In 1903 en 1904 zijn de woeste gronden van Ravels verkocht aan de Belgische Staat. De woeste gronden bestonden voornamelijk uit heide en zijn sinds 1906 vol geplant met grove dennen. Het bos was een soort van experimenteel bos waarbij gekeken werd op welke wijze men heide kon omzetten naar naaldbossen. Gelukkig is er nog iets van de woeste grond overgebleven en worden de bossen weer voorzien van loofhout.


Download GPX track - Gewestbos Ravels

Vanaf de parkeerplaats aan de Arendonksesteenweg (N118) kun je een wandeling van 9 kilometer maken door het gebied. Tijdens de wandeling passeer je een ven, heel veel bos, een groot open gebied met twee vennen en kanaal Dessel-Schoten. Kortom alle ingrediënten voor een mooie wandeling!

Vanaf de parkeerplaats valt al meteen op de grote hoeveelheid Amerikaanse eiken die hier groeien. De bladeren zijn nu volop verkleurd wat erg fraai is om te zien!

IMG_7032

Al vrij snel passeer je een ven, het Zwartgoor (er staat maar een heel klein beetje water in) en je loopt een halve cirkel om dit ven heen. Er vlogen maar liefst 3 blauwe reigers die met een hoop kabaal lieten weten dat zij bij het ven ‘horen’.

IMG_7036IMG_7038

Je loopt nu over een smal pad tussen berkenbomen door, je hebt hier een typisch stukje wat kenmerkend is voor de Kempen. Wat open terrein, heide, berken, pijpenstrootje en jonge dennenboompjes.

IMG_7046IMG_7047

Gelukkig kom je ondanks de droogte toch nog wat paddenstoelen tegen zoals de bovist. Op een stronk kwam ik ook erg kleine blauwe insecten tegen.

IMG_7048IMG_7049

De route buigt nu een beetje naar linksaf en je passeert een aardgasleiding. Je kan aan het landschap zien waar de leiding loopt, parallel aan de leiding wordt het gebied open gehouden. Zo kunnen ze vanuit de lucht altijd zicht houden op eventuele veranderingen in de bodem en planten wat mogelijk op een gaslek kan duiden.

Ter hoogte van een beekje kom je volop struikheide tegen, maar ook de zeldzame grondster.

IMG_7054IMG_7057IMG_7060

Je blijft nu anderhalve kilometer lang het pad volgen waarbij je door allerlei verschillende bostypen loopt; loofbos en naaldbos. Je komt er beuken-, berkenbomen, Amerikaanse eiken, zomereiken, grove dennen en nog veel meer andere soorten boomsoorten tegen.

IMG_7061IMG_7068

De bladeren vallen momenteel massaal van de bomen. Althans, van de Amerikaanse eiken vallen de bladeren nu massaal. Dit zorgt voor erg dik tapijt van bruine bladeren. Je steekt een zandpad over en via een klaphekje kom je in een gebiedje waar allerlei struiken en planten een kans krijgen. Je komt hier met een beetje geluk eind oktober de bruinrode heidelibel tegen.

IMG_7087IMG_7088

Je verlaat het gebied weer via een klaphekje en vrij snel daarna kom je bij het open terrein uit met het Kezeven. Er is hier vrijwel geen water te bekennen. Pas na 1 kilometer lopen zul je wat water in het ven zien staan.

IMG_7090IMG_7096

Dat je hier meer dan een kilometer alsmaar rechtdoor moet lopen heb je helemaal niet door. Je kan hier lekker rondkijken en voor je het weet kom je al aan het einde van het Kezeven uit.

Via een breed zandpad loop je richting kanaal Dessel-Schoten. Het kanaal blijf je ongeveer 300 meter volgen om vervolgens rechtsaf te slaan over een nieuw pad. Langs het kanaal heb je ook weer kans om de bruinrode heidelibel te zien.

IMG_7099IMG_7103

Via het nieuwe pad kom je bij allerlei bankjes uit. Een erg fraaie plek om even pauze te houden!

IMG_7104IMG_7111
Via die nieuwe pad loop je weer terug naar het Kezeven waar je ‘Miezerige paadje’ volgt. Dit pad loopt langs de afrastering bij het Kezeven.

IMG_7116IMG_7123

Naast heidelibellen kun je eind oktober ook nog dagvlinders zien, zoals de atalanta. Daarnaast kwam ik ook een veer tegen van de groene specht.

IMG_7121IMG_7124

Je verlaat het ‘Miezerige paadje’ en via kleine bruggetjes kom je op brede zandpaden uit. Ook hier heb je een prachtig uitzicht op de bomen die nu volop aan het verkleuren zijn.

IMG_7128IMG_7133

Terwijl je omhoog kijkt naar de bomen heb je kans om een roofvogel te zien vliegen.

IMG_7139

Het laatste stuk van de route gaat over smalle paden, slingerend door het bos. Je komt hier beukenbomen tegen, die te herkennen zijn aan hun fraaie bast. De bast ziet er in tegenstelling tot andere bomen erg gaaf uit. Naast beukenbomen kom je hier ook metershoge dennenbomen tegen! Als je omhoog kijkt, lijk je met de seconde kleiner te worden!

IMG_7149IMG_7154

Na ruim 9 kilometer wandelen kom je weer bij de parkeerplaats uit. Zodra de zon een beetje schijnt is een ‘gewone’ boswandeling opeens zoveel meer wanneer er libellen en vlinders te zien zijn.