Enkele jaren geleden heb ik een wandeling gemaakt over Teut, Hengelhoef en Ten Haagdoornheide. Jammer genoeg werd de route destijds al niet meer onderhouden, dus nu ik weer door het gebied wilde wandelen heb ik een andere route gekozen.
Dit maal heb ik groen, blauwe en gele route gecombineerd tot één grote route van 13 kilometer lang. Waarbij je heel veel heide en vennen tegenkomt!
Download GPX track - Teut en Molenheide
Vanaf de parkeerplaats aan de Donderslagseweg kun je de route beginnen door de groene route te volgen. Je loopt over een breed zandpad en momenteel zijn ze druk bezig met het afgraven van een ven (althans, zover je het kan zien van een afstand). Verder is er de afgelopen tijd heel erg veel gechopperd in het betreffende gebied.
Terwijl er al enkele wandelaars met hun jas openliepen of zelfs zonder jas, was de grond nog bevroren in de schaduw.
Meteen valt op dat het een erg heuvelachtig gebied is waarbij de grond bestaat uit kiezelstenen. Dat er wild voorkomt in het gebied wordt ook snel duidelijk wanneer je allerlei pootafdrukken tegenkomt.
Je loopt aan de rand van een bos en aan de andere zijde zie je struikheide staan. In de verte hoor je de auto’s rijden over de snelweg E314/A2.
Na ongeveer 2 kilometer heb je een erg fraai uitzicht waarbij je in de verte de mijnterril van Winterslag ziet liggen. Deze mijnterril is 148 meter hoog en steekt ver boven het landschap uit.
Terwijl het 16 graden is, was het ven nog bevroren. Heel vreemd om zoiets te zien.
Overal waar je kijkt zie je de heuvels begroeid met struikheide. Dat moet in augustus een grote paarse gloed geven als de heide in bloei staat!
Vanwege de relatief hoge temperatuur kom je ook sommige soorten dagvlinders tegen zoals de citroenvlinder.
De zon die toch al redelijk wat kracht heeft in februari laat ook de dennenappels open schieten. Je hoort volop het geknisper van de dennenappels wanneer de zon zo fel schijnt na een ijskoude nacht.
Je passeert nu een vijver wat nooit een visvijver is kunnen worden. Vanwege het zure milieu kunnen er amper vissen in leven en zodoende is het een ‘natuurlijk’ ven geworden.
De route verlaat nu de groene route en loopt over een viaduct door richting de gele route. Je passeert daarbij de Roosterbeek.
Volg nu de gele route en meteen kom je de enorme holstenen tegen. Erg bijzondere stenen die lange tijd bedekt lagen onder het zand!
De route loopt nu langs de camping Holsteenbron en na een scherpe bocht naar rechts loop je over de Molenheide. Zover je kunt kijken zie je struikheide en enkele solitaire bomen staan. In de verte zie je ook de schaapskudde die het gebied zoveel mogelijk open moet houden.
Je loopt nu weer het bos in waarbij je zelfs parende citroenvlinders kunt zien! Terwijl ze vliegen proberen ze te paren. Naast vlinders kom je hier ook restanten tegen van een verlaten spoorweg.
Na een ruime kilometer door het bos gelopen te hebben kom je weer uit bij de heide. Ook hier zie je overal waar je kijkt struikheide!
Net voor het hondenlosloopgebied sla je rechtsaf en je loopt weer over dezelfde route als de heenweg. Bij de parkeerplaats verlaat je de gele route en je loopt weer via de verkorting naar de Teut toe.
Voor het viaduct sla je linksaf en vrij snel passeer je allerlei vennen waaronder het turfven of Krijnsweijer.
Aan de rand van de vennen kom je wilde gagel tegen. Een struik die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor bier zoals Gageleer.
Terwijl de temperatuur net niet de 17 graden wist te bereiken was het ven ook hier nog bevroren!
Je loopt vanuit het bos richting de bewoonde wereld en slaat vervolgens rechtsaf. Je loopt nu aan de rand van de Teut en de Teutseweg richting de parkeerplaats.
Aan de grote van de parkeerplaatsen te zien kan het hier erg druk zijn. Waarschijnlijk ‘s zomers wanneer de heide volop in bloei staat. Niet zo gek want je komt zoveel heide tegen onderweg dat het er super mooi moet uitzien als de heide in bloei staat!