Ten noorden van de Deurnese en Mariapeel liggen nog een aantal restanten van wat ooit de Peel was. Zo ligt ten zuiden van Ysselsteyn het natuurgebied Paardekop. Vroeger zou in dit gebied een veldslag hebben plaatsgevonden tussen ruiters. Na de veldslag zouden er veel paardenschedels hebben gelegen, vandaar de naam Paardekop.


Download GPX track - Paardekop Ysselsteyn

In het gebied kun je een wandeling maken van bijna 7 kilometer lang.

Het meest makkelijke is om de wandeling te beginnen ter hoogte van de Ontginningsweg – N277 (Midden-Peelweg) – Steegse Peelweg.

Je kunt over het zandpad lopen, maar er ligt ook een fietspad wat je het bos in leidt. Wat je meteen opvalt is dat het gebied omgeven wordt door weilanden en akkers. Maar ook grote schuren met koeien en varkens. Het is op het gebied van de route ook goed te ruiken in ieder geval!

IMG_5855IMG_5858

Je blijft een soort van fietspad volgen richting het grote heideveld. Daar zijn ze momenteel druk bezig met het vernieuwen van de fietspaden.

IMG_5862IMG_5863

Bij het heideveld aangekomen sla je linksaf en het is hier erg rustig! Je ziet de schapen grazen, libellen die op de omheining zitten en in de verte zie je de 18 meter hoge uitkijktoren staan.

IMG_5866IMG_5874IMG_5877

De toren kun je beklimmen nadat je een ronde om het heideveld hebt gemaakt.

IMG_5879

In het zuidwesten van de route kom je een groot ven tegen dat waarschijnlijk onlangs nog aangepast is. Je ziet dat er gegraven is. Bij het ven zie je allerlei insecten zoals juffers en libellen, maar ook sprinkhanen zoals het zwart wekkertje.

IMG_5886IMG_5888

Na het ven loop je richting de uitkijktoren en hier zie je goed de overgang tussen struikheide en pijpenstrootje (gras).

IMG_5889

Je ziet nu in de verte de Duitse militaire begraafplaats liggen, hier liggen maar liefst 31.598 personen begraven!

IMG_5892

Je loopt over heuvelachtige paden door het bos en vervolgens kom je weer aan de rand van de begraafplaats uit. Dubieus, maar aan de rand van wat nu de Duitse militaire begraafplaats is, is op 2 november 1944 een Engelse bommenwerper neergestort. De bommenwerper is door Duits afweergeschut neergeschoten.

IMG_5902

Na een kruispunt van paden kom je een grote mierenhoop tegen. Het is een mierenhoop gemaakt door rode bosmieren. Naast rode bosmieren kwam ik ook een citroenvlinder tegen. Citroenvlinders overwinteren als vlinder en daardoor zijn ze zo laat in het seizoen nog te zien. Maar dus ook als een van de eerste vlinders die tevoorschijn komen zodra het voorjaar start.

IMG_5908IMG_5923 

Je komt nu weer op de kruising waar je eerder linksaf bent geslagen en dit maal loop je rechtdoor. Je komt hier allerlei vogels tegen zoals de grote bonte specht en boomklever. De boomklever is te herkennen aan het ‘twiee twiiee twiee..’ geluid.

IMG_5932IMG_5935

Kijk eens goed naar de enorme boom die hier ligt. Deze dode boom zit vol met paddenstoelen.

IMG_5940

Je slaat linksaf en je loopt een rondje om een poel heen (waar momenteel geen water in staat). Je komt er wel de blauwe glazenmaker tegen, een libel die in het begin van het najaar volop te zien is.

IMG_5952IMG_5958

Je loopt weer verder door het bos waarbij het soms echt donker wordt van de bomen.

IMG_5960

Waar de route aan de rand van het bos verder gaat kom je weer volop pootafdrukken van reeën tegen.

IMG_5961IMG_5962

Vervolgens loop je weer het bos in om een pad te nemen van de heenweg.

Het is een mooi gebied met vennen, kleine poel, bossen en heide! Daarnaast kun je nog de uitkijktoren beklimmen voor een uitzicht over het gebied!