Op de grens met Nederland en België ligt het grenspark Kempen-Broek, een erg fraai gebied waar je heel wat wandelingen kan maken. Zo kun je ook een wandeling maken door Zig en Urlobroek, een route van ruim 10 kilometer lang!


Download GPX track - Zig en Urlobroek

Vanaf de parkeerplaats aan de Grootbroekstraat in Kinrooi kun je de wandeling door beide gebieden starten. Let wel op dat er de komende maanden gejaagd gaat worden in beide gebieden.

IMG_8549IMG_8550

Je loopt vanaf de parkeerplaats parallel aan de Abeek en na ongeveer een halve kilometer steek je de Abeek over om aan de overzijde van de beek te lopen richting Zig.

IMG_8555IMG_8557IMG_8558

Het pad parallel aan de Abeek lijkt wel wat op de paden bij de Krang.

Momenteel is er niet veel bloeiends meer te vinden, maar ook geen vlinders of libellen. In het voorjaar en zomer kun je hier waarschijnlijk van alles tegenkomen.

IMG_8562IMG_8564IMG_8568

Nu moet je het doen met oude vliegenzwammen en aankondigingen van jacht. Op een kruising sla je linksaf om langs de Lossing te blijven lopen.

Wanneer je de Lossing oversteekt heb je een mooi zicht op deze beek. Vervolgens loop je aan de overzijde van de beek verder.

IMG_8570IMG_8577IMG_8594

Je komt hier allerlei vogels tegen zoals vinken en winterkoning. De winterkoning kun je zelfs nog horen fluiten. Naast vogels kom je hier ook metershoge populieren tegen! Ze steken hoog boven alles uit in de omgeving.

IMG_8599

Terwijl je verder loopt langs de Lossing zie je in de verte de Sint Leonarduskerk in Molenbeersel liggen. Je steekt nu de Lossing over en je slaat meteen rechtsaf om even naar de kijkhut te lopen. Je hebt hier zicht op een stuk van de Zig. Helaas is het water redelijk ver weg en was er geen vogel te bekennen.

IMG_8603IMG_8610
IMG_8611IMG_8616

Je loopt nu een klein stukje door het bos om vervolgens langs de Abeek richting Molenbeersel te lopen. Ter hoogte van de N762 Weertersteenweg sla je rechtsaf en je steekt de Abeek over en meteen daarop sla je rechtsaf om de Limkenstraat te volgen richting het bos.

IMG_8620IMG_8622

De route loopt nu verder over een plankenpad, aangezien het hier een erg vochtig gebied is (mits er regent valt).

Na het plankenpad kijk vooral goed omhoog want hier kom je de relatief zeldzame kleine bonte specht tegen.

IMG_8659

Nadat je de Belestraat bent overgestoken loop je een klein stuk parallel aan de Grote Renne, een klein beekje aan de rand van het bos. Je komt hier met een beetje geluk nog bruinrode heilibellen tegen. Na de Grote Renne loop je over de Belestraat en Brandstraat. Op beide straten kom je (vrijwel) geen verkeer tegen en het is dus helemaal niet zo verkeerd lopen hier.

IMG_8669IMG_8670

Op de Brandstraat stonden enkele hoogzitjes klaar voor de jacht die binnenkort plaats zou vinden. Heel dubieus om te weten dat hier binnenkort reeën en wilde zwijnen afgeschoten gaan worden.

IMG_8673IMG_8674

Na 750 meter op de Brandstraat gelopen te hebben sla je rechtsaf het bos in. Het is wel duidelijk waarom er hier hoogzitjes klaar staan. Langs de paden zijn de wroetsporen van wilde zwijnen erg duidelijk te zien. Als je goed kijkt kun je ook nog pootafdrukken zien staan.

IMG_8679IMG_8681

Je slaat vervolgens linksaf bij de Abeek. Kier hier goed rond want je komt allemaal sporen tegen van de bever.

IMG_8685IMG_8687

Vervolgens steek je de Abeek over en kijkt goed bij de waterplas die je passeert. Hier zag ik een ijsvogel zitten!

IMG_8691IMG_8691-2

Je loopt weer een stuk over hetzelfde pad als op de heenweg maar je steekt nu de brug over de Abeek over en je loopt langs het Urlobroek.

IMG_8751IMG_8754

In het Urlobroek loop je langs de Horstgaterbeek en over fraaide paden die langs en door het bos lopen.

IMG_8754IMG_8757

Terwijl je over de paden loopt kijk goed rond want je komt hier allerlei vogels tegen zoals de groenling, groene specht en grote bonte specht. Daarnaast kom je op zonnige plekjes eind november nog de bruinrode heidelibel tegen.

IMG_8764IMG_8766
IMG_8769IMG_8803

Bij het grote open veld kom je de blauwe reiger tegen die op zoek is naar bijvoorbeeld muizen. De blauwe reiger is erg schuw dus ook al zit hij tientallen meters verderop zodra hij je ziet lopen zal de reiger opvliegen.

IMG_8781IMG_8786

Je passeert weer de Horstgaterbeek en je loopt over een pad parallel aan de Beerselerdijk richting de parkeerplaats.

IMG_8790IMG_8791

Ondanks het feit dat het eind november is, kom je toch nog heel veel tegen qua vogels. Maar het blijft ook erg leuk om nog enkele heidelibellen te zien zo laat in het seizoen.

Een erg geschikte route voor in het voorjaar en zomer, maar in het najaar valt er ook nog van alles te zien!