Net over de grens in België ligt natuurgebied Luykgestelse Heide. Het is een klein gebied, maar groot genoeg om er een wandeling van 4 kilometer te maken! Je loopt langs een beek, over een smal pad tussen heidestruiken, door de bossen en over een heideveld.


Download GPX track - Luyksgestelse Heide

Vanaf de parkeerplaats bij ‘Herberg in het Wilde Zwijn’ kun je de wandeling starten. Schrik niet van het grote aantal auto’s op de parkeerplaats, tijdens de wandeling kom je vrijwel geen wandelaars tegen!

Via een breed zandpad loop je over de grens Nederland – België richting een beek.

IMG_7325IMG_7326IMG_7328

Je blijft de beek nu een tijdje volgen en na 500 meter sla je rechtsaf. Je loopt nu over een smal pad, waarbij je struikheide ziet staan, maar ook korstmossen.

IMG_7331IMG_7335IMG_7336

Na dit mooie smalle pad kom je bij de ‘Dodendraad’ uit, een herinnering aan wat hier ooit heeft gestaan. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de grens tussen België en Nederland gescheiden door een elektriciteitsdraad waarop 2000 Volt stond! Bij dit punt kun je ook een zogenaamd ‘passeursraam’ zien. Dat is een raam gemaakt van hout, waarbij de draden naar boven en onder werden gedrukt. Op deze manier kon men zo veilig mogelijk illegaal de Dodendraad passeren zonder geëlektrocuteerd te worden.

IMG_7337

Je kan nu via een smal pad de weg vervolgen, of het brede zandpad. Wanneer je het brede zandpad volgt, kom je allerlei paddenstoelen en bloeiende planten tegen zoals bezemkruiskruid. Jammer genoeg is dit zandpad openbaar toegankelijk en de gevolgen daarvan zijn duidelijk; een aantal meters van het zandpad af was er afval gedumpt. Mocht je zelf zoiets tegenkomen, geef dit dan door via de Buitenbeter App. Mocht je het niet vertrouwen, bel dan de politie op het nummer 0900-8844!

IMG_7338IMG_7339

Je slaat vervolgens rechtsaf en je loopt langs een soort van slagboom het bos in. Je blijft dit heuvelachtige pad volgen tot je bij een heideveld uitkomt.

IMG_7340IMG_7341

Op de heideveld is goed te zien hoe droog het is geweest en nog steeds is! De jonge dennenboompjes zijn net zo bruin als de struikheide! Na het kleine heideveld loop je verder door het bos. Je komt er volop vliegenzwammen tegen.

IMG_7347IMG_7348IMG_7350

Naast vliegenzwammen kom je er ook wildwissels tegen. Wildwissels zijn een soort paden waarover bijvoorbeeld reeën en wilde zwijnen lopen. Deze wildwissels lopen vaak haaks ten opzichte van de gewone wandelpaden.

IMG_7346

Het pad slingert nu van links naar rechts en uiteindelijk passeer je weer een soort slagboom en je slaat linksaf richting het brede zandpad. In de verte zie je grenspaal 197 en de parkeerplaats liggen.

IMG_7351

Door de lage temperatuur waren er jammer genoeg geen libellen of vlinders te zien. Het is een korte route, maar er valt genoeg te zien! En zelfs op een zondag is het er erg rustig!