De Strabrechtse Heide is bij veel mensen bekend, maar de gebieden die aan de rand van de Strabrechtse Heide liggen zijn vaak onbekend. Maar dat wil niet zeggen dat ze minder mooi zijn! Zo ligt ten zuiden en zuidwesten van de Strabrechtse Heide Lange Bleek en Herbertusbossen (beide in beheer bij Brabants Landschap). Wanneer je beide gebieden combineert kom je op een totale route van ruim 8 kilometer uit.


Download GPX track - Lange Bleek en Herbertusbossen

Vanaf de parkeerplaats aan de Lange Bleek in Sterksel start de route waarbij je meteen langs een heideveld loopt. Vrij snel daarop sla je linksaf en je loopt nu een zogenaamd begrazingsgebied in. Runderen houden het gebied zoveel mogelijk open en het is opletten waar je loopt want er liggen een hoop koeienvlaaien op de paden. Op de koeienvlaaien kom je zelfs paddenstoelen tegen!

IMG_9342IMG_9346IMG_9355

Je hebt tijdens het wandelen door dit gebied een mooi uitzicht op de heide, maar ook op de solitaire bomen in het gebied.

IMG_9347IMG_9356

Via een klaphekje verlaat de het heidegebied en je loopt nu verder door het bos richting de kruising met de Vlaamseweg en Somerenseweg. Je volgt een klein stuk het fietspad in de richting van Heeze en je slaat vervolgens linksaf om een zandpad te volgen.

IMG_9364IMG_9369

Kijk op dit zandpad goed om je heen want je komt hier van alles tegen; de sponszwam, maar ook honderden duiven. Er vloog een groep van maar liefst 200 houtduiven!

IMG_9375IMG_9393

Op het zandpad kom je ook sporen tegen van een wild zwijn. De pootafdrukken zijn herkenbaar door de hoeven die uit elkaar staan.

IMG_9412IMG_9416

Net voor je bij de Somerenseweg aankomt heb je kans om het lichtste vogeltje van Europa te zien. Het is het goudhaantje met een gewicht dat gelijk is aan één A4tje!

IMG_9419IMG_9421

Je blijft het fietspad ongeveer 300 meter volgen om vervolgens rechtsaf te slaan. Tussen het fietspad en de weg kom je ook nog pootafdrukken tegen van reeën en wilde zwijnen. Het is dus erg vreemd dat er ‘s avonds en ‘s nachts gewoon 80 km/u gereden mag worden op deze weg!

IMG_9422IMG_9427

Je loopt nu door de Herbertusbossen over een breed zandpad waarbij je op allerlei plekken paddenstoelen ziet staan. Doordat de bermen zo lekker rommelig zijn, kunnen er allerlei paddenstoelen groeien.

IMG_9424IMG_9430

Kijk ook goed op de bomen want de kans is erg groot om daar half december de kleine wintervlinder tegen te komen!

IMG_9432

Nadat je een halve ronde hebt gemaakt om een soort van weiland loop je langs de Strabrechtse Heide. Je kunt hier kilometers ver kijken. In de verte (6 kilometer) zie je de zendmast in Mierlo staan!

IMG_9440IMG_9470

De overgang tussen heide en bos is altijd erg fijn voor veel dieren. Zo kunnen ze hier schaduw vinden in de zomer en in de winter kunnen ze hier schuilen tegen de ijzige wind.

Je komt hier allerlei wildwissels tegen, kleine paden die alleen door dieren gebruikt worden en zichtbaar zijn.

IMG_9443

In een van de grove dennen zat een dennenappeltje geklemd tussen de bast. De ‘dader’ zat hoog in de boom, namelijk de grote bonte specht klemt een dennenappeltje tussen de bast om er zo zaden uit te kunnen pikken.

IMG_9457IMG_9467

Na de Strabrechtse Heide steek je de Somerenseweg weer over en je loopt via een smal pad richting de Lange Bleek. Je komt weer bij het heideveld uit waar je op de heenweg ook al over heen gelopen bent.

IMG_9478IMG_9493

Ook hier heb je weer kans om het lichtste vogeltje van Europa aan te treffen. Het goudhaantje kom je vaak tegen met een groep staartmezen of andere soort mezen.

IMG_9481

De route loopt nu door het bos en in de verte zie je het Bultven liggen. Je passeert een klein heideveld en vervolgens loop je dichtbij het Bultven.

IMG_9514IMG_9518

Gelukkig staat er wat water in het het Bultven! Een hoop vennen in Brabant staan nog steeds droog vanwege de extreme droogte deze zomer en herfst.

Via kleine paden kom je uiteindelijk op een breed zandpad uit richting de parkeerplaats.

IMG_9524

Ondanks het wisselvallige weer, dan weer stralend weer en binnen enkele minuten weer een plensbui, viel er van alles te zien. Wanneer je over het fietspad moet lopen kun je mogelijk vermijden door 100 meter voor de Somerenseweg linksaf te slaan en vervolgens rechtsaf. Dan kom je op hetzelfde punt uit om de Somerenseweg over te steken richting de Herbertusbossen.

Een erg fraaie route om in het voorjaar en zomer te lopen! Maar zelfs half december valt er dus van alles te zien!