Vanwege het lenteweer dit keer een wandeling waarbij je zoveel mogelijk de zon krijgt te zien. Een wandeling die start bij de Grote Hegge in Thorn en langs de Kessenichplas en Maas loopt richting Kessenich. Om vervolgens via het Vijverbroek en Thorn terug naar de Grote Hegge te lopen. Een wandeling van in totaal meer dan 10 kilometer.


Download GPX track - RivierPark Maasvallei, Thorn en Kessenich

Ter hoogte van de Grote Hegge zijn er volop parkeerplaatsen om de route te starten. Loop ook zeker even naar het uitkijkpunt toe. Je hebt hier een fraai uitzicht over de Grote Hegge!

IMG_2251_stitch

Vervolgens loop je langs de Grote Hegge richting de Kessenichplas. Je hebt daarbij uitzicht op de Clauscentrale, een van de grootste centrales in Nederland. Het levert maar liefst 8% van alle stroom in Nederland!

IMG_2258IMG_2262

Je loopt nu over de grens van België en Nederland richting de Maas toe. Het is een erg modderachtig pad, hoge wandelschoenen en laarzen zijn zeker aan te raden hier!

IMG_2264IMG_2270IMG_2277

Kijk goed naar een open plek tussen de struiken aan de rechterzijde van het wandelpad. Je hebt hier een uitkijkpunt met mooi uitzicht op de Kessenichplas. Daarnaast zie je in de verte de kerk liggen van Kessenich.

IMG_2266IMG_2267

Op een T-splitsing sla je linksaf om een rondje te maken door het gebied met de naam Koningssteen.

Je loopt over een soort dijk waarbij je diverse struiken zoals meidoorn passeert. Na ongeveer 500 meter gaat de route rechtsaf en als je geluk hebt kun je doorlopen. In mijn geval had ik pech en moest ik weer omdraaien. Het water stond te hoog om door te kunnen lopen.

IMG_2279IMG_2284

Terwijl je terugloopt kijk goed naar sporen van de bever. Je komt volop knaagsporen tegen en misschien ook wel de burcht!

IMG_2285IMG_2286

Op de T-splitsing sla je linksaf en je loopt richting de Maas. Je komt hier paarden tegen, de natuurlijke terreinbeheerders van dit gebied.

IMG_2298IMG_2299IMG_2303

Net voor de Maas slaat de route af naar rechts en ook hier kun je pech hebben dat het water te hoog staat om de route verder te lopen.

Maar gelukkig staat er een bankje met een erg mooi uitzicht op het gebied en de Maas. Er komt maar sporadisch een schip voorbij, aangezien de meeste schepen over het Julianakanaal varen.

IMG_2301IMG_2339

Vanwege het warme weer komen sommige soorten dagvlinders tevoorschijn zoals de citroenvlinder. Wanneer de route onder water staat zit er niks anders op dan dezelfde route terug te lopen en bij de kruising ter hoogte van de Grote Hegge en Kessenichplas linksaf te slaan.

Terwijl je terugloopt kom je allerlei sporen van de bever tegen, zoals een ‘roetsjbaan’.

IMG_2349

Je loopt nu verder over een soort dijk vanaf de kruising en in de verte zie je de vogelkijkhut en zendtoren liggen.

IMG_2350

De route loopt nu verder door het plaatsje Kessenich waarbij je in de verte de kerk van Thorn ziet liggen.

IMG_2352

Zo snel als je het dorp in loopt, zo snel loop je ook weer het dorp uit. Via smalle wegen kom je vervolgens bij het Vijverbroek uit. Een nat gebied waarbij hoge wandelschoenen en laarzen geen overbodige luxe zijn.

IMG_2356IMG_2358

Door de modder kun je goed de pootafdrukken van reeën herkennen. Even later loop je langs een poel waar volgens het bord de boomkikker leeft. In het voorjaar en zomer moet je dus goed op de bramenstruiken kijken, de kans is dus groot dat je de boomkikker ziet zitten.

IMG_2359

Je loopt nu verder over een groot open veld richting de grens en dus ook richting Thorn. Net voor een klaphekje loop je rechtdoor en via een plankenpad kom je bij de grens uit. Op de grens ligt de Itterbeek.

IMG_2362IMG_2363IMG_2366

Je loopt nu vanaf de grens en de Itterbeek richting Thorn waarbij je in de verte de kerk ziet liggen.

IMG_2367

Ter hoogte van de begraafplaats staan de krokussen in bloei waarbij je grote kans hebt om de honingbijen te zien vliegen.

IMG_2368IMG_2370

Zodra je Thorn inloopt wordt meteen duidelijk waarom het dorp ook wel het ‘witte stadje’ wordt genoemd. Vrijwel alle huizen die je ziet zijn allemaal wit!

IMG_2371

In Thorn volg je een tijdje de Itterbeek en vervolgens loop je over de Waterstraat richting de Grote Hegge en dus ook richting de parkeerplaats.

De route is op een enkele plek niet toegankelijk van 1 april tot 1 augustus. Maar ter plekke kun je gewoon een ander pad volgen.