enkele keren steek je het water over via plankenpaden.

IMG_5354IMG_5373

Je moet goed kijken waar je loopt, maar kijk ook goed rond want er valt van alles te zien! Zoals kikkers, zwammen aan bomen, vlinders zoals het bont zandoogje en paddenstoelen zoals inktzwammen.

IMG_5351IMG_5356
IMG_5360IMG_5363

Wanneer je de Vleminckloop moet oversteken heb je een mooie kans om in het water te kijken. Ondanks dat het water dood lijkt, is er toch allerlei leven te ontdekken zoals een waterschorpioen bijvoorbeeld.

IMG_5366IMG_5377

Halverwege de route krijg je de mogelijkheid om rechts af te slaan, aangezien het gebied na dit bord een stuk natter is. Laarzen of hoge (waterdichte) schoenen zijn hier geen overbodige luxe! Maar je mist een hoop als je niet rechtdoor loopt!

Uiteindelijk verlaat je de Vleminckloop en kom je bij een op terrein uit vol met gagel. Ruik maar eens aan de blaadjes, een zachte geur zul je ruiken.

IMG_5388IMG_5389

Ook hier kom je de fraai gekleurde moerassprinkhanen tegen die zichzelf verraden door het ‘getik’.

IMG_5394IMG_5400

Kijk ook zeker op uitstekende takjes van struiken en bomen, want de kans is groot om de bruinrode heidelibel te zien zitten. Je herkent ze aan de poten die niet egaal zwart gekleurd zijn en ze hebben geen ‘hangsnor’.

IMG_5414

Ook hier moet je eens goed naar de grond kijken, want hier groeit ronde zonnedauw. Het is een zeldzaam vleesetend plantje dat met behulp van kleefstof insecten lokt en vangt en vervolgens zal ‘opeten’.

IMG_5416

Je passeert een ven waarbij je nog meer libellen kunt zien vliegen zoals de paardenbijter. Deze soort zal ondanks zijn naam geen paarden bijten!

IMG_5419IMG_5422

Even later passeer je nog een groter ven (of een meertje) waarbij opvalt dat het water ook bruin gekleurd is door de invloed van kwel. En ook hier kom je libellen tegen zoals de bruinrode heidelibel die net een insect aan het opeten is.

IMG_5425IMG_5434

Het lijkt nu even alsof de router over het brede pad verder gaat, maar je moet het smalle pad rechts van het prikkeldraad blijven volgen. Aan de andere kant van het prikkeldraad is namelijk de camping.

IMG_5435IMG_5437

Je hebt nu een mooi uitzicht op de overgang van natte heide naar droge zandgronden. Waarbij je spinnen zoals de gerande oeverspin en kruisspin kunt tegenkomen. Maar ook de eerste vliegenzwammen zijn hier zichtbaar.

IMG_5474

Niet schrikken als je opeens runderen ziet zitten of lopen, ze vallen door de schaduw niet op!

IMG_5446IMG_5447

De route loopt nu verder door een wat droger gebied en ook hier kom je de bruinrode heidelibel tegen. Gewoon even op uitstekende takjes kijken en de kans is groot dat je er een aantal zult zien! Daarnaast heb je ook kans om een buizerd te zien die zich goed verstopt tussen de dennenbomen.

IMG_5449IMG_5459-2

Op de bladeren van de zomereik kom je ook gallen tegen van soorten zoals de plaatjesgalwesp en satijnknoopgalwesp.

IMG_5463

En net als op andere plekken in het gebied kom je ook hier de moerassprinkhaan tegen.

IMG_5467

Vervolgens loop je over hetzelfde pad als de heenweg, maar je slaat niet rechtsaf maar loopt rechtdoor om vervolgens op het einde van het pad linksaf te slaan.

IMG_5485IMG_5490

Vervolgens steek je het bruggetje weer over en je loopt nu wel over hetzelfde pad als de heenweg terug naar de parkeerplaats.

Een erg fraai gebied, waarbij je echt het gevoel hebt door het gebied te lopen en te zien wat er groeit en bloeit! Midden in de zomer is het even opletten, want da parkeerplaats is voor bezoekers aan het Ecocentrum maar ook voor bezoekers aan de camping. Het kan dus zijn dat je hier niet kunt parkeren en dan wordt de wandeling meteen een stuk langer als je verderop moet parkeren. Wat geen probleem hoeft te zijn want er lopen nog veel meer mooie routes hier, die je dan kunt combineren!