Ten noorden van Hamont-Achel ligt een bosgebied wat vroeger een groot heidegebied was. De Haarterheide ligt op ongeveer een kilometer afstand van de grens België – Nederland.

Gelukkig is er nog wat heide te vinden en er stroomt een beekje door het gebied. Vanaf de parkeerplaats aan de Grote Haart kun je een 7 kilometer lange wandeling door het gebied maken.


Download GPX track - Haarterheide

Vanaf de parkeerplaats loop je meteen het gebied in en aan de rand van een akker kom je nog wat heidestruiken tegen. Naast heidestruiken kom je ook gallen tegen van de aardappelgalwesp.

IMG_2072IMG_2073IMG_2074

De gewone spinselbladwesp profiteert zichtbaar van de kleine grove dennen. Je komt veelvuldig sporen tegen van de larve van de gewone spinselwesp. Een soort die relatief zeldzaam is, maar als je goed zoekt is deze soort waarschijnlijk niet zo zeldzaam.

IMG_2075

Op de kaart lijkt er een ven te liggen, maar het betreft een kleine heideveld. ‘s Zomers een ideale plek voor veel insecten zoals bijen en libellen.

IMG_2076IMG_2078

Terwijl je richting de Geologische Tuin loopt kom je allerlei sporen tegen zoals keutels en een plukplaats van een roofvogel.

IMG_2080IMG_2081IMG_2082

Net voor de Geologische Tuin steek je een beek over. Het is een heldere beek waarbij een boom wortels heeft alsof het hij in een mangrove bos staat. Erg mooi om te zien!

IMG_2083IMG_2084

Je loopt nu door de Geologische Tuin en even verderop zie je de resten liggen van wat ooit een boerderij was.

IMG_2085

Vervolgens loop je parallel aan de beek door het bos. Je passeert een akker en hier staat een mooie solitaire boom.

IMG_2092

Terwijl je richting de rand van het gebied loopt kom je diverse wildwissels tegen. Dat zijn paden die gebruikt worden door bijvoorbeeld vossen en reeën.

IMG_2094IMG_2095

Via een smal pad loop je langs een erg fraai ven met aan de oevers wilde gagel. De bladeren ruiken heel typisch en hebben een zachte geur.

IMG_2103

Na dit mooie ven loop je langs een open terrein waarop volop gras groeit. Ook hier kom je volop sporen tegen van de zeldzame gewone spinselbladwesp.

IMG_2106

Je verlaat het gebied en loopt over een klein straatje verder om vervolgens weer het gebied in te lopen.

Langs de paden waar je nu loopt liggen enkele grafheuvels. Ze zijn niet te herkennen als grafheuvel, maar even verderop zijn er 2 grafheuvels hersteld. Ze zijn ook voorzien van een palenkrans zoals het er vroeger uitgezien moet hebben. Deze grafheuvels zijn van ongeveer 1400 jaar voor Christus (Bronstijd).

IMG_2113IMG_2119

Wanneer je over deze paden wandelt heb je grote kans om staart-, kool- en pimpelmezen te zien, maar ook het goudhaantje. Kijk vooral bij een lariks (lork) omhoog want juist in deze soort boom zitten ze erg graag.

IMG_2115

Na de gereconstrueerde grafheuvels loop je over een graspad richting de parkeerplaats.

IMG_2120

Het is een mooie route als boswandeling, maar ook zeker geschikt als je lekker rond wilt kijken. Waarschijnlijk is de route wel het mooist in de zomer wanneer de heide in bloei staat en er allerlei libellen bij het ven rondvliegen.