Ten zuidwesten van Venlo ligt een groot bosgebied tussen de dorpen Helden, Maasbree, Baarlo, Kessel en Neer.

Vroeger was dit een groot stuifzand gebied, vergelijkbaar met hoe de Maasduinen er momenteel bij liggen. Net zoals veel gebieden is ook dit gebied gebruikt voor het planten van dennenbomen. Het hout werd gebruikt voor de mijnen in de buurt van Luik.

Van het stuifzand is weinig meer overgebleven, maar de stuifzandheuvels zijn nog goed zichtbaar wanneer je door het gebied wandelt.


Download GPX track - Heldense Bossen, Gruise Epper en Eikele Peel

Vanaf de parkeerplaats bij camping De Heldense Bossen kun je een 13 kilometer lange wandeling maken door dit gebied.

Je loopt meteen de bossen in vanaf de parkeerplaats en meteen vallen de hoogspanningsmasten op. Dit is de hoogspanningsleiding tussen Boekend (Venlo) en Maasbracht met 150 kilovolt. Een voordeel van hoogspanningsmasten is dat er geen bomen onder de hoogspanningskabels mogen groeien. Alles wordt dus goed kort gehouden en dat komt soorten zoals brem ten goede.

IMG_2148IMG_2149

Je loopt nu aan de rand van de Heldense Bossen en je hebt uitzicht over de akkers waarop de aspergebedden klaar liggen.

IMG_2150IMG_2152

Juist op de overgang van open gebieden naar bos toe kun je goed zien dat het voorjaar voorzichtig is begonnen. De hazelaar die bloeit, maar ook de wilgenkatjes die beetje bij beetje tevoorschijn komen.

IMG_2153IMG_2154

De route loopt nu verder door het bos en meteen is goed te zien dat er flink gewerkt is. Een hoop kapotte takken, omgezaagde bomen en nog veel meer laten zien dat hier afgelopen maanden flink gekapt is.

IMG_2155

Je loopt nu door een gemengd bos met aan de linkerkant loofbomen en rechterkant naaldbomen. Onder de naaldbomen is het erg mooi groen van het mos! Erg opvallend, aangezien naaldbossen vaak weinig of geen bodembegroeiing hebben.

IMG_2156

Kijk ook goed naar de paden waar je over heen loopt, want je hebt kans om pootafdrukken van reeën te vinden. Een teken dat je goed moet opletten tijdens de rest van de wandeling want de kans is erg groot dat je een ree ziet lopen.

IMG_2157

Na ongeveer 2 kilometer lopen kom je bij het eerste stukje stuifzand uit deze wandeling. Je kan hier mooi de overgang zien tussen het losse zand waarop niets groeit en het zand dat door mossen en korstmossen wordt vastgehouden. Je komt hier bijvoorbeeld rendiermos tegen, een soort korstmos.

IMG_2159IMG_2164

Terwijl je naar een volgende zandverstuiving loopt krijg je het bodemprofiel mooi te zien. Het zand is hier opvallend geel gekleurd en bevat vrijwel geen organisch materiaal. Je moet nu een flinke klim maken om bij de zandverstuiving te komen.

IMG_2165IMG_2167

Je verlaat deze kronkelende smalle paden en je loopt ruim 2 kilometer over een breed zandpad. Daarbij steek je ook de Heldenseweg over.

IMG_2168IMG_20190212_123753

Zorg trouwens dat je altijd een camera paraat hebt! Nadat je de Heldenseweg bent overgestoken loop je langs een weiland en zelfs midden op de dag heb je kans om hier een ree te zien wegrennen. Jammer genoeg was ik dus te laat om er een foto van te maken. Ergens tussen de struiken staat hij verstopt.

IMG_2170

Je slaat nu linksaf richting de Eikele Peel, een nat gebied waar zelfs een beek ontspringt, de Tasbeek. De beek ontspringt in een bassin, wat op zich een vreemde plek is om te ontspringen.

De paden zijn hier merkbaar natter dan in de rest van het gebied en je komt hier ook sporen tegen van de zeldzame gewone spinselbladwesp.

IMG_2171IMG_2172IMG_2174

Van de Eikele Peel loop je naar de Gruisse Epper, een bosgebied wat vroeger ook uit stuifzand bestond.

IMG_2177

Je steekt vervolgens weer de Heldenseweg – Kesselseweg over en je loopt verder door de Heldense Bossen. De route loopt nu over enkele stuifzandgebieden waarbij je soms flink moet klimmen en dalen.

IMG_2183IMG_2187

Op een van de stuifzandheuvels kun je mooi de wortels van een grove den zien.

IMG_2185

Na 13 kilometer gelopen te hebben kom je weer bij de parkeerplaats uit.

Het is een erg mooi gebied dat je toch nog de stuifzandheuvels goed kan herkennen in het landschap terwijl alles vol geplant is. Daarnaast ook erg tof dat je zo’n lange wandeling kan maken door alleen maar bosgebied!

Een wandeling die geschikt is voor elk seizoen.