De Mosbulten is een zogenaamd natuurgebied ter compensatie voor de aanleg van de snelweg A50 tussen Oss en Eindhoven. Het gebied ligt ten oosten van Son en Breugel.

Beide vennen in dit gebied zijn geen natuurlijke vennen, ze zijn namelijk aangelegd als onderdeel van dit natuurcompensatieproject.

Door dit gebied met beken, bossen, akkerland en vennen kun je een wandeling maken van 7 kilometer.


Download GPX track - Mosbulten

Vanaf de parkeerplaats aan Olen start de wandeling waarbij je de parkeerplaats verlaat en via Olen richting het bos loopt.

Meteen zie je tientallen pootafdrukken van reeën staan en op een mistige ochtend heb je zelfs kans om de reeën te spotten!

IMG_9550IMG_9551IMG_9560

Om een indruk te geven hoe ver weg de reeën staan, natuurlijk ook een foto waarbij ze niet vergroot zijn.

IMG_9563

Zodra je het bos in loopt valt meteen op dat er heel wat paddenstoelen staan. In een hoop bossen kom je maar enkele paddenstoelen tegen, maar hier kom je op heel wat plekken allerlei paddenstoelen tegen. Vanwege de nachtvorst kom je zelfs bevroren paddenstoelen tegen zoals de gele trilzwam.

IMG_9568

Net aan de rand van het bos loop je langs een open stuk waar je kans hebt om overvliegende ganzen te zien. Ze vliegen altijd in een V-formatie, al is dat bij een klein aantal ganzen vaak moeilijk te zien.

IMG_9575

De route loopt verder door het waterwingebied van Brabant Water. Je komt dus allerlei putten tegen waarvan je alleen een soort deksel ziet.

IMG_9579IMG_9580

Dat er naast reeën ook wilde zwijnen leven wordt vrij snel duidelijk aan de wroetsporen die je tegenkomt. Ook de pootafdrukken zijn kenmerkend voor wilde zwijnen waarbij de hoeven uit elkaar wijzen.

IMG_9587IMG_9589

Op allerlei plekken zie je sporen van wild in dit bos, zoals wildwissels. Smalle paden waarover vossen, reeën en wilde zwijnen lopen. Wanneer ze haaks op gewone wandelpaden liggen zijn ze erg goed te herkennen.

IMG_9592

Je loopt nog steeds door het bos en met een mistige ochtend, krijg je fraaie zonneharpen in het bos te zien.

IMG_9594IMG_9595

Grote hopen zand zijn door een bosmuis naar buiten gewerkt om z’n voorraad met bijvoorbeeld eikels te vernieuwen en dieper op te bergen. Wanneer je ongeveer 60 cm diep graaft kom je op de grens waar het vrijwel nooit vriest. Ideaal dus om je voedsel te bewaren! Daarnaast kom je net voor je aan de rand van het bos gaat lopen erg veel mos tegen. Je zou bijna denken dat de naam van het gebied hierop gebaseerd is, bulten van mos – mosbulten!

IMG_9596IMG_9597

Nadat je aan de rand van het bos hebt gelopen loop je weer verder door het bos. Je komt hier van alles tegen zoals slijmzwammen, plukplaats van een roofvogel waar een houtduif geplukt is, grote bonte specht en nog veel meer!

IMG_9601IMG_9611IMG_9614
Je verlaat nu het bos en je loopt over een breed zandpad verder door het gebied. Hier is duidelijk te zien dat er volop gereden wordt met motors, ondanks dat het verboden is.
Naast sporen van wildcrossers kwam er een knobbelzwaan overvliegen. Dan pas je zie je hoe groot zo’n knobbelzwaan eigenlijk is.

IMG_9626IMG_9628IMG_9633

Je slaat nu linksaf en net voor de Beeksche Waterloop kwam ik sporen tegen van een vos, de veren waren afgebeten. Wanneer de vos de veren van een vogel plukt, zal de vos ze stuk bijten. Wanneer een roofvogel een vogel plukt dan blijven de veren intact.

IMG_9634IMG_9637

Bij de Beeksche Waterloop kun je gewoon over het graspad lopen, want de brede zandweg is nu het wat nat is erg moeilijk begaanbaar.

Je loopt verder over een zandpad en even verderop kom je weer bij de Beeksche Waterloop uit. Je slaat hier niet rechtsaf, maar een eindje verderop sla je rechtsaf om een smal pad door de bossen te volgen.

IMG_9645IMG_9647IMG_9648

Bij een poel sla je linksaf om parallel aan de Beeksche Waterloop te lopen.

IMG_9650IMG_9656IMG_9658

Ook hier kwam ik weer sporen tegen van een vos. Namelijk een keutel op een stronkje. De vos legt z’n keutel namelijk op een verhoging zodat de geur zich beter kan verspreiden in het gebied.

IMG_9651

De zandweg gaat nu over in een verharde weg en je ziet in de verte een hoogspanningsmast staan met een hoogte van 43 meter! Deze mast maakt onderdeel uit van het hoogspanningsnet tussen Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch.

IMG_9665IMG_9666

Je blijft nu de weg voor ongeveer 500 meter volgen en je slaat daarna linksaf door een mooi pad tussen een bomenrij.

IMG_9667

Na dit smalle bos wat tussen de weilanden en akkers ligt kom je bij het Heikantsven uit. Zorg dat je een verrekijker bij hebt, want bij het Heikantsven en Haverven kom je allerlei vogels tegen zoals kwikstaart, witgatje en grauwe gans. Maar je komt hier ook kievieten tegen!

IMG_9670IMG_9683

Wil je rustig naar de vogels kijken, loop je dan zeker even door naar de vogelkijkwand. Hier staan enkele stoelen zodat je in alle rust naar de vogels kan kijken!

IMG_9684IMG_9694

Na de vogelkijkwand kom je weer uit bij de parkeerplaats.

Je komt hier half december al ogen tekort! Wat moet het wel niet zijn als er in het voorjaar, zomer en herfst van alles rondvliegt aan libellen, vlinders en andere insecten! Kortom, een erg fraaie wandeling en je merkt helemaal niet dat dit ‘nieuwe’ natuur is!