Je komt ze op allerlei plekken tegen, soms op platte daken of op wandelpaden, stenen. Maar je zal er niet bij stilstaan dat een mooie ronde steen al heel wat mee heeft gemaakt in zijn leven.

Bij de geologische wand in het Belgisch Limburgse As kom je diverse ronde stenen tegen. Maar hoe zijn deze stenen daar terecht gekomen en hoe zijn ze ontstaan?

Ruim 145 tot 66 miljoen jaar geleden lag er een ondiepe tropische zee waar nu Nederland ligt. In de zee kwamen allerlei dieren voor die bestaan uit exoskeletjes gemaakt van kalk. Nadat de dieren gestorven waren kwamen ze op de zeebodem terecht en zo kreeg je een opeen stapeling van kalk.

Naar verloop van tijd kreeg je allerlei kalklagen die door silicificatie werden omgezet in vuursteen. Vuursteen is een steen die in de prehistorie gebruikt werd om speerpunten en vuur te maken.

Tijdens het proces van kalk naar vuursteen zijn er ook diverse fossielen ontstaan. Een zee-egel kan zodoende helemaal verstenen en uit vuursteen komen te bestaan.

IMG_0305

De zee-egel heb ik bijvoorbeeld in de buurt van Arcen gevonden bij een grindgat.

Nu complete lagen omgevormd zijn tot vuursteen, krijg je ook aan de rand van deze lagen overgangsmateriaal. Je komt vaak vuursteen steen met wat kalksteen.

In de miljoenen jaren die daarop volgenden is de Maas ontstaan en heeft zodoende wat vuursteen meegenomen vanuit Frankrijk richting België en Nederland. Door erosie breken er dagelijks stukken steen af en worden zo meegevoerd door het water.

Wat eerst een grote steen was wordt een steeds kleinere steen tot het uiteindelijk een mooi rond steentje wordt.

Dit mooie ronde steentje belandt in de buurt van As (Belgisch Limburg) en duizenden jaren daarna op een zaterdag komt er iemand en die raapt het bewuste steentje op.

Dit mooi rond geslepen steentje wordt maaseitje genoemd vanwege de vorm maar ook doordat het dus met de Maas meegevoerd is.

maaseitje_animated

Als je goed kijkt naar het maaseitje kun je nog zien dat er kalksteen en vuursteen samen in één steen zit.

IMG_9548

Zo blijkt dus maar, dat een ‘gewone steen’ niet bestaat! Elke steen heeft vaak al een reis van duizenden kilometers gemaakt en is vaak al duizenden of zelfs miljoenen jaren onderweg!