Ten zuidwesten van Ysselsteyn ligt het natuurgebied Heidse Peel. Het is eigenlijk een sterk versnipperd natuurgebied wat uit meer dan zes kleine stukjes natuur bestaat.

In een van deze gebieden kun je een korte wandeling maken van 1,5 kilometer lang. Daarbij loop je langs een ven en door een bos.

Vanaf een kleine parkeerplaats aan de Zeilbergseweg kun je de route starten.


Download GPX track - Heidse Peel Ysselsteyn

Je loopt het gebied in en blijft een pad dat naar rechts loopt volgen. Dit pad loopt richting het bos.

IMG_6079IMG_6082

Op open plekjes in het bos waar de zon komt, kun je het bont zandoogje zien vliegen. Je blijft dit pad volgen tot het pad linksaf gaat. Net voor dit pad neem je een smaller pad linksaf.

IMG_6083

De route gaat nu verder over kleine paden, soms moet je een omgevallen boom ontwijken waarbij het even lijkt alsof je ‘off-road’ moet.

Uiteindelijk kom je bij een kruispunt uit waar je eerder rechtsaf bent geslagen. Dit maal ga je ook rechtsaf en je loopt zo richting het ven. Het ven is net zoals heel veel andere vennen in Nederland kurkdroog. De zomerhitte heeft hier ook duidelijk haar sporen nagelaten.

IMG_6050IMG_6052

Een voordeel van de droogte is dat oeverplanten het nu extra goed doen. Zoals gewone waternavel groeit hier volop.

IMG_6053

De route loopt nu tussen hoog gras door, een ideale manier om libellen van dichtbij te bekijken. Zoals de blauwe glazenmaker die aan een takje hangt tussen het jagen door.

IMG_6061

Het achterste gedeelte van het ven bevat opvallend genoeg nog wel water!

IMG_6065IMG_6067

Je blijft het pad volgen langs het ven en zodoende kom je weer vrij snel bij het punt waar je ook al gestart bent. Maar kijk ook nog even naar de struiken aan de rand van het ven. Ook hier kom je allerlei libellen tegen.

IMG_6072IMG_6073

De route loopt nog even over een zanderig stuk, een ideale plek om de basterdzandloopkever te zien.

IMG_6077

Na anderhalve kilometer gelopen te hebben ben je weer bij het eindpunt aangekomen van deze route.

Mogelijk is het noordelijk gelegen stukje natuur te verbinden via een pad langs een beekje. Kortom, deze route wordt mogelijk nog uitgebreid! Net zoals de wandeling Rouwkuilen blijkt ook bij deze wandeling dat je geen tientallen kilometers hoeft te lopen om mooie dingen te kunnen zien!