Ten noordwesten van Vught ligt de Vughtse Heide. Op de parkeerplaats merk je al dat het een druk bezocht gebied is, zelfs doordeweeks staat de parkeerplaats vol!

De Vughtse Heide is een militair oefenterrein, al vinden er niet veel oefeningen plaats. Dus je hoeft niet bang te zijn dat je (veel) militairen tegenkomt.


Download GPX track - Vughtse Heide

Vanaf de parkeerplaats aan de Loonsebaan kun je een 7 kilometer lange wandeling door het gebied maken.

Je loopt meteen naar een lunet toe, althans, aan de overkant van het water ligt een lunet. Het is Lunet III om precies te zijn.

Het zijn vestingwerken die gebouwd zijn na het onafhankelijk worden van België. De eilanden zijn dus al meer dan 180 jaar oud!

IMG_6212IMG_6213

Naast de ‘grachten’ kom je ook nog restanten van heide tegen en open plekken in het bos.

Vervolgens loop je door het bos en je komt nu bij Lunet II uit.

IMG_6231

Tijdens het wandelen langs de lunetten en door de bossen valt meteen op dat er erg veel paden zijn! Maar het gebied is ook nog opvallend ‘heuvelachtig’, althans je merkt dat het niet vlak is.

Bij een open plek in het bos heb je een grote kans om allerlei vogels en insecten te zien. Dit laat duidelijk zien waarom open plekken in bossen zo belangrijk zijn! Je komt er bijvoorbeeld de boomklever, bruinrode heidelibel en baltsende bont zandoogjes tegen.

IMG_6241IMG_6256IMG_6260

Je komt hier ook de hulst tegen, een wintergroene struik die onderaan de struik stekelige bladeren heeft, maar des te hoger in de struik des te minder stekelig ze worden. Natuurlijk vijanden van de hulst zoals een ree komt niet zo hoog en dus hoeft de struik zich daar ook niet te verdedigen.

IMG_6236IMG_6237

Bij Lunet I kom je gagel tegen, een plant die graag op zure vochtige grond staat. Iets hoger op de oevers kom je heidestruiken tegen.

IMG_6272IMG_6273

Bij Lunet I kun je bijna het water oversteken zonder natte voeten te krijgen, een ideale plek om de omgeving te bekijken van water en oever.

IMG_6275

Via smalle paden over heuveltjes gaat de route nu richting het Afwateringskanaal toe.

IMG_6278IMG_6284

Het kanaal blijf je ongeveer 500 meter volgen en de bomen beginnen ook hier erg fraai te verkleuren, zoals de kastanjebomen.

IMG_6285

Je slaat vervolgens rechtsaf het bos in en meteen daarop weer linksaf. Je blijft het bos volgen parallel aan het kanaal.

Je komt hier paddenstoelen tegen, maar ook oranje aanslag op bomen en salomonszegel met bessen.

IMG_6287IMG_6290IMG_6293

De route loopt nu om een ven heen en via kleine paden (die duidelijk niet veel bewandeld worden) loop ja naar de andere kant van het ven toe. Het is een ven als er water is staat, maar zoals op veel plekken is hier ook duidelijk dat het nog steeds kurkdroog is overal.

IMG_6295IMG_6296

Langs de wandelpaden kom je groen-witte palen tegen. Deze palen geven aan waar militairen mogen komen om zo kwetsbare natuur te beschermen. Het is dus wel een militair oefengebied, maar er wordt niet zomaar overal gelopen en gereden!

IMG_6299IMG_6302

Bij het ven sla je rechtsaf en in de verte zie je nog een (drooggevallen) ven liggen. Links en rechts van het zandpad ligt een ven, allebei de vennen zijn helemaal opgedroogd.

IMG_6304IMG_6308

Gelukkig valt er naast droge vennen nog van alles te zien, zoals sporen van de levendbarende hagedis.

Het is goed zoeken in het bos, maar je komt gelukkig toch nog paddenstoelen tegen, zoals op een boomstronk.

IMG_6312IMG_6313

Bijna elke wandeling kom je wel de mijn van de larve van de gewone spinselbladwesp tegen. Het is een zeldzame soort, maar als je goed zoekt is het waarschijnlijk helemaal niet zo’n zeldzame soort.

IMG_6314

Het laatste gedeelte van de route loopt over een heidegebied. Al is hier duidelijk dat de dennenbomen en berken steeds meer terrein beginnen te winnen.

IMG_6318IMG_6319

Dat er veel pijpenstrootje groeit is niet goed, maar in het najaar is het wel erg fraai om te zien als het gras van groen naar bruin kleurt. Het lijkt dan zelfs goud te kleuren wanneer de zon schijnt!

IMG_6322

Tijdens de wandeling kom je de bruinrode heidelibel regelmatig tegen, maar hier op het heidegebied nog veel meer! In het najaar kun je deze libellensoort erg goed van dichtbij bekijken.

IMG_6337IMG_6338

Je vangt nog een laatste glimp op van de heide en je loopt via het bos terug naar de parkeerplaats.

Het is niet zo vreemd dat het hier zelfs doordeweeks erg druk is! Een erg gevarieerd gebied met water, bos en heide en aan de rand van Vught.