Ten noorden van Kaulille ligt de Dorperheide, ook wel Dorper Heide genaamd. Het was vroeger een groot heidegebied maar is waarschijnlijk net als heel veel gebieden in het zuiden van Nederland en het noordoosten van België omgevormd tot bosbouw. Waarbij er massaal naaldbomen geplant zijn voor het hout dat gebruikt werd als stutpalen in de mijnen.
Je kan er een wandeling van 6 kilometer waarbij je onderweg een oude zandgroeve passeert.
In het gebied zijn ook enkele grafheuvels te vinden, die stammen uit de late Bronstijd tot vroege IJzertijd.
Download GPX track - Dorperheide Kaulille
Je loopt vanaf een parkeerplaats meteen het bos in en je slaat vrij snel linksaf. Het pad is meteen wat heuvelachtig en het overgrote deel van de bladeren is nu gevallen.
Wanneer je zo door het bos loopt is er vrij weinig meer dat herinnert aan de tijd dat het hier een groot heideveld was. Maar op een enkele plek waar het wat open is kom je struikheide tegen en als je goed kijkt zie je zelfs nog bloeiende struikheide!
Na dit open stuk in het bos loop je verder over brede zandpaden die er op een druilerige en nevelige dag erg fraai bij liggen. Door de regen en nevel wordt het geluid in de omgeving onderdrukt en zo is het echt heerlijk rustig in het bos! Je hoort alleen de regendruppels vallen op de bladeren die volop op de grond liggen.
Af en toe hoor je vogels zoals kool-, pimpel- en staartmeesjes in groepen rondvliegen. Als je goed kijkt en luistert zul je ook het goudhaantje bij deze groepen aantreffen. Goudhaantjes trekken ‘s winters rond met mezen, om veiliger te zijn, maar ook makkelijker aan eten te komen. Want des te groter de groep des te meer vogels er zijn die op zoek kunnen naar eten.
Na ongeveer 2 kilometer gelopen te hebben kom je uit bij een voormalige zandgroeve. Al zijn er weer plannen om de zandwinning nieuw leven in te blazen ten kosten van heel veel natuur.
Je blijft nu de oude zandgroeve een kilometer volgen waarbij je af en toe zicht hebt op het water. Aan de rand van het water kun je goed zien dat er ook redelijk wat grind tussen het zand ligt.
Op enkele plekken kom je een hoge zandberg tegen die waarschijnlijk door zwaluwen gebruikt wordt. Aangezien er nestholtes in te zien zijn.
Ook al start over ruim 3 weken de winter, als je goed kijkt kom je nog wat bloeiende planten tegen zoals de bloeiende avondkoekoeksbloem.
Net voor je weer bij de oude zandgroeve uitkomt kom je nog heel veel adelaarsvarens tegen.
Je hebt nu weer een mooi uitzicht op het water en op een druilerige dag ziet het er echt spookachtig uit.
Je loopt nu verder over een pad parallel aan de Kettingbrugweg en vervolgens loop je even langs de weg om weer het bos in lopen.
Op allerlei plekken kom je sporen tegen van dieren. Zo ook bij een grove den, aan de voet van de stam zie je dat er in de grond gekrabd is om te zoeken naar voedsel.
Je loopt verder over allerlei fraaie paden en je slaat ene keer linksaf en dan weer rechtsaf. De route slingert letterlijk door het bos!
Onderweg kom je gelukkig toch nog wat paddenstoelen tegen. Sommige paddenstoelen zijn al half opgegeten.
Naast meesjes kom je ook nog volop vinken tegen in het bos op zoek naar voedsel.
Na 6 kilometer gelopen te hebben kom je weer bij de parkeerplaats uit. Ook al was het een druilerige dag, je komt toch nog van alles tegen zoals bloeiende planten, vogels en paddenstoelen. Kortom, er is altijd wel iets te zien!