Ten noorden van de Rovertsche Heide kun je een mooie wandeling maken parallel aan de Rovertsche Leij (ook wel als Roovertsche of Rovertse geschreven). De Rovertsche Leij is een beek die door het bosrijke gebied slingert. De wandeling van 9 kilometer lang start bij natuurpoort Roovertsche Leij aan het Gorps Baantje in Goirle.


Download GPX track - Rovertsche Leij

Vanaf de parkeerplaats steek je het Gorps Baantje over en je loopt verder over een fietspad richting het bos.

Je slaat vervolgens linksaf en je blijft dit brede zandpad ongeveer een kilometer volgen. In de verte zie je de Sint Janskerk in Goirle liggen (3 kilometer verderop).

Je steekt nu met behulp van een erg smal bruggetje een beekje over en je loopt nu verder door het bos.

IMG_1522IMG_1539

Ook al is het winter, je komt nu van alles tegen in het bos. Oranje druppelzwammen, graafsporen van larven, boomklever en geweizwammetjes.

IMG_1523IMG_1524

IMG_1528IMG_1535

Nadat je een vennetje bent gepasseerd kom je bij de Rovertsche Leij uit. Dit beekje blijf je ongeveer 3 kilometer in totaal volgen!

IMG_1542IMG_1543

Op enkele plekken kun je tot aan het water komen, het is kristalhelder water! Wat zullen hier ‘s zomers veel weidebeekjuffers vliegen en misschien ook wel de zeldzame bosbeekjuffer!

IMG_1547

Na ongeveer een kilometer langs de Rovertsche Leij gewandeld te hebben verlaat je de beek even om langs De Nieuwe Hoef te lopen. Hier zal het ‘s zomers goed druk zijn op het terras dichtbij de beek.

Via een statige laan loop je verder om vervolgens weer parallel aan de Rovertsche Leij te lopen.

IMG_1551IMG_1555

Je steekt nu de Rovertsche Leij over en je loopt weer verder parallel aan de Rovertsche Leij.

IMG_1566IMG_1571

Je steekt nu voor de laatste keer deze wandeling de Rovertsche Leij over en je komt nu op 10 meter afstand van België. Je steekt de grens niet over maar je blijft een breed zandpad volgen. Het is hier echt stil!

IMG_1573IMG_1574

Je slaat rechtsaf en loopt langs enkele vennen, ze lijken erg groen gekleurd te zijn.

Wanneer je langs een open gebied loopt midden in het bos heb je grote kans om houtduiven te zien. In mijn geval kwam ik een groep tegen van 85 exemplaren!

IMG_1578

De route loopt nu weer verder over een breed zandpad, maar kijk hier goed in de bermen. Er valt namelijk van alles te zien, zoals de verschillende grondlagen, holletjes van muizen, paddenstoelen en nog veel meer!

IMG_1587IMG_1588

Je komt er zelfs half januari bloeiende klaver tegen!

IMG_1592IMG_1595

In het redelijk mulle zand kom je allerlei sporen tegen van reeën. Na dit brede zandpad sla je rechtsaf om over een smal pad verder te lopen. Je komt hier op diverse plekken geweizwammetjes tegen. Kijk ze maar eens van dichtbij, dan snap je meteen waarom ze geweizwammetjes genoemd worden.

IMG_1600IMG_1598

De route gaat vervolgens linksaf en je loopt nu aan de rand van een speel- en klimbos. Uiteindelijk sla je rechtsaf om door het speel- en klimbos te lopen richting de parkeerplaats.

Jammer genoeg is er half januari niet zo veel te zien, maar deze route is zeker een aanrader in de zomer! Dan vliegen er volop weidebeekjuffers langs de Rovertsche Leij!