Ten noorden van de Strabrechtse Heide ligt de Braakhuizense Heide (ook wel als Braakhuizensche Heide geschreven). Het is een mooi gebied met allerlei vennen en een overgang van de grote heide op de Strabrechtse Heide naar kleinschalige bossen.

Vanaf de Strabrechtseheideweg kun je de ruim 5 kilometer lange wandeling door het gebied starten.


Download GPX track - Braakhuizense Heide

Wat meteen opvalt is als je deze wandeling gestart bent is het geluid van de snelweg. Ook niet zo vreemd aangezien je maar op enkele meters afstand van de snelweg door het bos loopt!

IMG_0306IMG_0310

Als je goed op de bomen kijkt zul je de restanten van de wintervlinder aantreffen. De cocons waarin de rupsen zich verpopt hebben tot vlinder kom je hier op diverse plekken tegen. Maar natuurlijk kom je er ook op diverse plekken paddenstoelen tegen zoals de boompuist.

IMG_0311IMG_0312IMG_0313 

Het eerste ven dat je tegenkomt deze wandeling is het Grootven. In de verte kun je de manage zien liggen als je goed kijkt.

IMG_0319IMG_0322

Het ven staat nog redelijk leeg, er kan nog veel meer water bij als je kijkt naar waar de overgang tussen planten en ven is.

Wanneer je om het ven loopt kom je diverse zeldzaamheden tegen zoals een uitgebloeide klokjesgentiaan maar ook de mijn van de gewone spinselbladwesp.

IMG_0325IMG_0327

Na het Grootven sla je linksaf en loop je over een smal slingerend pad langs het Slootjesven. Kijk maar eens goed naar de stronken die naast het pad liggen, ze zitten vol met bekermos! En een boomwortel die vrij is komen te liggen op het wandelpad zit vol met de paarse korstzwam.

IMG_0392IMG_0390

Van het Slootjesven kun je jammer genoeg vrijwel niets zien. Blijkbaar vinden veel mensen dat erg, want er is een soort van zelfgemaakt pad naar het ven toe.

Nadat je rechtsaf bent geslagen zie je links een solitaire berk staan met rechts bloeiende gaspeldoorn.

IMG_0386

Je slaat nu weer linksaf en je loopt nu langs het Meerlomeer. Jammer genoeg zie je in de verte de snelweg weer liggen. Maar ‘s zomers als de bomen vol blad staan zal het meer er erg fraai bij liggen!

IMG_0383

De route loopt nu verder door een bos met allerlei naaldbomen zoals de lariks. De lariks is een ideale boom voor meesjes, maar ook voor spechten om ‘s winters toch aan voedsel te komen.

IMG_0376

Via een breed zandpad loop je nu richting de Strabrechtse Heide. Precies op het juiste moment brak de zon door de donkere wolken heen en bescheen een klein gedeelte van de Strabrechtse Heide.

IMG_0373IMG_0371IMG_0359

Als je zo langs de Strabrechtse Heide loopt krijg je een goede indruk hoe immens dit gebied is! Je kan er heel erg ver weg kijken!

IMG_0352IMG_0357

Maar vergeet ook niet naar beneden te kijken want je komt hier tientallen afdrukken van reeën tegen!

Je verlaat nu weer de Strabrechtse Heide en via een mooi pad loop je weer over de Braakhuizense Heide. Je slaat vervolgens linksaf om via het bos richting de manage te lopen.

IMG_0343IMG_0351

In de verte zie je weer het Grootven liggen en aan beide zijden van het wandelpad groeit er volop struikheide.

IMG_0395IMG_0404

Wanneer je rechtsaf moet slaan kun je letterlijk de berken niet meer door het berkenbos zien! Wat staan er hier veel zeg!

IMG_0410

De route loopt nu over een breed zandpad waarbij je uitzicht hebt op de ‘schapenwei’. De schapen staan hier vaak en dat is ook wel te zien aan de lengte van het gras.

IMG_0412

Bij de manage sla je rechtsaf en via de verharde weg loop je terug naar het beginpunt van de route.

IMG_0418IMG_0423

Een mooie korte route, die zeker aan te raden is voor in de zomer en najaar!