Wanneer je een wandeling maakt door Budel-Dorplein loop je letterlijk door de geschiedenis. De vennen zijn al eeuwen oud en het dorp Dorplein is gesticht door de familie Dor. Zij zijn vroeger gestart met een zinkfabriek in dit dorp. Daarnaast loopt de wandeling ook nog door het bos, alle ingrediënten voor een mooie wandeling van 9 kilometer.


Download GPX track - Budel-Dorplein, Ringselven en Looserplas

Vanaf de parkeerplaats bij De Schakel start de wandeling, waarbij je via de Hoortweg richting de Looserplas loopt.

Je passeert het hondenlosloopgebied, maar sla pas rechtsaf na 250 meter. De route loopt nu naar de Looserplas toe om vervolgens een hele ronde om deze plas te maken.

Budel-DorpleinLooserplas

Terwijl je over een smal pad tussen de bomen door loopt heb je grote kans om diverse vogels te zien zitten zoals koolmezen, maar ook het lichtste vogeltje van Nederland, het goudhaantje.

Bos aan de rand van de LooserplasGoudhaantje

Naast levende vogels kom je ook sporen tegen van overleden vogels. Zoals een houtduif die door een roofvogel is geplukt.

Geplukte duif

Enkele keren heb je een erg fraai uitzicht over de plas en met een beetje geluk zie je ook nog de ‘terreinbeheerders’ van dit gebied aan het werk. De uitwerpselen kom je in ieder geval volop tegen.

LooserplasLooserplas

Halverwege de ronde kom je het ruig haarmos tegen dat nu erg mooi rood gekleurd is.

Ruig haarmos

Na ongeveer 90% rond te zijn gelopen verlaat je de Looserplas en loop je richting de straat. Net voor de straat sla je linksaf om over een onverhard pad richting de uitgang van het gebied te lopen.

Je steekt nu de weg over en bij de Thijssenstraat sla je rechtsaf. Vervolgens loop je het bos in en in de verte zie je allemaal ganzen en met een beetje geluk zie je ook het Ringselven liggen.

Budel-DorpleinGanzen

Met een scherp bocht naar links loop je weer richting het dorp om vervolgens over de Theo Stevenslaan te lopen.

Budel-DorpleinBudel-Dorplein

Op een kruising sla je rechtsaf en loop nu helemaal door richting het Ringselven. Vanaf het bankje heb je een erg mooi uitzicht over het ven!

RingselvenNyrstar

Wanneer je de route vervolgt langs het ven zie je in de verte de hoge schoorsteen van Nyrstar. Het is de zinkfabriek in Budel-Dorplein. De laatste berichten over deze zinkfabriek zijn zeker  niet positief te noemen.

Je passeert nu de visvereniging van Budel-Dorplein en vervolgens loop je over de Hoofdstraat richting de kerk.

HoofdstraatKerk Budel-Dorplein

Via een smalle straat loop je het dorp weer uit en al snel loop je door het bos.

Budel-DorpleinBuizerds hoog in de lucht

Hoog in de lucht zweefden twee buizerds op de thermiek terwijl ze luidkeels het geluid van een miauwende kat na lijken te doen.

Sommige paden zijn flink klimmen, bukken en omlopen vanwege omgewaaide bomen.

Budel-Dorplein

Tenslotte loop je langs een open terrein bij de basisschool richting de Hoofdstraat. De kinderen hebben een erg fraai ‘schoolplein’!

Bij de Hoofdstraat aangekomen sla je vervolgens linksaf richting de parkeerplaats.

Het was redelijk druk met de wandelaars in Budel-Dorplein zelf, maar zodra je buiten het centrum komt kom je vrijwel niemand meer tegen en is het heerlijk rustig!

Het is een wandelroute die het hele jaar erg mooi is om te lopen.