Het aantal natuurgebieden in het noordoosten van Noord-Brabant is vrij beperkt. Veel woeste gronden zijn hier omgevormd tot landbouwgronden. Het is dus vaak even zoeken naar een mooie wandeling in de aak relatief kleine natuurgebieden. Ten noorden van Beek en Donk en ten noordwesten van Gemert ligt het natuurgebied Het Hurkske. Het Hurkske bestaat voornamelijk uit productiebossen die nu langzaam omgevormd worden tot meer natuurlijke loofbossen. In het natuurgebied zijn diverse poelen aangelegd en je komt er een natuurlijk ven tegen, het Rauwven genaamd.

Vanaf de parkeerplaats aan de Meerbosweg in Erp kun je de ruim 9 kilometer lange wandeling door het gebied starten.


Download GPX track - Het Hurkske

Je loopt over een breed pad en je slaat rechtsaf om de route te volgen.

IMG_0132

Je komt meteen al de sporen tegen van een bosmuis. Een grote hoop geel zand ligt voor een klein holletje. Nu het kouder begint te worden en het bijna winter is, gaat de bosmuis een dieper gat graven om daarin een voedselvoorraad te maken van bijvoorbeeld eikels. Naast de sporen van de bosmuis kom je ook staartmeesjes tegen en diverse anders soorten mezen.

IMG_9905IMG_9907

De dag voor de wandeling was er sneeuw gevallen, vrijwel alle sneeuw was al weer gesmolten maar op een enkele plek kwam je toch nog sneeuw tegen. En even later kwam ik weer sporen tegen van de bosmuis.

IMG_9915IMG_9916

Terwijl je over een slingerend pad loopt kom je allerlei paddenstoelen tegen zoals de knoopzwam, boompuist en krulzoom.

IMG_9926IMG_9934IMG_9949

Je zult merken dat de paden soms verhard zijn, je loopt dan over het hardloopparcours. Langs de verharde paden kom je ook allerlei opdrachten tegen zoals autobanden of een klimtouw. Het voordeel van een verhard pad is dat je de wildwissels extra goed ziet liggen. Wildwissels zijn paden die door reeën en vossen gebruikt worden.

IMG_9939IMG_9940 

Je komt nu bij een poel uit, al lijkt het op een natuurlijk ven. De originele planten van het gebied, struikheide kom je hier ook weer tegen. In 2003 zijn er diverse poelen in het gebied gemaakt om zo de knoflookpad te helpen in het voortbestaan.

IMG_9948IMG_9951

Je passeert vrij snel daarna nog een poel waar je ook volop struikheide ziet staan.

Via een brede zandweg loop je naar nog een poel toe, ook hier kom je weer volop struikheide tegen.

IMG_9956IMG_9957

Kijk bij een dennenboom ook goed op de grond want misschien kom je wel het muizenstaartzwammetje tegen. Het is een soort paddenstoel die op dennenappeltjes groeit.

IMG_9960

Heel verrassend kom je weer een poel tegen, je komt nog meer poelen tegen tijdens de wandeling.

IMG_9963

De route loopt nu weer verder door het bos en je komt hier op diverse plekken het fraaie kleverig koraalzwammetje tegen.

IMG_9967

Maar ook het geweizwammetje kom je nu volop tegen. Met een beetje fantasie herken je er een gewei in!

IMG_9973IMG_9978

Terwijl ik een foto aan het maken was van de grote wintervlinder, een vlindersoort die in november en december voorkomt, zag ik een dode groene stinkwants tussen de bladeren liggen.

IMG_9988IMG_9992

Ter hoogte van een parkeerplaats kun je de stinkzwam goed ruiken. Mocht je de geur van een dood beest herkennen, kijk dan even rond en je zal de stinkzwam zo vinden. Gewoon kwestie van je neus volgen!

IMG_9998

Je loopt nu door een donker bos, al helemaal als de regen met bakken uit de lucht komt vallen.

IMG_0003

Na het donkere bos heb je uitzicht op de Gemertsedijk. Een fraai gezicht nu alle bomen er zo kaal bij staan.

IMG_0005

In het bos zijn momenteel werkzaamheden aan de gang, het kappen van bomen. Kijk dus goed uit voor eventuele machines!

IMG_0006

Je blijft nu het pad 700 meter volgen en aan de linkerkant zie je het Rauwven liggen. Dit is een natuurlijk gevormd ven dat ook al op de kaart uit het jaar 1850 staat! Vervolgens sla je linksaf en weer linksaf en je hebt nu een beter zicht op het ven.

IMG_0014

Terwijl je langs de weilanden loopt midden in het bos heb je een grote kans om houtduiven te zien vliegen. Houtduiven zijn ook trekvogels, alleen trekken ze maar relatief kleine stukken aangezien ze ‘bewegen’ op de temperatuurschommelingen.

IMG_0016

Het kappen van bomen is een mooie gelegenheid om eens te kijken hoe oud de bomen zijn die gekapt zijn. Tel de donkere ringen en je krijgt de leeftijd in jaren. Zo is deze boom maar liefst 81 jaar oud geworden! Waarschijnlijk in het jaar 1937 is een zaadje uitgegroeid tot een boom die dus in het jaar 2018 gekapt werd.

boom

Je passeert nu weer een poel tijdens deze wandeling. Tijdens een regenbui kun je mooi de druppels in het water zien vallen. Water in poelen en vennen was afgelopen maanden een zeldzaamheid in Brabant, dus het is erg fijn dat je nu de regen daadwerkelijk kunt zien vallen in het water!

IMG_0053IMG_0058

Nadat je de Meerbosweg bent overgestoken heb je tijdens een regenbui grote kans om boomschuim te zien. De bast van een boom bevat van nature saponinen, ook wel zeepstoffen genoemd, als afweer tegen insectenvraat en groei van bacteriën en schimmels. Wanneer de temperatuur ’s nachts onder het vriespunt komt en overdag boven het vriespunt, krijg je kleine spleten in de bast waardoor er sappen van de boom naar buiten kunnen wegstromen. Als het dan ook nog eens flink regent, krijg je het zogenaamde boomschuim.Het lijkt een beetje op spuug of als het vriest op scheerschuim, maar het is dus het resultaat van de combinatie hoge en lage temperaturen, regen, boomsap en saponinen.

IMG_0070IMG_0071

De route loopt nu verder door het bos en je komt hier groepen meesjes tegen en het lichtste vogeltje van Europa; het goudhaantje.

IMG_0076IMG_0088

Maar natuurlijk ook weer het kleverig koraalzwammetje, een erg opvallend zwammetje.

IMG_0098

Nadat je de Meerbosweg bent overgestoken passeer je wederom een poel. Even verderop passeer je voor de laatste keer een poel deze wandeling! Het plankenpad is jammer genoeg verwijderd. Je loopt dus niet meer over, maar om de poel heen.

IMG_0118IMG_0123

Op de bomen die je nu passeert heb je een grote kans om de kleine wintervlinder te zien, een soort die je in november en december kunt aantreffen.

IMG_0128

Uiteindelijk kom je na ruim 9 kilometer wandelen weer bij de parkeerplaats uit. Ondanks de regenbuien en relatief lage temperatuur was er van alles te zien en te horen!

De poelen met stuikheide zullen ‘s zomers erg mooi zijn en er zal van alles leven zoals vlinders. Kortom, deze wandeling is zeker aan te raden in het voorjaar en zomer! Maar ‘s winters valt er ook van alles te zien!