Ten oosten van Ysselsteyn ligt een natuurgebied geheel omgeven door weilanden en landbouwgronden en ook nog eens langs de provinciale weg N270 (Venray – Deurne).

Het gebied is te bereiken via de Rouwkuilenweg uit noordelijke richting. Je kunt het gebied niet bereiken via de N270!

Je kunt hier een wandeling maken van ongeveer 2,5 kilometer lang.


Download GPX track - Rouwkuilen Ysselsteyn

Je loopt het gebied in via een smal pad en al vrij snel zie je een groot ven liggen. Momenteel staat het ven droog, ook hier is goed te zien dat het erg droog is geweest in de zomer.

IMG_6015IMG_6038

Dat er toch genoeg voedsel te vinden is in het gebied lieten maar liefst 3 buizerds zien hoog in de lucht zwevend.

IMG_6032

Je loopt nu via het smalle pad naar een soort van poel toe, ook dit staat helemaal droog.

IMG_5964IMG_6039

Aan de rand van de poel heb je grote kans om heidelibellen te zien, zoals de bruinrode heidelibel. Maar ook een cocon van de wespspin (ook wel tijgerspin genaamd).

IMG_6048IMG_6041

Je loopt nu verder langs het (droge) ven, waarbij je op de paden groene zandloopkevers kunt zien zitten. Maar kom je te dichtbij dan lopen ze snel weg of ze vliegen ze een eindje.

IMG_5965IMG_5966

De open plekken langs de paden zijn ideaal voor insecten in het najaar. De zon warmt deze plekjes goed op en zodoende kunnen insecten zoals libellen zich hier dan opwarmen.

IMG_5976

Je verlaat nu het ven en je loopt verder door het bos. Het bos is een mengeling van dennenbomen en Amerikaanse eiken. Op open plekken in het bos heb je grote kans om het bont zandoogje te zien vliegen.

IMG_5982IMG_5985

Vervolgens loop je parallel aan de provinciale weg N270 waarbij je het verkeer voorbij ziet razen.

IMG_5994IMG_5995

Je blijft dit pad ongeveer 500 meter volgen tot je bij de Rouwkuilenweg uitkomt. Daar sla je rechtsaf en na ongeveer 150 meter sla je weer linksaf het bos in.

Mocht je allerlei vogels horen, kijk dan goed want de kans is groot dat het goudhaantje er ook zit. Het goudhaantje is het lichtste vogeltje van Nederland met het gewicht wat gelijk is aan een vel papier (A4)!

IMG_5996-2IMG_6009

Na een ruime 2 kilometer gelopen te hebben kom je weer bij het eindpunt van deze wandeling.

Zo blijkt maar weer eens dat je geen tientallen kilometers hoeft te wandelen om veel mooie dingen te zien. Het is vooral een kwestie van goed om je heen kijken!