In een uithoek van zuidoost Brabant ligt de Reuselse Moeren. Het is een natuurgebied, een van de weinige gebieden waar je nog hoogveen kunt aantreffen!

Staatsbosbeheer heeft een wandeling uitgezet in het gebied. Maak je nog een extra kleine ronde door het aangrenzende bosgebied dan kom je op een totale afstand van 7 kilometer uit.


Download GPX track - Reuselse Moeren

Vanaf een zandpad aan de Postelsedijk kun je de wandeling starten.

Je loopt via een klaphek het gebied in en meteen kom je enkele van de ‘terreinbeheerders’ tegen. Deze runderen houden het gebied mooi open!

IMG_0783

Aan de rand van een open terrein wat erg nat is kom je allerlei soorten mos tegen. De route loopt even later door een klein stukje bos en je komt hier allerlei paddenstoelen tegen. Doordat het gebied nat is, kunnen de paddenstoelen hier ook erg goed groeien.

IMG_0786IMG_0788

Je komt soorten tegen zoals de gele druppelzwam, roodporiehoutzwam en gele trilzwam.

IMG_0787IMG_0790IMG_0792

Na het bosje loop je aan de rand van het open terrein en je slaat rechts af. Je passeert nu de kijkhut ‘de Kiekkaaste’.

IMG_0795IMG_0807

Terwijl je verder loopt kwamen er enkele groepen ganzen overvliegen in de kenmerkende v-vorm.

IMG_0810

De route loopt nu verder aan de rand van het gebied en in de verte kun je de snelweg A67/E34 (Eindhoven-Antwerpen) zien liggen. Je loopt door een bos met volop adelaarsvarens. ‘s Winters liggen ze allemaal plat, maar ‘s zomers kunnen de varens wel meer dan 2 meter hoog worden!

IMG_0815IMG_0817

Bij de vogelkijkhut kwam ik nog enkele houtduiven tegen, maar terwijl je aan de rand van het gebied loopt heb je kans om de resten van een duif te zien liggen. Een roofvogel heeft hier namelijk een duif kaalgeplukt.

IMG_0819IMG_0821

Mocht je ooit Gageleer gedronken hebben dan zul je de planten die hier massaal groeien wel herkennen. In Gageleer (bier) zit gagel, een struik die erg graag op wat zure vochtige grond groeit.

IMG_0822IMG_0847

Wanneer je het blad kneust zul je de zachte geur ruiken die kenmerkend is voor gagel.
Naast gagel en heide kom je hier ook volop mos tegen, namelijk haarmos.

IMG_0842IMG_0845

Na de gagel, mossen en heide loop je over het fietspad (wat ook meteen de grens tussen Nederland en België is) richting een grasveld.

IMG_0851IMG_0867

Kijk ook goed in de bomen want misschien kom je wel een groep groenlingen tegen.

IMG_0852

Via een vochtig weiland loop je richting een groot ven waar je jammer genoeg weinig van kan zien.  Aan de rand van het weiland kun je de knoppen al zien uitlopen van de wilgen!

IMG_0867IMG_0868

Je blijft nu een groot gedeelte van de route parallel aan de Vaartloop.

IMG_0869

Kijk ook hier goed in de bomen want bij groepen vinken en meesjes heb je grote kans om het lichtste vogeltje van Europa te spotten. Namelijk het goudhaantje dat net zo zwaar is als één A4-tje!

IMG_0874IMG_0876

Je blijft de beek volgen en je zult zien dat er erg veel verloop in de beek zit!

IMG_0898IMG_0900

Nadat je de Vaartloop even bent verlaten loop je door het bos en je komt hier sporen tegen van de zeldzame gewone spinselbladwesp.

IMG_0902

Wanneer je over het pijpenstrootje heen kijkt lijkt het net een toendra. Kijk ook goed naar de grond want je komt hier sporen tegen van reeën.

IMG_0903IMG_0904

De route loopt nu uit het bos aan de rand van akkers. In de verte zie je allerlei boerenbedrijven liggen.

IMG_0907IMG_0911

Nadat je weer door het bos loopt kom je bij een open stuk in het bos uit. Ook hier kom je de mijn van de gewone spinselbladwesp tegen.

IMG_0910

Vervolgens sla je linksaf om weer parallel aan de Vaartloop te lopen. Het water uit de Reuselse Moeren stroomt hier door het bos richting de Vaartloop.

IMG_0913

Tenslotte sla je rechtsaf en je komt weer bij het beginpunt uit.

IMG_0916

Waarschijnlijk is het een erg fraaie route wanneer de heide in bloei staat, de oranjetipjes rondfladderen en er allerlei bloemen langs de Vaartloop staan. Kortom, een zeer geschikt wandeling voor in het voorjaar t/m het najaar!