Een wandeling door de Bedafse Bergen (Bedafsche Bergen) in Uden van maar 4 kilometer lijkt kort, maar als je door het mulle zand aan het lopen bent, dan lijkt de route wel twee keer zo lang!

De route bestaat uit twee gedeelten, het eerste is door de bossen waarbij je over goed begaanbare paden loopt en het tweede gedeelte van de route loopt over en langs de hoge stuifzandruggen.


Download GPX track - Bedafse Bergen

Vanaf de parkeerplaats aan de Scharsweg – Canadasweg loop je via de straat en een zandpad het gebied in.

IMG_8123IMG_8124

Een plantje dat je hier veelvuldig tegenkomt is de rankende helmbloem. Maar naast de helmbloem kom je hier ook de oranje aderzwam tegen en sporen van een eekhoorn.

IMG_8126IMG_8127

De route slingert door het bos en af en toe vang je een glimp op van het stuifzand. Je komt hier ook het lichtste vogeltje van Europa tegen, het goudhaantje.

IMG_8141IMG_8147

Naast vogels zoals het goudhaantje, staartmees en koolmees kom je ook nachtvlinders tegen zoals de herfstkortvleugelmot.

IMG_8137

Na ongeveer anderhalve kilometer kom je bij de brandtoren uit. Verwacht geen spectaculaire uitzichten vanaf deze toren, want deze toren is maar iets van 6 meter hoog.

IMG_8162IMG_8163

Het pad loopt nu verder over de rug van een stuifduin.

IMG_8164

Nu ben je op de helft van de route en het ploegen door het mulle zand gaat nu beginnen!

Ondanks het mulle zand heb je wel erg fraaie uitzichten op de stuifzandruggen die op een enkele plek maar liefst 25 meter hoog is!

IMG_8165IMG_8167

IMG_8175IMG_8176

Naast zand en mooie uitzichten kom je hier de bladpootrandwants tegen. Een soort die 10 jaar geleden vanuit de Verenigde Staten in Duitsland is terecht gekomen en daarna zich verspreid heeft naar onder andere Nederland.

IMG_8177

De zomereiken staan er nu ook erg fraai bij met de geelbruine bladeren!

IMG_8179

Af en toe maakt het mulle zand plaats voor degelijke wandelpaden en kun je weer op adem komen.

IMG_8180

Na 4 kilometer gelopen te hebben, wat zeker aanvoelt als 8 kilometer, kom je weer bij de parkeerplaats aan.

Een route die het hele jaar erg fraai is, maar ik zou hem niet hartje zomer lopen want dan is het erg warm op de stuifzandruggen en het mulle zand maakt de route dan heel erg zwaar.