Ten zuiden van de Noordervaart kom je allerlei natuurgebieden tegen zoals Nederpeel, Asbroekerheide, Waterbloem en Groote en Kleine Moost. De gebieden Groote en Kleine Moost kun je makkelijk combineren met een wandeling door Waterbloem.

Vanaf de parkeerplaats aan de Staldijk in Heibloem start de 13 kilometer lange wandeling.


Download GPX track - Waterbloem, Groote en Kleine Moost

Vanaf de parkeerplaats loop je rechts het bos in en al vrij snel zul je merken dat het redelijk vochtig is. Zover het natuurlijk vochtig kan zijn met de extreme droogte dit jaar! Ook vallen meteen de wroetsporen van wilde zwijnen op. Grote stukken gras zijn hier over hoop gehaald.

IMG_6637IMG_6641

Je passeert een van de vele beken tijdens deze wandeling. Als eerste steek je de Doorbrandlossing over.

IMG_6636

Paddenstoelen en planten profiteren van het feit dat de bodem hier redelijk vochtig is. Je komt hier volop vliegenzwammen tegen maar ook bloeiend koninginnenkruid. Op het bloeiende koninginnenkruid zat een parelmoermot. Als de zon schijnt wordt meteen duidelijk waarom deze nachtvlinder parelmoermot heet.

IMG_6642IMG_6648

Je komt nu op een punt uit, waar je later deze wandeling ook zal passeren. Het is ter hoogte van de bruggetjes over de Roggelsebeek.

IMG_6666

Nadat je de Roggelsebeek bent overgestoken sla je rechtsaf en je blijft de beek volgen. Op een open plek in het bos heb je grote kans om libellen te zien bij de beek. In het najaar kom je voornamelijk de bruinrode heidelibel tegen. Ze zijn nog volop aan het paren en eitjes aan het afzetten.

IMG_6673IMG_6704

Net zoals in de Neerpeelbeek kom je ook hier volop sporen tegen van de bever.

IMG_6671

Je slaat bij het Achterste Moost linksaf en je blijft deze beek volgen. Van water is weinig sprake in deze beek, maar het is wel een ideale plek voor kikkers aangezien het toch vochtig is.

IMG_6714

Wanneer je de beek weer verlaten hebt, kom je in duidelijk droger gebied. Er groeien hier dennenvoetzwammen, maar ook struikheide kom je hier tegen.

IMG_6716IMG_6717

Bij een soort weiland kom je op de afrastering weer volop libellen tegen. De bruinrode heidelibellen profiteren van de warme palen om zo op te warmen.

IMG_6729

Je slaat rechtsaf en ook hier kom je volop vliegenzwammen tegen, maar ook het bont zandoogje.

IMG_6734IMG_6738

Net voor de N279 (Provinciale weg Roggel – Meijel) was een duif helemaal kaalgeplukt door een roofvogel. Een grote hoop veren was het enige dat nog overgebleven is van de duif.

IMG_6741IMG_6743

Via een mooi pad loop je nu richting het Kleine Moost toe. Je hebt al vrij snel een weids uitzicht over het Kleine Moost. Door de droogte lijkt het niet zo spectaculair, maar het is een drassig/nat gebied van 300 bij 700 meter.

IMG_6749IMG_6751

Je slaat hier linksaf en even later loop je via de verharde wegen Aan de Heibloem en Caluna. Je hebt hier ook een fraai uitzicht op het gebied, vooral nu de bomen zo aan het verkleuren zijn!

IMG_6752IMG_6753

Na ongeveer 500 meter sla je rechtsaf en je blijft een pad links van de beek volgen. Ook hier is er van een beek weinig sprake, want deze staat helemaal droog.

IMG_6757

Je steekt vervolgens een zandpad over en je blijft de beek volgen, dus niet links langs de hoge haag lopen! Meteen zie je hier weer volop sporen van wilde zwijnen.

IMG_6769IMG_6770

De beek loopt rechtdoor, maar je slaat rechtsaf en je blijft dit pad voor ongeveer 1 kilometer volgen. Helaas krijg je van het Groote Moost niks te zien, behalve bomen en afrastering.

Je verlaat het bos en je loopt nu over een breed zandpad parallel aan de Noordervaart. Dit pad blijf je ongeveer 1,5 kilometer volgen. Als je goed kijkt tussen de bomen, zie je misschien de koeien wel staan die hier het gebied zoveel mogelijk openhouden.

IMG_6772IMG_6776

Via een breed zandpad loop je weer door de bossen en wederom zie je (jammer genoeg) niets van het Groote Moost. Wel zie je hier hoe de lariks in het najaar al zijn naalden laat vallen. Het is de enige naaldboom in Nederland die zijn naalden in het najaar laat vallen.

IMG_6780IMG_6781

Even later zie je het grote open veld weer verschijnen en je hebt hier weer een fraai uitzicht over het Kleine Moost. Deze bosrand is ideaal voor insecten want de zon schijnt hier lekker op en warmt dus goed op. Ook hier kom je dus bruinrode heidelibellen tegen.

IMG_6783IMG_6791

Je volgt nu weer hetzelfde pad als op de heenweg en je steekt ook weer de N279 over. Soms vallen je dingen op die je op de heenweg niet gezien hebt, zoals in dit geval stinkzwammen. Ze waren wel te ruiken, maar niet te zien.

Je slaat vervolgens rechtsaf en je passeert de Eerste Moost. Deze beek vol met bladeren lijkt niet zo speciaal, maar je komt hier toch de blauwe glazenmaker tegen.

IMG_6794IMG_6796

De graslanden worden hier gemaaid om zo schrale graslanden te krijgen. Enkele stroken laten ze staan, zodat insecten en bijvoorbeeld muizen toch nog plek hebben om te schuilen.

IMG_6799IMG_6803

Vervolgens kom je op het kruispunt ter hoogte van de Roggelsebeek. Je slaat dit keer rechtsaf en je blijft de beek volgen tot je bij een bruggetje komt. Je steekt het bruggetje over en je hebt hier een fraai uitzicht vanaf een heuveltje.

IMG_6815IMG_6819

Ook hier kom je volop vliegenzwammen tegen. Soms zijn ze nog niet goed zichtbaar, maar een roodbolletje met witte stippen is dan wel al zichtbaar.

Je blijft dit pad volgen en je slaat vervolgens linksaf richting het bos. De kans is groot dat je hier koeien treft die erg nieuwsgierig zijn.

IMG_6821IMG_6840

Je slaat vervolgens rechtsaf en je blijft dit pad volgen tot aan de parkeerplaats. Net voor de parkeerplaats kom je nog geschubde inktzwammen tegen, maar ook bloeiende avondkoekoeksbloemen.

IMG_6843IMG_6846

Het is jammer dat je van het Groote Moost niets te zien krijgt, maar gelukkig valt er onderweg genoeg te zien!

Waar je de Eerste Moost volgt na het Kleine Moost kun je ook nog rechts afslaan. Mogelijk krijg je dan wat meer te zien van het Groote Moost en dat maakt het stuk langs het kanaal ook wat korter.