Ten oosten van Langenboom in het noordoosten van Noord-Brabant liggen de Langenboomse Bossen de Kuilen. Een gebied met bossen, kleine heideveld en grote plassen ontstaan door zandwinning in het gebied. Beide gebieden samen vormen de basis voor een wandeling van 7 kilometer lang.


Download GPX track - Langenboomse Bossen en de Kuilen

Vanaf de parkeerplaats aan de Fazantenweg kun je de wandeling starten. Via de Dijkweg loop je de bossen in en via een slingerend en heuvelachtig pad kom je op bredere zandpaden uit.

IMG_7971IMG_7972

De Langenboomse Bossen zijn ook militair oefenterrein, zodoende kom je de gekleurde palen tegen in het gebied die aangeven waar de militairen mogen komen.

Paddenstoelen kom je op de meest vreemde plekken tegen, zoals op paardenmest!

IMG_7975

De hulst (bekend vanwege de rode bessen voor kerststukjes) staat vol met bessen. Alleen de vrouwelijke vorm van de hulst bevat bessen en des te hoger in de struiken des te minder stekels hebben de bladeren.

IMG_7977

Op het pad voor het heideterrein zijn de bomen al vrijwel kaal. Dan lijkt het even alsof de winter begonnen is, maar aan de temperatuur merk je daar niets van!

IMG_7991IMG_7992

Je loopt nu een klein rondje om het heideveld waarbij je aan de zonkant nog volop bruinrode heidelibellen kunt zien zitten! Naast struikheide en libellen kom je hier ook de uitwerpselen van een vos tegen. Je kan duidelijk zien dat botjes kapot gebeten zijn.

IMG_7998IMG_8015IMG_8020

Je verlaat het heideveldje en via een breed pad loop je verder richting de Kuilen. Langs het pad kwam ik nog een bot tegen van ongeveer 30 centimeter lang. Waarschijnlijk van een ree. Even verderop waren nog pootafdrukken zichtbaar van reeën.

IMG_8023IMG_8024

Net voor de Kuilen kom je het kleverig koraalzwammetje tegen, een erg klein zwammetje, maar wel erg opvallend vanwege de felle kleur!

IMG_8040

Via een klaphek loop je nu langs de Kuilen, waarbij je al meteen een mooi uitzicht hebt over het water.

IMG_8041IMG_8042

De wat ruigere plekjes langs het wandelpad zijn ideale plekjes voor libellen in het najaar. De zon bereikt deze plekjes vaak nog goed en het warmt er redelijk snel op. Je komt hier dus ook weer volop libellen tegen.

IMG_8046IMG_8048

Op de wat drogere stukken van de Kuilen zitten allerlei vogels te foerageren (eten). Zo ook een groep van bijna 50 kievieten die zodra ze iets verdachts opmerken massaal de lucht in gaan.

IMG_8067IMG_8071

Je blijft de Kuilen volgen en af en toe heb je een mooi uitzicht op het water. Zo heb je ook kans om een grote groep ganzen te zien. Of met nog meer geluk zie je gewoon een muis een eikel pakken terwijl je langs loopt!

IMG_8075IMG_8093

Na 2,5 kilometer langs het water gelopen te hebben heb je momenteel het mooiste uitzicht op het water. De bomen staan er nu erg fraai bij en met een strak blauwe lucht kleurt het water ook blauw!

IMG_8096

Na bijna 3,5 kilometer langs de Kuilen te hebben gelopen kom je weer uit bij de Fazantenweg. Net voor de Fazantenweg kom je in de struiken het goudhaantje tegen. Het lichtste vogeltje van Europa met een gewicht gelijk aan één A4-tje!

IMG_8116IMG_8120

Uiteindelijk kom je weer bij de parkeerplaats uit. Langs de Kuilen kom je redelijk wat wandelaars tegen, maar in de Langenboomse Bossen kom je helemaal niemand tegen! Een mooie afwisselende wandeling voor elk jaargetijde!