Het gebied ten oosten van Luyksgestel wordt op heel wat verschillende manieren geschreven. Volgens een informatiebord ter plekke wordt het als Maay en Liskes geschreven, maar Natuurmonumenten schrijft de naam ook als Maai. Maar de naam van de straat door het gebied wordt geschreven als Maaij. Kortom, heel veel schrijfwijzen voor één gebied. In beide gebieden kom je de Pastoorsweijer en een voormalige viskwekerij tegen.


Download GPX track - Maay en Liskes

Vanaf een kleine parkeerplaats aan de Burgemeester Aartslaan / Maaij kun je een wandeling maken van bijna 7 kilometer door het gebied.

Je verlaat de parkeerplaats richting de straat en meteen daarop sla je rechtsaf om via een smal pad langs een beek het bos in te lopen. Meteen valt op dat de beek geheel droog staat, door alle bladeren die er nu liggen lijkt het soms wel op een wandelpad.

IMG_9111IMG_9112

Je komt hier ook allerlei sporen van reeën tegen, kijk maar eens goed op het wandelpad naar pootafdrukken.

IMG_9113

Je passeert na ongeveer 600 meter een bos met lariksbomen. De naaldbomen kun je in de winter erg gemakkelijk herkennen, ze zijn namelijk helemaal kaal. Ze laten in het najaar namelijk vrijwel alle naalden vallen!

Vogels zoals mezen en vinken zijn gek op deze bomen, ze zitten namelijk vol voedsel in de winter.

IMG_9115IMG_9116

Je slaat vervolgens rechtsaf en je blijft dit pad volgen tot het een bocht naar rechts maakt.

Op de berkenbomen kom je verse berkenzwammen tegen. De berk is letterlijk opengebarsten door de zwam. Op een andere berkenboom kom je de schorszwam tegen. Deze oranje schorszwam valt erg goed op tussen alle sobere kleuren in het bos.

IMG_9119IMG_9121

Je loopt nu parallel aan de Pastoorsweijer, een wijer is vijver die vroeger aangelegd is om water vast te houden en er vis in te kweken. Helaas valt er geen enkele vis te bekennen in de Pastoorsweijer want het staat geheel droog! Vorig jaar stond deze wijer ook al droog! Op een enkele plek heb je zicht op de wijer, maar over het algemeen kun je van de wijer vrijwel niks zien.

IMG_9122IMG_9125

Ondanks dat je niet veel van de Pastoorsweijer te zien krijgt, valt er gelukkig op en langs het wandelpad van alles te zien. Zo kwam ik een groep groenlingen tegen, die met een hoop kabaal lieten weten aanwezig te zijn.

IMG_9135

Wanneer het pad naar rechts afbuigt kijk dan goed op de stronken en dode bomen. Je komt hier allerlei paddenstoelen tegen zoals het kleverig koraalzwammetje maar ook het muizenoorzwammetje op dennenappels.

IMG_9155IMG_9163IMG_9164

Je steekt nu de straat over en via een breed zandpad loop je verder door het bos. Bij een open plek in het bos kom je zelfs nog wat struikheide tegen.

IMG_9167IMG_9169

Even later sla je rechtsaf en kijk hier goed rond want je komt hier de brede wespenorchis tegen, een vrij algemene orchideeën soort. Maar kijk ook goed op de grasstengels van het pijpenstrootje, want je kan hier zomaar eind november de rups van de hageheld aantreffen.

IMG_9170IMG_9172

Je merkt meteen doordat het gebied wat meer open is dat er alle insecten leven. Zo kun je ook de bladpootrandwants tegen komen. De bladpootrandwants komt pas sinds 1999 voor in Europa (komt van oorsprong uit Noord-Amerika) en in Nederland pas sinds 2007. Zo zie je maar dat een soort zich binnen 10 jaar volledig over Nederland kan verspreiden.

IMG_9183

Kijk ook goed naar smalle paden die haaks op het wandelpad liggen, dit zijn zogenaamde wildwissels. Paden die door soorten zoals vos en ree gebruikt worden. Ze zijn niet zo breed en plat als wandelpaden gemaakt door de mens, maar zijn toch wel goed te herkennen in het landschap.

IMG_9189

Net voor de voormalige viskwekerij kom je ook nog een cocon van de zakdrager tegen. De cocon hangt hangt aan het pijpenstrootje waardoor het vrijwel niet opvalt.

IMG_9196

Net zoals de Pastoorsweijer staat ook de voormalige viskwekerij helemaal droog! Vanuit de kijkhut heb je een mooi uitzicht op de vijvers, maar watervogels hoef je hier nu niet te verwachten.

IMG_9200IMG_9203

Na de voormalige viskwekerij sla je rechtsaf en je loopt nu over een breed zandpad langs een akker. Hier groeien allerlei paddenstoelen zoals eekhoorntjesbrood en vliegenzwam.

IMG_9211IMG_9212IMG_9214

Vanaf het zandpad heb je af en toe zicht op de (drooggevallen) vijvers en kijkhut.

IMG_9215

Vervolgens sla je rechtsaf en je volgt nu een zandpad met fietspad naar een open gebied in het bos.

IMG_9222IMG_9225

Je komt hier naast pijpenstrootje ook pitrus tegen, want aangeeft dat het een redelijk vochtig gebied is.

Op omgevallen bomen kom je allerlei zwammen tegen zoals de vermiljoenhoutzwam.

IMG_9227IMG_9229

Net voor je weer het bos in loopt kom je de mijn tegen van de larve van de gewone spinselbladwesp.

IMG_9232

Tenslotte volg je weer een breed zandpad met fietspad richting het beginpunt van de wandeling. Nadat je de straat bent overgestoken kom je weer bij de parkeerplaats uit.

IMG_9233

Erg jammer dat de Pastoorsweijer en voormalige viskwekerij geheel droog staan net zoals de beken maar gelukkig valt er nog van alles te zien op en naast de wandelpaden!