Voor een mooie wandeling hoef je niet altijd door bekende natuurgebieden te lopen. Met wat hulp van Openstreetmap kun je vaak al een hele mooie route uitstippelen door redelijk onbekende gebieden. Zo heb ik laatst een wandelroute uitgestippeld van 10 kilometer door Heieinden en langs het Hoolven, in de buurt van Vessem.


Download GPX track - Heieinden en Hoolven

Vanaf de Ingenieur Mettropweg in Casteren kun je de route starten en je loopt meteen het bos in. Bij een van de eerste bomen zie je al meteen dat er dieren bezig zijn geweest op zoek naar voedsel. Rondom een boom is er volop gekrabbeld tussen de bladeren en naalden.

IMG_8894

Je hebt in dit stukje bos ook kans om de gele trilzwam te zien, het is maar een hele kleine trilzwam. Kwam je vorig jaar nog volop gele trilzwammen tegen, is het nu echt heel goed zoeken om er een gevonden te krijgen.

IMG_8909IMG_8910IMG_8911

Nadat je de straat bent overgestoken loop je over de mountainbikeroute slingerend door het bos. Je hebt momenteel een vraag uitzicht op 3 bomen met bijna goudkleurige bladeren.

In dit stukje bos wat gelegen is aan de rand van een akker kom je nu kramsvogels tegen. Het geluid dat ze maken lijkt een beetje op ‘tsjak-tsjak-tsjak..’. Ze vliegen waarschijnlijk ook in kleine groepjes weg mocht je te dichtbij komen.

IMG_8922

Je loopt vervolgens over een breed zandpad en je komt hier gelukkig nog wel allerlei paddenstoelen tegen. Maar ook een dode kleine wintervlinder.

IMG_8929IMG_8930IMG_8931

Nadat je rechtsaf bent geslagen loop je door een merkbaar natter gebied. Je komt hier volop pitrus tegen. Een soort die graag van vochtige grond houdt. Naast pitrus kom je hier ook staartmeesjes en andere soorten mezen tegen.

IMG_8941IMG_8946

Op een enkele plek naast het pad zie je ook geel zand liggen. Waarschijnlijk is een muis hier een holletje aan het graven. Soms kun je de pootafdrukken nog zien staan in het zand.

IMG_8949

Je komt na 2,5 kilometer bij de Heieinden uit. Een heideveld waar dopheide en struikheide groeit en als je goed kijkt kun je ook nog een ven zien liggen.

IMG_8974IMG_8982

Wanneer je naar een klein grove dennetje kijkt, heb je grote kans om de mijn van de larve van de gewone spinselbladwesp te zien.

IMG_8977

Naast de spinselbladwesp kom je hier ook sporen tegen van reeën en jammer genoeg ook van wildcrossers (illegale motorcrossers).

IMG_8984

Na het heideveld steek je een zandpad over en je loopt nu aan de rand van het bos verder.

IMG_8986

Aan de rand van het bos kom je allerlei zaken tegen zoals groot dooiermos, de gal van de aardappelgalwesp en iets onbekend op het pijpenstrootje.

IMG_8989IMG_8990IMG_8991

Wanneer je heel veel lariksbomen passeert (te herkennen aan de naalden die ze laten vallen in het najaar) ga gerust even stilstaan en de kans is groot dat je hier allerlei vogels hoort en ziet. Je komt hier kraaien tegen, maar ook staartmezen, koolmezen, pimpelmezen en het goudhaantje.

IMG_8997IMG_9012

Links van het pad ligt een ven of een poel, waar je in het voorjaar en zomer vast allerlei soorten kikkers en padden zult aantreffen.

IMG_9029

Na de poel sla je linksaf en aan het eind van het pad loop je langs een weiland. Vervolgens sla je rechtsaf en je loopt een stuk over een verharde weg om het (zogenaamd) doodlopende fietspad te volgen.

IMG_9042IMG_9056

Boven het weiland vloog een buizerd die achterna gezeten werd door kraaien. Even verderop werd diezelfde buizerd weer verjaagd door een groepje kraaien.

IMG_9048

Het fietspad lijkt dood te lopen, maar rechts is een smal pad waardoor je de weg kunt vervolgen richting het Hoolven. Het Hoolven is niet echt als een ven te herkennen.

IMG_9059

Je verlaat het Hoolven en je loopt door een open gekapt stuk bos. Je komt hier van alles tegen zoals een zevenstippelig lieveheersbeestje dat zich verscholen heeft tussen de grove den maar ook de mijn van de larve van de gewone spinselwesp kom je hier tegen.

IMG_9058IMG_9061IMG_9062

Via een zandpad loop je weer het bos uit om via het fietspad terug te lopen en je slaat nu niet rechtsaf maar loopt rechtdoor. Wanneer je over de verharde weg loopt, kijk goed om je heen want je komt hier van alles tegen zoals groepen houtduiven en kramsvogels.

IMG_9080IMG_9085 

In de bocht van de straat sla je rechtsaf om weer verder door het bos te lopen. In het begin van dit pad loop je langs een chaletpark. Aan het soort planten dat hier in het bos groeit kun je goed zien dat er een hoop niet wilde soorten bij de chalets groeit en zich in het bos vermeerdert heeft.

IMG_9091

Ter hoogte van Heieinden sla je linksaf om via een smal pad langs een ven te lopen en vervolgens sla je rechtsaf om weer over hetzelfde pad als de heenweg te lopen. Dit maal sla je op de kruising van zandpaden linksaf.

IMG_9100IMG_9107

Je blijft nu dit zandpad volgen tot aan de Ingenieur Mettropweg. Kijk ook goed op het zandpad, want je komt er allerlei sporen tegen.

IMG_9109

Na 10 kilometer gelopen te hebben kom je weer op het beginpunt uit en dan kun je concluderen dat er van alles te zien valt en het heerlijk rustig is ondanks het feit dat je niet door een bekend natuurgebied loopt!

Aan het lijstje te zien valt er in het voorjaar en zomer heel wat te zien op de Heieinden, dus deze route is zeker een aanrader in beide seizoenen, maar in het najaar kom je ook van alles tegen!