Ten westen van Venlo stromen allerlei beken zoals de Everlose Beek en de Springbeek. Daarnaast kom je er ook nog broekbossen tegen. Dat zijn bossen die het hele jaar vol met water staan.

Vanaf de Natuurbegraafplaats Maasbree-Venlo kun je een 10 kilometer lange wandeling maken door het gebied.


Download GPX track - Krayelheide, Koelbroek, Dubbroek en Mortelsven

Je loopt vanaf de parkeerplaats over de natuurbegraafplaats, een vredige plek waar te zien aan de naamplaatjes heel wat mensen hun laatste rustplaats hebben gevonden.

Nadat je een soort van poel bent gepasseerd loop je langs de Everlose Beek.

IMG_1950IMG_1952

De Everlose Beek start vanaf Beringe en mondt uit in de Maas ten zuiden van Grubbenvorst.

Vanaf het bruggetje heb je een mooi uitzicht op de beek.

IMG_1953

Nadat je een oude boerderij bent gepasseerd sla je rechtsaf een bos in. Je loopt nu over de Kraijelheide (ook wel als Crayelheide geschreven). Dit is een militair oefenterrein al lijkt het er niet op dat hier vaak geoefend wordt door militairen.

IMG_1954IMG_1955

Je komt er in ieder geval geen sporen tegen van militairen, maar wel van een roofvogel die een houtduif heeft geplukt. Wat opvalt is als je door het gebied loopt dat het nog heuvelachtig is. Geen heuvels zoals in Zuid-Limburg, maar kleine heuveltjes van 2 meter hoog.

IMG_1956IMG_1961

Nadat je een halve kilometer door dit gebied hebt gelopen kom je een grote open vlakte tegen. Deze vlakte wordt door maaien open gehouden. Hier is ook duidelijk te zien dat niet alles weggemaaid wordt, maar dat er ook stroken blijven staan voor bijvoorbeeld muizen en insecten.

IMG_1965IMG_1966

Je krijgt totaal niet de indruk dat je dichtbij een groot industrieterrein loopt! Het is er muisstil en van de grote fabriekshallen is er ook niks te zien.

De route loopt nu weer door het bos en je komt er van alles tegen zoals de gele trilzwam en staartmezen.

IMG_1971IMG_1973

De enige sporen van militaire oefeningen zijn de wit-groene paaltjes. Met paaltjes weten de militairen aan welke kant ze mogen komen. Zodoende blijft de natuur zoveel mogelijk gespaard en kunnen de militairen toch oefenen.

IMG_1980

Je loopt weer over een open terrein waar elke najaar gemaaid wordt. Aan de rand van dit open terrein hangen nu allemaal katjes.

IMG_1985IMG_1986

De route loopt nu langs een oude boom en een veld met nog allemaal planten. Een ideale plek voor allerlei vogels om ‘s winters voedsel te kunnen vinden. Je komt hier soorten tegen zoals groenling, vink en allerlei meesjes.

IMG_2018

Hoor je hoog in de lucht een vogel ‘miauwen’ dan is dat de buizerd. Deze vogel verraadt zichzelf door een soort miauwend geluid te maken wanneer deze hoog in de lucht zweeft.

IMG_2002

Na dit open gebied met graslanden en akkers loop je aan de rand van een broekbos, Koelbroek. Dit broekbos was vroeger een meander van de Maas.

IMG_2039IMG_2040

Je komt hier ook allerlei paddenstoelen tegen zoals de gele trilzwam, eikentrilzwam en judasoren.

IMG_2042IMG_2043

Nadat je het Koelbroek hebt verlaten zie je in de verte een vreemde rood-witte paal in het landschap staan. Onderweg naar de start van deze wandeling kom je deze palen ook al tegen.

Het zijn palen om aan te geven waar het Grand Canal du Nord zou liggen mochten de plannen doorgegaan zijn.

IMG_2044

Je steekt de Everlose Beek weer over en je loopt het bos in. Ook hier is het erg heuvelachtig!

IMG_2045IMG_2050

Na het bos steek je de provinciale weg over en je loopt weer door het bos richting het Dubbroek. Ook dit is een broekbos al zie je van het broekbos niet zoveel tijdens deze wandeling.

De heuvels hier zijn meer dan 5 meter hoog! Erg opvallend dat ze hier zo hoog zijn.

IMG_2057IMG_2060

Nadat je een heuvel hebt beklommen heb je uitzicht op het Mortelsven. Je loopt een rondje om dit ven om vervolgens richting de provinciale weg te lopen.

IMG_2066IMG_2067

Wanneer je van het Mortelsven richting de provinciale weg loopt zie je in de verte hoe hoog de heuvels hier zijn. Maar ook de grond die klaar is gemaakt voor de asperges.

Je steekt de provinciale weg over en je komt weer bij de parkeerplaats uit.

Ook in de winter een mooie wandelroute, die in het voorjaar en zomer alleen maar mooier kan zijn wanneer er vlinders en libellen rondvliegen!