Het Agentschap Natuur en Bos heeft bij de Ronde Put in Postel twee wandelroutes uitgezet met een lengte van 2,7 en 3,7 kilometer. Combineer je beide routes, dan kom je op een totale afstand van bijna 7 kilometer lang. Je passeert dan wel twee maal een zelfde wandelpad, maar dat is helemaal niet storend.


Download GPX track - Ronde Put Postel

De route start normaal gesproken vanaf de parkeerplaats aan de Postelsebaan in Retie, maar door werkzaamheden aan de brug (t/m 15 januari 2019) kun je de route beter starten vanaf de Kasteelstraat in Mol.

Vanaf de parkeerplaats aan de Kasteelstraat loop je via de weg of grasveld naar een zandpad toe. Je slaat hier rechtsaf en meteen zie je een ruig grasland liggen.

IMG_7164IMG_7165

De route maakt een knik naar rechts en hier loop je tussen de natte graslanden door. Als je goed kijkt zie je overal paden lopen van wild dat ondanks de prikkeldraad toch het grasland weet te bereiken. De wroetsporen van wilde zwijnen zijn hier ook volop te vinden!

IMG_7169IMG_7174

In de verte zie je al de eerste kijkhut liggen. Deze kijkhut ligt aan de Ronde Put. Rechts van de kijkhut is een tak gemaakt voor ijsvogels, dus kijk ook zeker naar rechts in de kijkhut, want misschien heb je geluk om een ijsvogel te spotten!

IMG_7176IMG_7178

Op de ronde put zie je allerlei watervogels, maar meestal zie je eenden en ganzen.

IMG_7182IMG_7188

Bij de kijkhut sla je linksaf en je loopt nu via een pad richting het kanaal Dessen – Schoten. Langs het pad kom je gagel tegen, maar ook naaktslakken en in het weiland zie je volop wroetsporen van wilde zwijnen.

IMG_7190IMG_7193IMG_7197

Op het pijpenstrootje (grassoort) kwam ik een schimmel tegen, namelijk het pijpenstrootjemoederkoren. Nu het kouder begint te worden, hoor en zie je ook steeds meer groepjes vogels. Wanneer je staartmeesjes hoort en ziet is de kans erg groot dat er goudhaantje bij het groepje staartmezen zit.

IMG_7198IMG_7209

Je loopt nu via een bruggetje over de Rondeputloop richting het jaagpad parallel aan het kanaal.

IMG_7210IMG_7216

Na ongeveer 400 meter sla je rechtsaf en je loopt over een brug richting de tweede kijkhut van de deze wandeling. Deze brug is meer dan 100 meter lang!

IMG_7218IMG_7220

Vanuit de kijkhut heb je zicht op de Lange Linnenput. Zoals in veel gebieden is ook hier duidelijk te zien dat er weinig regen is gevallen de afgelopen maanden. Er staat erg weinig water in de ‘put’.

Naast een blauwe reiger kwam er grote groep met kievieten over gevlogen. Buiten het broedseizoen vormen kievieten groepen om samen rond te trekken op zoek naar voedsel.

IMG_7239IMG_7247

Na de kijkhut sla je rechtsaf om het jaagpad te volgen. Het kanaal wordt redelijk druk bevaren, want er komen regelmatig schepen voorbij. Langs het kanaal kom je nog een bunker tegen uit de Tweede Wereldoorlog.

IMG_7250IMG_7252

In de verte zie je de snelweg liggen en je slaat nu rechtsaf het bos in. Als je goed kijkt kom je hier de heksenboleet tegen. Wanneer je deze paddenstoel door midden zou snijden, kleurt deze meteen blauw.

IMG_7257

Bij een open gebied kom je nu volop bloeiende gaspeldoorn tegen. Deze plant bloeit vaak het hele jaar door.

IMG_7258

Bij een huis midden in het bos sla je rechtsaf en je loopt nu door een open terrein. Hier wordt de grond schraal gemaakt zodat de heide weer een kans krijgt. Ook hier kom je weer volop wroetsporen tegen van wilde zwijnen.

IMG_7264IMG_7268

De route loopt nu langs de Ronde Put en in de verte zie je allerlei vogels op het water zitten, zoals wilde eenden.

IMG_7275

Wanneer je de kijkhut in de verte ziet liggen kom je een strookje met struikheide tegen. Tussen de struikheide en het water kom je veenmos tegen.  Als je goed kijkt kom je zelfs nog bloeiende struikheide tegen!

IMG_7289IMG_7290IMG_7291

Ter hoogte van de kijkhut sla je rechtsaf en dit pad loop je nu voor de tweede maal. Je ziet weer de wroetsporen en de ‘lafaardshutjes’ staan. En net als je denkt ‘met al die schiettenten in dit gebied dan zal er geen zwijn meer zijn’ rent er in in volle vaart een wild zwijn weg in de buurt van het kanaal!

IMG_7314

Jammer genoeg te snel om een foto te maken, maar erg tof om overdag een wild zwijn te zien! Zo erg is het dus niet om tweemaal hetzelfde pad te lopen, elke keer kom je weer wat anders tegen!

Naast het wild zwijn bij het kanaal, waren er ook tientallen lijsterachtige vogels te zien in de lucht die net als de kievieten wegtrekken vanwege het koudere weer.

IMG_7298

Je steekt weer de Rondeputloop over en je slaat nu linksaf. Langs het kanaal kom je nog allerlei bloeiende planten tegen zoals de teunisbloem.

IMG_7316

Ter hoogte van waar normaal gesproken de brug is, wordt duidelijk waarom de weg afgesloten is. De brug is in zijn geheel afgebroken!

IMG_7322IMG_7324

De werkzaamheden hebben als voordeel dat je nu ongestoord via de Kasteelstraat naar het eindpunt van de wandeling kunt lopen!

Het is een zeer afwisselende route waarbij je zeker een verrekijker moet meenemen! En vergeet ook niet rond te kijken want misschien spot je ook wel een wild zwijn!