In de buurt van Asten ligt natuurgebied de Oostappense Heide (Oostappensche Heide). Het is een voormalig stuifzandgebied waarvan nog een klein gedeelte stuifzand over is gebleven. Naast stuifzand kom je er ook heide tegen.

Vanaf de Diesdonkerweg kun je de 5 kilometer lange wandeling starten.

//update: meest actuele route kun je hier vinden!


Download GPX track - Oostappense Heide

Je loopt meteen het bos in en je komt allerlei vogels tegens zoals de boomklever en staartmees. Naast vogels kom je ook sporen tegen van een vos.

IMG_1899IMG_1903IMG_1910

Dat het vroeger een stuifzandgebied is geweest kun je goed zien aan de vele heuveltjes in het gebied.

IMG_1914IMG_1916

Naast sporen van de vos kom je er ook pootafdrukken tegen van reeën.

IMG_1917

Dichtbij het gedeelte wat nog een restant is van wat ooit stuifzand was lag een hoop veren. Een roofvogel heeft hier een houtduif geplukt.

IMG_1918IMG_1919

Je loopt nu een rondje over het stuifzandgebied (Puddingberg). Het zand heeft bijna geen mogelijkheden meer om te stuiven want het recreatiepark ligt meteen tegen het stuifzandgebied aan en er staan volop bomen die het zand vasthouden.

IMG_1920

Aan de rand van het stuifzand kom je eikenbomen tegen met vreemde bloemvormen. Het zijn gallen van de ananasgalwesp. ‘s Zomers wanneer de gallen vers zijn lijken ze sprekend op een ananas.

IMG_1921

Kijk ook goed in de toppen van kleine dennenbomen, de kans is groot dat je er lieveheersbeestjes aantreft.

IMG_1923

Na het stuifzandgebied loop je een rondje over een heideveld. Opvallend genoeg kwam ik twee dode muizen tegen die al redelijk ver vergaan waren.

IMG_1926IMG_1927IMG_1929

Aan de rand van het heideveld kom je allerlei korstmossen tegen zoals rendiermos. Op sommige plekken groeit het volop!

IMG_1930IMG_1931

De route loopt nu weer verder door het bos waarbij je over een pad loopt die vol met omgevallen bomen ligt. Het is dus soms tijgeren en klimmen om onder en over de omgevallen bomen te komen.

IMG_1934

Na dit avontuurlijke pad zie je in de verte de snelweg liggen. Aan het geluid van de vrachtwagens en auto’s is het ook goed te horen.

IMG_1939

Ondanks dat het hartje winter is kom je hier volop frisgroene planten tegen, namelijk de rankende helmbloem.

IMG_1942

Na een kleine 5 kilometer gelopen te hebben kom je weer uit bij de Diesdonkerweg. Een mooi korte wandeling die zeer geschikt is in de zomer wanneer de heide in bloeit staat!