Wil je een eikenboom kweken? Stop dan wat eikels in de grond en klaar!

Maar zo simpel is het niet om er zeker van te zijn dat er ook een eikenboom uit de eikels gaat groeien. Je hebt een koelkast, veel geduld en wat grond nodig.

IMG_6402

In het najaar wanneer de eikels gevallen zijn, neem je een stuk of 10 eikels mee. Blijven ze in een glas water drijven dan mag je de eikels die drijven weggooien want de kans is groot dat er iets mis mee is.

De overgebleven eikels stop je in een zakje, bijvoorbeeld dit zakje. Duw er ook wat vochtig potgrond bij. Dus niet nat, maar dat het ietwat aan je handen blijft plakken.

Sluit de zak met de potgrond en eikels en leg deze ruim 6 weken in de koelkast.

IMG_9808

Met een beetje geluk zie je na 6 weken de eerste eikels ontkiemen. Wat je ziet is de wortel die als eerste uit de eikel groeit.

IMG_9810

Knip het zakje voorzichtig open, want de wortel mag je niet beschadigen en leg de eikel met de wortel naar beneden op wat potgrond in een potje.

IMG_9818

Zorg dat de grond vochtig blijft en na enkele weken zul je zien dat de eikel ook een stengeltje begint te maken.

Het begin van wat later een heuse boom zal worden!

IMG_1217

Na ruim 2,5 maand is de eikenboom pas 5 centimeter groot! Kortom, het is dus een hoop wachten om een eikenboom te kweken, maar wel erg tof om te zien wanneer er enkele eikels daadwerkelijk ontkiemen, een stengel vormen en omhoog beginnen te groeien!

De boom die je kweekt kan wel 30 meter hoog worden, dus denk goed na waar je de boom neer gaat zetten!

Veel succes met je eigen boom kweken!