Ten noorden van Hamont-Achel ligt een bosgebied wat vroeger een groot heidegebied was. De Haarterheide ligt op ongeveer een kilometer afstand van de grens België – Nederland.
Gelukkig is er nog wat heide te vinden en er stroomt een beekje door het gebied. Vanaf de parkeerplaats aan de Grote Haart kun je een 7 kilometer lange wandeling door het gebied maken.
Download GPX track - Haarterheide
Vanaf de parkeerplaats loop je meteen het gebied in en aan de rand van een akker kom je nog wat heidestruiken tegen. Naast heidestruiken kom je ook gallen tegen van de aardappelgalwesp.
De gewone spinselbladwesp profiteert zichtbaar van de kleine grove dennen. Je komt veelvuldig sporen tegen van de larve van de gewone spinselwesp. Een soort die relatief zeldzaam is, maar als je goed zoekt is deze soort waarschijnlijk niet zo zeldzaam.
Op de kaart lijkt er een ven te liggen, maar het betreft een kleine heideveld. ‘s Zomers een ideale plek voor veel insecten zoals bijen en libellen.
Terwijl je richting de Geologische Tuin loopt kom je allerlei sporen tegen zoals keutels en een plukplaats van een roofvogel.
Net voor de Geologische Tuin steek je een beek over. Het is een heldere beek waarbij een boom wortels heeft alsof het hij in een mangrove bos staat. Erg mooi om te zien!
Je loopt nu door de Geologische Tuin en even verderop zie je de resten liggen van wat ooit een boerderij was.
Vervolgens loop je parallel aan de beek door het bos. Je passeert een akker en hier staat een mooie solitaire boom.
Terwijl je richting de rand van het gebied loopt kom je diverse wildwissels tegen. Dat zijn paden die gebruikt worden door bijvoorbeeld vossen en reeën.
Via een smal pad loop je langs een erg fraai ven met aan de oevers wilde gagel. De bladeren ruiken heel typisch en hebben een zachte geur.
Na dit mooie ven loop je langs een open terrein waarop volop gras groeit. Ook hier kom je volop sporen tegen van de zeldzame gewone spinselbladwesp.
Je verlaat het gebied en loopt over een klein straatje verder om vervolgens weer het gebied in te lopen.
Langs de paden waar je nu loopt liggen enkele grafheuvels. Ze zijn niet te herkennen als grafheuvel, maar even verderop zijn er 2 grafheuvels hersteld. Ze zijn ook voorzien van een palenkrans zoals het er vroeger uitgezien moet hebben. Deze grafheuvels zijn van ongeveer 1400 jaar voor Christus (Bronstijd).
Wanneer je over deze paden wandelt heb je grote kans om staart-, kool- en pimpelmezen te zien, maar ook het goudhaantje. Kijk vooral bij een lariks (lork) omhoog want juist in deze soort boom zitten ze erg graag.
Na de gereconstrueerde grafheuvels loop je over een graspad richting de parkeerplaats.
Het is een mooie route als boswandeling, maar ook zeker geschikt als je lekker rond wilt kijken. Waarschijnlijk is de route wel het mooist in de zomer wanneer de heide in bloei staat en er allerlei libellen bij het ven rondvliegen.