Al zoekende op de kaart kwam ik bij het gebied uit ten noorden van Duisburg, Oberhausen en Bottrop (Duitsland). Dit groene gebied op de kaart valt erg op tussen alle bebouwing in het Ruhrgebiet en na wat puzzelen heb ik een wandeling kunnen vinden van 16 kilometer lang.


Download GPX track - Kirchheller Heide Rotbach

Vanaf de parkeerplaats aan de L621 Alter Postweg in Bottrop kun je de wandeling starten. De route start met zogenaamde Feldwegen (half verharde paden) en meteen schitterende uitzichten op beukenbomen die nu volop verkleuren.

IMG_7786IMG_7788

Vrij snel steek je de Rotbach over, sla hier niet meteen rechtsaf want ook al staat op de kaart dat hier een wandelpad is, het is even verderop afgesloten voor wandelaars aangezien het een beschermd natuurgebied is.

IMG_7792IMG_7795

Je blijft de zogenaamde Feldwegen volgen en het uitzicht blijft ook hier erg fraai! De opgestapelde boomstammen langs de paden zijn ideaal om paddenstoelen te bekijken. Zo kom je de paarse korstzwam, zwarte knoopzwam en bruine trilzwam tegen.

IMG_7799IMG_7801IMG_7802

Je slaat vervolgens rechtsaf en je loopt nu over een wandelpad richting de Rotbach. Je komt in de bermen van het pad volop wroetsporen tegen van wilde zwijnen.

IMG_7808IMG_7810

Eenmaal bij de Rotbach aangekomen blijf je deze beek ongeveer 2 kilometer volgen. Twee kilometer volop genieten! Het is echt prachtig om hier te lopen nu de beukenbladeren aan het verkleuren zijn!

IMG_7835IMG_7836

Soms lijken de bomen in ‘vuur en vlam’ te staan, zo fraai zijn de bladeren verkleurd!

IMG_7838

De Rotbach slingert echt door het gebied en enkele keren kun je tot aan de oever van de beek komen. Je kunt dan goed zien dat het water kristalhelder is. Vergeet ook niet soms omhoog te kijken, ook dat is nu erg mooi als de zon schijnt op de verkleurende bladeren.

IMG_7843IMG_7846

Na twee kilometer verlaat je de Rotbach en je loopt weer over een Feldweg richting de Heidhofsee. Vrij snel na het verlaten van de Rotbach steek je de Schwarzbach over. Ook al is het half november, je hebt nog steeds kans om vlinders te zien zoals de citroenvlinder.

IMG_7862IMG_7864

Je slaat vervolgens rechtsaf en je loopt over een pad waarbij het lijkt alsof je door de Ardennen of Hoge Venen aan het wandelen bent. Het pad gaat vrij steil omhoog en je komt hier helemaal niemand tegen, behalve een persoon die alle waterstanden aan het opnemen is in het gebied.

IMG_7868IMG_7871

Met enige regelmaat kom je wat open plekken tegen in het bos waar uitgebloeide planten staan. Hier groeien soorten zoals koninginnenkruid en bramen.  Ideale soorten voor bijvoorbeeld de keizersmantel.

Naast uitgebloeide planten kom je hier ook een mooie schuilhut tegen om te pauzeren.

IMG_7874IMG_7887

Na de schuilhut is het opvallend dat links van de weg beuken groeien en rechts van de weg eiken en berken. Dit zorgt voor een erg fraai uitzicht wanneer je over dit pad loopt.

IMG_7889

Je slaat vervolgens rechtsaf en je loopt nu over een smal pad door het gebied. Ook hier kom je volop wroetsporen tegen van wilde zwijnen. Nadat je een brug bent overgestoken zie je volop adelaarsvarens groeien. Deze verkleuren momenteel ook erg fraai.

IMG_7897IMG_7899IMG_7901

Je loopt nu een ronde om de Heidhofsee en ook al is het bijna half november met een beetje zonneschijn kom je hier de bruinrode heidelibellen nog tegen.

IMG_7903IMG_7905

Je hebt op diverse plekken langs de Heidhofsee bankjes staan om van het uitzicht te kunnen genieten. Na de Heidhofsee loop je weer door het bos en vrij snel steek je de Schwarzbach weer over.

IMG_7915IMG_7916

Vervolgens loop je langs moerassig gebied wat veel lijkt op een moeras, maar met zoveel water toch weer op een ven lijkt.

IMG_7921

Nadat je rechts- en linksaf bent geslagen, loop je richting de Elsbach. Het ziet er wat vreemd uit dat er midden door dit gebied een verharde weg loopt. De vogels lijken er in ieder geval geen last van te hebben want de zilverreigers vliegen zonder enige moeite van de ene naar de andere kant van de Elsbach.

IMG_7928IMG_7930

De route loopt weer door het bos en via een steile weg loop je richting de Heidesee. Vanaf een soort van aanlegsteiger heb je een erg fraai uitzicht over dit meer!

IMG_7950

Je komt hier allerlei watervogels tegen zoals kuifeenden, meerkoeten, wilde eenden en tafeleenden.

IMG_7944IMG_7947

Terwijl je op de steiger van het uitzicht geniet kijk dan ook even naar de struiken dichter bij. Want hier kom je misschien nog wel een pantserjuffer tegen.

IMG_7956

Na de aanlegsteiger loop je verder langs de Heidesee en na ongeveer 600 meter sla je rechtsaf richting het bos.

Via de welbekende Feldwegen loop je door het bos richting de parkeerplaats.

IMG_7964IMG_7966

Het is helemaal niet storend je voornamelijk over half verharde wegen wandelt. Je hebt zo des te meer tijd om rond te kijken zonder zorgen te hoeven maken waar je loopt.

Door de afwisseling van bos, beken en vennen/meren is het een mooie wandeling voor in het voorjaar, zomer en najaar!