Tot het einde van de 19e eeuw maakten de gebieden Asbroekerheide, Kirkelsberg en Nederpeel-Grave deel uit van wat ooit één groot Peelgebied was. Op de kaart uit het jaar 1889 is het heel duidelijk te zien.

Copyright: Kadaster - Topotijdreis.nl

© Topotijdreis.nl

Van het grote Peelgebied is anno 2018 weinig meer overgebleven, maar als je goed kijkt kom je toch nog wat resten tegen. Zo is de Asbroekerheide vol geplant met dennenbomen, maar je komt toch nog sporadisch wat heidestruiken tegen.


Download GPX track - Asbroekerheide, Kirkelsberg en Nederpeel-Grave

Vanaf de Heide in Heythuysen kun je een 10 kilometer lange wandeling maken door de diverse gebieden. Je loopt meteen het bos in en  als je goed kijkt zul je toch nog wat heidestruiken vinden!

IMG_6482IMG_6484

Op enkele plaatsen in het bos zijn er flink wat dennenbomen gekapt, de takken en stronken vormen een ideale plek voor paddenstoelen zoals de valse hanenkam. Mestkevers maken dankbaar gebruik van de uitwerpselen van paarden. De kans is groot dat je een holletje in de grond aantreft bij een mesthoop.

IMG_6487IMG_6495

Net voor de Kirkelsberg kom je momenteel tientallen geschubde inktzwammen tegen. Veeg maar eens met je vinger langs de hoed van de paddenstoel en je hele vinger zal zwart kleuren van de vloeibare inkt!

IMG_6499

Je loopt eerst om de Kirkelsberg om vervolgens via het hoogste punt van de Kirkelsberg via het bos weer verder te wandelen.

IMG_6501IMG_6504

De Kirkelsberg is een zandverstuiving die ongeveer 10 meter hoog is. De Asbroekerheide ligt op ongeveer 30 meter boven NAP, de Kirkelsberg op 39,2 meter boven NAP.

Het zand is een ideale plek om te kijken naar sporen.

IMG_6505IMG_6506

Je loopt nu weer verder door het bos richting de Neerpeelbeek.

IMG_6508IMG_6516

Ter hoogte van de Neerpeelbeek of Vissensteert heb je grote kans om een blauwe reiger te zien. Ze zijn erg schuw, zodra ze je zien zijn ze alweer gevlogen.

IMG_6518IMG_6520

Je blijft de beek volgen tot aan de ‘Aan de Grave’ en vervolgens steek je de straat over om de Neerpeelbeek te volgen. Je loopt nu door natuurgebied Nederpeel-Grave.

Op de oevers van de Neerpeelbeek kom je de grote parasolzwam tegen. De naam is niet verkeerd gekozen, want ze zijn bijna 30 centimeter in doorsnee! Daarnaast lijken ze ook op parasols met deze omvang!

IMG_6527IMG_6528

Je blijft de beek ongeveer 2 kilometer volgen en je komt hier van alles tegen. Op de prikkeldraad zitten bruinrode heidelibellen, in drooggevallen stukken beek kom je sporen tegen van reeën en mogelijk wilde zwijnen.

IMG_6553IMG_6561

Je komt veel grote hopen met takken tegen, het zijn allemaal opgeruimde beverdammen. Daarnaast zijn er in de Neerpeelbeek in het verleden 3 bevers geschoten. De bever is hier niet bepaald welkom, jammer genoeg!

Op enkele plekken kun je nog mooi zien hoe een bever een boom heeft omgezaagd geknaagd!

IMG_6565IMG_6581

Je steekt het bruggetje over en de route loopt nu over verharde wegen richting een smal wandelpad. Gelukkig kom je hier weinig verkeer tegen.

IMG_6589IMG_6590

Langs de weg kom je een hoop paaltjes tegen, zogenaamde wildreflectoren. Ze worden op veel plekken geplaatst, maar blijkbaar is er nooit onderzoek naar gedaan of ze wel zinvol zijn.

IMG_6591

Na 1 kilometer sla je rechtsaf bij een smal bosje. Het pad is niet goed herkenbaar, maar gelukkig staat het ook aangegeven met pijlen van het wandelroutenetwerk.

IMG_6592IMG_6593

Je komt hier allerlei sporen tegen, maar waarschijnlijk ook een vossenhol.

IMG_6595

Ter hoogte van de Vissensteert werd het gras beregent, niet zo gek met een temperatuur van 28 graden Celcius!

IMG_6600IMG_6606

Vanaf de brug heb je mooi zicht op de Vissensteert, daarnaast kun je ook goed zien hoe helder het water is.

IMG_6607

Het smalle pad wordt nu een brede zandweg en je loopt tot aan de Heide om vervolgens linksaf te slaan. Je blijft de weg nu ongeveer 1 kilometer volgen tot het beginpunt van de wandeling.

IMG_6610

Ook hier kom je gelukkig weinig verkeer tegen!

Na 10 kilometer gewandeld te hebben kom je weer bij het beginpunt van de route uit. Een mooie route, waarbij je niet alleen maar kleine beestjes ziet, maar ook sporen van grote dieren zoals reeën, vossen en bevers!